GuidePedia

0

Η Κομισιόν κάλεσε την Τετάρτη τις αρχές της Αλβανίας να ανακοινώσουν το ταχύτερο δυνατό τα αποτελέσματα των εκλογών της 8ης του Μάη, εισηγούμενη προς όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να τηρήσουν τους κανόνες της δημοκρατίας ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Τη σχετική είδηση ανακοίνωσε αρμόδιος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Τα ψηφοδέλτια πρέπει να καταμετρηθούν το ταχύτερο δυνατό», – είπε ο Ευρωοπαίος αξιωματούχος στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. Παρατηρητές πιστεύουν ότι η καθυστέρηση της ανακοίνωσης από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή των αποτελεσμάτων των εκλογών οδηγεί σε κλιμάκωση της έντασης. Τσο ίδιο μήκος κύματος κινήθηλκαν και οι Μ. Μπαρόσο και Χ. Φούλε που βρέθηκαν στα Τίρανα αλλά όπως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν απεχώρησαν χωρίς ιδιαίτερες ελπίδες ότι η κατάσταση μπορεί να μεταβληθεί σύντομα.

Στο πλαίσιο αυτό και οΕκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, αναφορικά με τις εξελίξεις στην Αλβανία, έκανε την εξής δήλωση: «Η Ελλάδα παρακολουθεί εξαρχής με μεγάλη προσοχή τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών της 8ης Μαΐου στην Αλβανία. Σε γενικές γραμμές, παρά τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν, η ψηφοφορία διεξήχθη ομαλά και αποτέλεσε πρόοδο συγκριτικά με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα. Το γεγονός αυτό αποδίδεται, σε μεγάλο βαθμό, και στην αξιοσημείωτη ωριμότητα που επέδειξε το εκλογικό σώμα, το οποίο εμφανίσθηκε να συναισθάνεται τη σημασία που έχει η ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.
Ωστόσο, τα προβλήματα που παρατηρούνται στην καταμέτρηση των ψήφων στον Δήμο Τιράνων πλήττουν τη σχετικά θετική, μέχρι σήμερα, εικόνα της διαδικασίας. Απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Αλβανία να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και ωριμότητα αντίστοιχη με αυτή την οποία επέδειξε η μεγάλη πλειονότητα των Αλβανών πολιτών κατά τις εκλογές και να εργασθούν με όλες τις δυνάμεις τους για την επικράτηση της ομαλότητας και της νομιμότητας, γεγονός που θα ενισχύσει την προοπτική ενταξης της χώρας στην Ε.Ε. Στην προσπάθεια αυτή, θα βρουν ισχυρό σύμμαχο στην Ελλάδα, η οποία έχει επανειλημμένα αποδείξει εμπράκτως ότι στηρίζει την προσέγγιση της Αλβανίας στις ευρω-ατλαντικές δομές».
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top