GuidePedia

0

Λίγες μέρες μετά την πομπώδη ανακοίνωση από το στρατιωτικό καθεστώς της Αιγύπτου πως ανοίγει μόνιμα το πέρασμα στα σύνορα με την αποκλεισμένη Γάζα, ανακοινώθηκαν νέοι περιορισμοί στους Παλαιστινίους που επιθυμούν να περάσουν στην Αίγυπτο, κάτι που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Χαμάς. Στο μεταξύ, η Γαλλία προτείνει την οργάνωση διάσκεψης στο Παρίσι για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας και την επίλυση του Παλαιστινιακού. Χθες, μόνο τα τρία από τα οχτώ λεωφορεία που μετέφεραν Παλαιστινίους μπόρεσαν να διέλθουν από το πέρασμα της Ράφα. Τα άλλα πέντε έμειναν στην Παλαιστινιακή πλευρά, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Χαμάς. Αναφορές σε τοπικά μέσα έφεραν την Χαμάς να προτίθεται να κλείσει το πέρασμα της Ραφα από την Παλαιστινιακή πλευρά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Από την Τρίτη παρατηρούμε επιπλοκές που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, δήλωσε ο διευθυντής του περάσματος Salama Baraka, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Αίγυπτο για «σχεδόν πλήρη παράλυση των κινήσεων των ταξιδιωτών».
Το προηγούμενο Σάββατο, η ανακοίνωση του αιγυπτιακού καθεστώτος ότι άρει τους αυστηρούς περιορισμούς που είχαν τεθεί για είσοδο από την Γάζα στην Αίγυπτο, μετά την απόφαση της αιγυπτιακής κυβέρνησης να συνεργαστεί με το Ισραήλ στον αποκλεισμό προκειμένου να «ασκήσει πιέσεις στη Χαμάς», είχε προκαλέσει ανακούφιση στην ασφυκτικά αποκλεισμένη Γάζα.
Ωστόσο η Αίγυπτος, τελικά δεν επιτρέπει την είσοδο σε δεκάδες Παλαιστινίους. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Χαμάς, Ghazi Hamad, επικοινώνησε με την αιγυπτιακή πλευρά για διευκρινίσεις. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Maan, Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε πως η Χαμάς αποστέλλει «μη κατάλληλα» άτομα, με ορισμένα να εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο μέσω τούνελ κάτω από τα νότια σύνορα της χώρας.
Ο διευθυντής της ισραηλινής οργάνωσης Gisha που εστιάζει στο δικαίωμα της ελευθερίας των Παλαιστινίων στην ελεύθερη μετακίνηση, δήλωσε πως οι Αιγύπτιοι είπαν στη Χαμάς την Τρίτη πως οι διελεύσεις δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 400 ημερησίως ενώ όλοι, ακόμα και οι γυναίκες και τα παιδιά, θα πρέπει να δηλώνουν τα ονόματά τους μία μέρα νωρίτερα.
Μεσολάβηση της Γαλλίας για επίλυση του Παλαιστινιακού
Η Γαλλία μέσω του υπουργού Εξωτερικών της, προτείνει την οργάνωση μιας διάσκεψης στο Παρίσι, πριν από τα τέλη Ιουλίου, για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, όπως δήλωσε σήμερα από τη Ραμάλα ο Αλέν Ζιπέ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ, ο Ζιπέ τόνισε ότι του διαβίβασε την πρόταση αυτή, όπως και χθες στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.
Σήμερα το απόγευμα ο Αλέν Ζιπέ θα συζητήσει τη γαλλική πρόταση διάσκεψης, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
"Εάν οι αντιδράσεις είναι θετικές, είμαστε έτοιμοι, βασιζόμενοι στην έκκληση του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, να οργανώσουμε στο Παρίσι, πριν από τα τέλη Ιουλίου, διάσκεψη που δεν θα περιοριστεί στο να συγκεντρώσει μόνον δωρητές, αλλά η οποία θα μπορούσε να είναι μια πιο ευρεία πολιτική διάσκεψη που θα προωθήσει τη διαπραγματευτική διαδικασία", υπογράμμισε ο Ζιπέ.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top