GuidePedia

0

Η Ελλάδα θα πρέπει να δημιουργήσει τον ενεργειακό άξονα με την Κύπρο και το Ισραήλ προς όφελος τόσο της ίδιας όσο και της Ευρώπης.
Θετικές οι προοπτικές για την συνεργασία σε θέματα εξόρυξης και μεταφοράς φυσικού αερίου με την Κύπρο και το Ισραήλ βλέπει ο υπουργός επικρατείας Χάρης Παμπούκης.
Η συγκεκριμένη εκτίμηση έγινε στο πλαίσιο ομιλίας του υπουργού σε Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «2011 Mediterranean Oil & Gas Conference» (Συνέδριο για το Πετρέλαιο και το Φυσικό Αέριο στην Μεσόγειο 2011).
Ο υπουργός επικρατείας εξέφρασε την ελπίδα πως «αν όχι στο ακέραιο τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό» τα ευρήματα σε Κύπρο και Ισραήλ θα βοηθήσουν να «έχουμε την απαιτούμενη βαρύτητα προκειμένου να ανοίξουμε την πόρτα της Ευρώπης και να διευκολύνουμε ευρύτερες συνεννοήσεις» και συμπλήρωσε πως «είμαστε επίσης διατεθειμένοι να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο θωράκισης στο ενδεχόμενο μεταφοράς ποσοτήτων από την ΝΑ Μεσόγειο στην Ευρώπη».
Σύμφωνα με τον Χ. Παμπούκη, οι προτεραιότητες της Ελλάδας θα πρέπει να είναι οι εξής:
1. Η ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια της Ελλάδας η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας, αλλά της εκμετάλλευσης των εγχώριων κοιτασμάτων, θα συμπληρώναμε εμείς.
2. Η περεταίρω δημιουργία νέων υποδομών αλλά και κατασκευής έργων τα οποία θα συνδέουν τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις σε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο μεταφοράς ενέργειας.
3. Η προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό τα οποία θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση περιοχών όπως η Βόρεια Ελλάδα.
Ο Χ. Παμπούκης, σε μία επίδειξη ομολογουμένως σπάνιας, για τον πολιτικό μας κόσμο, γεωπολιτικής και γεωοικονομικής αντίληψης των πραγματικοτήτων συμπλήρωσε πως το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας συνεπάγεται με την ενδυνάμωση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας μας σε ζητήματα που έχουν να κάνουν και με ζητήματα πέραν της ενέργειας αλλά άπτονται ουσιαστικά ευαίσθητων θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας.
Μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο ο υπουργός επικρατείας υπογράμμισε επίσης πως η ολοκλήρωση του σχεδίου του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν (σχέδιο του ITGI – Interconnector Turkey-Greece-Italy) προς την Ευρώπη μέσω της χώρας μας θα συμβάλλει καθοριστικά στην δημιουργία ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος το οποίο θα καταστήσει την Ελλάδα «ενεργειακή πύλη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι σαφές πως εάν κάποιος αναλογιστεί την κομβική θέση του Χ. Παμπούκη στην σημερινή κυβέρνηση εξάγει το συμπέρασμα πως το μήνυμα που μεταφέρεται το εξωτερικό είναι πως η γεωπολιτική απόφαση της Ελλάδας είναι να ισχυροποιήσει και να αναπτύξει τον γεωπολιτικό / γεωοικονομικό διάδρομο της Ανατολικής Μεσογείου ο οποίος και θα συνδέσει με πολιτικο-οικονομικούς όρους την Αθήνα και την Λευκωσία με το Τελ-Αβίβ.
Η μόνη μας παρατήρηση είναι πως για να συμβούν όλα τα ανωτέρω θα πρέπει η «μόδα» της ΑΟΖ να έρθει για ακόμα μία φορά στην επιφάνεια καθώς και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να είναι σε θέση να υπερασπιστούν την στρατηγική αυτή επιλογή της Αθήνας… και ο νοών νοείτω…


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top