«Στην παρούσα φάση το μόνο που δεν χρειάζεται η Ελλάδα είναι πολεμικά πλοία», δηλώνει ο βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα εξοπλισμών Κλάους Μπάρτελ.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο βουλευτής σε συνέντευξή του προς την «Frankfurter Rundschau», παρεμβαίνει με αφορμή δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, που θέλει το Παρίσι να σχεδιάζει να παραδώσει δύο έως και τέσσερις νέες φρεγάτες στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Σύμφωνα με το Der Spiegel, επειδή η Ελλάδα δεν μπορεί αυτή την περίοδο να συγκεντρώσει τα 300 εκατ. ευρώ για κάθε πλοίο, το Παρίσι προσφέρθηκε να παραχωρήσει στην ελληνική κυβέρνηση τις φρεγάτες δωρεάν για πέντε χρόνια. Μόλις τότε θα πρέπει τα πλοία, που κατασκευάστηκαν στο κρατικό ναυπηγείο DCNS, να πληρωθούν στη τιμή 100 εκατ. ή διαφορετικά να καταλήξουν στο γαλλικό ναυτικό.
Το γερμανικό περιοδικό υποστηρίζει στο ρεπορτάζ του ότι η υποτιθέμενη συμφωνία προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των γερμανών ανταγωνιστών, οι οποίοι επιδιώκουν να διασφαλίσουν την ανάθεση παραγγελίας. Σε επιστολή του προς την καγκελάριο Μέρκελ ο εκπρόσωπος του ομίλου ThyssenKrupp επικρίνει το γεγονός ότι τα πλοία σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα πληρωθούν στο τέλος από τον γερμανό φορολογούμενο. «Ενώ τα γερμανικά ναυπηγεία δεν έλαβαν καμία παραγγελία, η DCNS και τα ελληνικά ναυπηγεία θα επιδοτηθούν και μάλιστα με γερμανικά χρήματα και θα κρατηθούν στη ζωή», αναφέρει ο μάνατζερ εξοπλισμών, σύμφωνα με το Der Spiegel.
Το δημοσίευμα προκάλεσε την αντίδραση και των Γερμανών Πρασίνων. «Ανεξαρτήτως από το πού προέρχονται, δεν επιτρέπεται να διατίθενται στην Ελλάδα προϊόντα στρατιωτικών εξοπλισμών σε βάρος των γερμανών φορολογουμένων», υπογράμμισε η εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα εξοπλισμών Κάτια Κόιλ.
Από το SPD, ο Ούβε Μπεκμάιερ εκφράζει ανησυχίες για τις θέσεις εργασίας στη Γερμανία. «Η καγκελάριος πρέπει να σταματήσει το φίλο της το Σαρκοζί», όπως δηλώνει. Από ένα εσωτερικό έγγραφο της Thyssen, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, συμπεραίνεται ότι η σχεδιαζόμενη συμφωνία συνιστά πιθανότατα παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου περί επιχορηγήσεων και αναθέσεων. Επισήμως, ο όμιλος δεν θέλησε να σχολιάσει την περίπτωση.
Το βέβαιο είναι ότι Γάλλοι και Γερμανοί άρχισαν να «σφάζονται» σε μια περίοδο, που τα εξοπλιστικά προγράμματα έχουν ήδη υποστεί ένα γερό «κούρεμα»...
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου