Μεγάλα διεθνή ΜΜΕ άσκησαν εντονότατη κριτική στην Αγκυρα για την προσπάθειά της να εμποδίσει την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κύπρου.
Σε νέα φάση εισέρχεται η διαδικασία έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς η Κύπρος, έχοντας όπως όλα δείχνουν εξασφαλίσει πρόσβαση σε ένα τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, προετοιμάζεται να αδειοδοτησει δυο ακόμη Οικόπεδα για τα οποία έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τη ρωσική GASPROM και τη γαλλική CDF Suez.
Η Τουρκία έχοντας χάσει την πρώτη μάχη, καθώς το γεωτρύπανο όχι μονο εγκαταστάθηκε αλλά έχει προχωρήσει σε γεώτρηση πέραν των 2.200 μέτρων κάτω από τον βυθό, με τελικό στόχο τα 4.000 μέτρα, έχει επιλέξει την πιο ήπια αντίδραση, αυτή της αποστολής στην περιοχή του ερευνητικού σκάφους Πίρι Ρεις το οποίο όμως αντιμετωπίζει και σοβαρά τεχνικά προβλήματα.
Το Πίρι Ρεις πρέπει σύντομα να επιστρέψει στη βάση του στη Σμύρνη για αλλαγή μηχανής, τη στιγμή που η Τουρκία δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει ερευνητικό σκάφος το οποίο θα μπορούσε να συνεχίσει τις παράνομες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Μέχρι και τα ξημερώματα του Σαββάτου το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έπλεε σε περιοχές μεταξύ της πλατφόρμας "Ομηρος" και της Λεμεσού, αν και τόσο η Κύπρος όσο και το Ισραήλ απέφευγαν να απαντήσουν στην πρόκληση αυτή , μια και η γεώτρηση έχει δημιουργήσει τετελεσμένο το οποίο δεν μπορεί εύκολα να ανατραπεί από την Αγκυρα.
Προβληματισμός
Με έναν από τους κορυφαίους ειδικούς για θέματα υδρογονανθράκων παγκοσμίως, τον κ. Μ. Οικονομίδη (Energy Tribune), να δηλώνει ότι πιθανότατα το κοίτασμα στο "Οικόπεδο 12″ να ξεπεράσει και το γιγαντιαίο ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν ακόμη και κατά 50%, είναι προφανές ότι η Τουρκία έχει πολλούς ακόμη λόγους για να επιχειρήσει να αποτρέψει την ολοκλήρωση των κυπριακών ερευνών.
Η κυπριακή κυβέρνηση πάντως δεν μπορεί να μη λάβει υπόψη της ότι μεγάλα διεθνή ΜΜΕ ,που συνήθως είναι επικριτικά προς την Κύπρο (Financial Times, Wall Street Journal κλπ.), άσκησαν εντονότατη κριτική στην Τουρκία για την προσπάθειά της να εμποδίσει την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού, κάτι που δείχνει το γενικότερο διεθνές κλίμα το οποίο πάντως δεν είναι ευνοϊκό για την Τουρκία.
Οι επιλογές της Τουρκίας πάντως προβληματίζουν όχι μόνο την Αθήνα και τη Λευκωσία αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς κάθε ημέρα που περνά επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση Ερντογάν απομακρύνεται συνεχώς από την Ευρώπη και η χώρα του αποκτά προσανατολισμό όλο και περισσότερο στραμμένο προς την Ανατολή, σνομπάροντας την ήδη "προβληματική" ευρωπαϊκή προοπτική.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου