GuidePedia

0
ΕΝΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΣΤΟΛΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ»
«Ελεγχο του φορτίου τους» και «συνοδεία διεθνών παρατηρητών» ζητούν οι ακτιβιστές της διεθνούς πρωτοβουλίας «Freedom Flotilla - Stay Human» που σκοπεύουν τον Ιούνιο να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους της Γάζας, παραβιάζοντας τον αποκλεισμό του Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, ΗΠΑ και Ισραήλ προειδοποιούν την Αγκυρα, ζητώντας της να αποτρέψει τη συμμετοχή Τούρκων ακτιβιστών στην αποστολή.

Οι μνήμες είναι νωπές και για τους ακτιβιστές και για τη διεθνή κοινότητα, καθώς στις 31 Μαΐου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την επίθεση Ισραηλινών κομάντος στη διεθνή νηοπομπή που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα, ενώ έπλεε σε διεθνή ύδατα. Στην επίθεση των Ισραηλινών στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara (φωτογρ.) σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι πολίτες, ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν. Φέτος, στη ριζικά αναβαθμισμένη πρωτοβουλία θα συμμετάσχουν περισσότερα από 15 σκάφη και πάνω από 1.500 ακτιβιστές, ανάμεσά τους, όπως και στο παρελθόν, ευρωβουλευτές, βουλευτές, εκπρόσωποι θρησκευτικών δογμάτων, άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και δημοσιογράφοι από διεθνή ΜΜΕ.

Υποστηρίζοντας ότι η τουρκική συμμετοχή «με κανένα τρόπο δεν θα βοηθήσει», ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών κάνει σαφή τη στάση της Ουάσιγκτον. Ο Φίλιπ Γκόρντον ζήτησε από όσους επιθυμούν να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους της Γάζας, να «βρουν άλλους τρόπους», τους οποίους να εγκρίνει η ισραηλινή κυβέρνηση. Σε παράλληλες εξελίξεις, το Ισραήλ ζητά ξεκάθαρα από την Αγκυρα να αποτρέψει τους Τούρκους ακτιβιστές, χαρακτηρίζοντας «κίνηση εντυπωσιασμού» τα αιτήματά τους για έλεγχο του φορτίου τους. Η Αγκυρα, από την πλευρά της, σχολιάζει ότι πρόκειται για πρωτοβουλία πολιτών «στην οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί να αναμιχθεί».
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top