GuidePedia

0


61 χρόνια πριν, ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Τουρκίας Αντνάν Μεντερές είχε «ξηλώσει» σχεδόν όλη της στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας, προκαλώντας σοκ στο κατεστημένο. Κάτι παρόμοιο με αυτό που συνέβη το βράδυ της Παρασκευής στην Άγκυρα, όπου σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας υποχρεώθηκε σε παραίτηση.

Στις 5 Ιουνίου του 1950 ένας λοχαγός του τουρκικού στρατού, ενημερώνει την κυβέρνηση Μεντερές πως οι τούρκοι στρατηγοί ετοιμάζουν στρατιωτικό πραξικόπημα , για να ανατρέψουν την κυβέρνηση Μεντερές. Η πληροφορία ανέφερε πως το πραξικόπημα θα γίνονταν στις 9 Ιουνίου,

Ο Μεντερές αμέσως συσκέφθηκε με τον τότε Υπουργό Άμυνας και κάποιους βουλευτές. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον πρόεδρο Τζελάλ Μπαγιάρ και ξεκίνησε η επιχείρηση εναντίον του στρατού.
Στις 6 Ιουνίου του 1950 συνταξιοδοτήθηκε ο αρχηγός ων Ενόπλων Δυνάμεων Αμτουραχμάν Ναφίς Γκιούρμαν, οι αρχηγοί Ναυτικού και Αεροπορίας . Στο σύνολο, συνταξιοδοτήθηκαν 16 στρατηγοί, και 150 αξιωματικοί.
Το σοκ στον τουρκικό στρατό ήταν μεγάλο, καθώς ήταν η πρώτη φορά από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας, η πολιτική ηγεσία είχε παρέμβει στα εσωτερικά ζητήματα του στρατού.
Όμως η απόφαση αυτή του Μεντερές ίσως ήταν ή αρχή του τραγικού τέλους του. Ο ίδιος ήταν σίγουρος ότι είχε θέσει υπό έλεγχο του το στράτευμα. ¨Όμως διαψεύσθηκε δέκα χρόνια μετά στις 27 Μαϊου του 1960 , το πραξικόπημα των συνταγματαρχών ανέτρεψε την κυβέρνηση του και λίγους μήνες μετά οδήγησε τον Μεντερές στην αγχόνη, γράφοντας έτσι την πιο μαύρη ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας. Αυτή η πράξη ουσιαστικά ήταν η εκδίκηση του τουρκικού στρατεύματος.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top