Του Αχιλλεα Πατσουκα
Αντιφατικά μηνύματα καταφθάνουν από τη Μόσχα για τις ρωσικές προθέσεις απέναντι στην Ελλάδα στην κρίσιμη αυτή χρονική στιγμή. Επειτα από μία εβδομάδα έντονης φημολογίας ότι το Κρεμλίνο έχει διαρρήξει πλήρως τις σχέσεις του με την ελληνική κυβέρνηση, την Παρασκευή το πρωί ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι επίκειται επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, χωρίς πάντως να προσδιορίσει πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί. «Θέλουμε τη ρωσική υποστήριξη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, διασκεδάζοντας προηγούμενες πληροφορίες ότι οι διμερείς σχέσεις Αθήνας - Μόσχας βρίσκονται στο ναδίρ.
Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Προφανώς ούτε ο (απερχόμενος να υπενθυμίσουμε) πρόεδρος Μεντβέντεφ θα έρθει στη χώρα μας και θα λύσει όλα μας τα προβλήματα, όπως ελπίζουν κάποιοι, ούτε ισχύει πως «οι Ρώσοι, απλά, θέλουν να αγοράσουν τη χώρα» μας, κάτι που φοβούνται ορισμένοι άλλοι
Επί κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή, οι ελληνορωσικές σχέσεις βρέθηκαν στο καλύτερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών. Η αλλαγή ηγεσίας στη χώρα μας, όμως, άλλαξε τα δεδομένα. Η πρώτη ένδειξη, πως οι διμερείς σχέσεις οδεύουν προς υποβάθμιση δόθηκε στο Κρεμλίνο από τον ίδιο τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, όταν ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την Αλεξανδρούπολη, είχε δηλώσει πως θα εξετάσει τη συμφωνία για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, την οποία ο ίδιος και το κόμμα του είχαν υπερψηφίσει.
Από την επομένη κιόλας της εκλογής του ΠΑΣΟΚ, το Κρεμλίνο δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το μέλλον των διμερών σχέσεων. Εκείνη περίπου τη χρονική περίοδο η Μόσχα αποφάσισε να αλλάξει όλη τη δομή της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα. Αποτέλεσμα ήταν εκεί όπου η πρεσβεία διέθετε μια ομάδα διπλωματών η οποία «θέριζε», να αντικατασταθεί - πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ανάμεσά τους και ο νυν πρέσβης - από διπλωμάτες μέτριας εμβέλειας. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στο ότι η Μόσχα είχε πληροφορίες για το πού βαδίζουν οι διμερείς σχέσεις, με αποτέλεσμα να μετακινήσει τα δυνατά της χαρτιά σε πιο μάχιμα πόστα.
Ενα από τα πρώτα ταξίδια που πραγματοποίησε ο κ. Παπανδρέου, ως πρωθυπουργός, ήταν στη ρωσική πρωτεύουσα. Μέχρι σήμερα παραμένει μυστήριο αν αρνήθηκε ρωσική οικονομική βοήθεια. Οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν πως δεν την αρνήθηκε, γιατί απλούστατα ουδέποτε τη ζήτησε. Η κατηγορία, η οποία είναι εντελώς άδικη, είναι ότι ύστερα από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν αποπειράθηκε να ζητήσει επίσημα οικονομική στήριξη από τη Μόσχα. Ως γνωστόν, εκτός από τα δάνεια που λαμβάνει η χώρα μας από την τρόικα, δεν δικαιούται να δεχτεί ουδεμία άλλη βοήθεια, από οποιοδήποτε τρίτο κράτος. Επομένως η συζήτηση αυτή είναι μάταιη.
Αν για αυτή την παράμετρο η επίθεση προς τον Ελληνα πρωθυπουργό είναι άδικη, το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει ουδεμία δικαιολογία για το τέλμα στο οποίο έχουν κολλήσει οι υπόλοιποι διμερείς τομείς, οι οποίοι θα μπορούσαν να φέρουν πολλά χρήματα στα ταμεία της χώρας μας.Αρχής γενομένης από την ενέργεια (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια), αλλά και την άμυνα, τη ναυτιλία, τις κατασκευές, τους σιδηρόδρομους και άλλους τομείς. Με πικρία μάλιστα το Κρεμλίνο υπενθυμίζει πως ακόμα και με κράτη όπου οι μεταξύ τους σχέσεις βρίσκονται παραδοσιακά σε όχι καλό επίπεδο, όπως π. χ., η Μεγάλη Βρετανία, οι διμερείς επενδύσεις πηγαίνουν περίφημα.
Το κακό αυτό κλίμα αποτυπώθηκε τον τελευταίο καιρό σε ΜΜΕ που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο, χωρίς όμως να φέρουν την επίσημη υπογραφή της προεδρίας. Με τον πλέον χυδαίο τρόπο και με λέξεις και χαρακτηρισμούς που δεν γράφονται ούτε στο πιο κίτρινο έντυπο, το αγγλόφωνο ρωσικό δορυφορικό κανάλι Russia Today, διά στόματος του αναλυτή του Μαξ Κάιζερ, στη διάρκεια των εκπομπών του επιτέθηκε στον κ. Παπανδρέου κατηγορώντας πως ουσιαστικά ωθεί, βάσει σχεδίου, την Ελλάδα στην καταστροφή.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου