GuidePedia

0

Τους «μη διαπραγματεύσιμους» όρους του Ισραήλ για ειρήνη στη Μέση Ανατολή επανέλαβε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου στον πρόεδρο Ομπάμα, κατά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, διαψεύδοντας έτσι τις προσδοκίες του αμερικανού προέδρου, που είχε ζητήσει τους αναγκαίους συμβιβασμούς για να βγει από το τέλμα η ειρηνευτική διαδικασία. Ενδεικτική της σκληρής στάσης που κράτησε ο Νετανιάχου είναι η δήλωσή του μετά τη δίωρη συνάντησή του με τον Ομπάμα: “Δεν θέλουμε ειρήνη που βασίζεται σε ψευδαισθήσεις”, είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, αποφεύγοντας να πει ο,τιδήποτε συγκεκριμένο για επανέναρξη των συνομιλιών με τους Παλαιστινίους.
Αξιωματούχοι των δύο πλευρών τόνιζαν ότι η συνάντηση “ήταν παραγωγική”, παραδέχονταν ωστόσο ότι δεν κατέστη εφικτό να υιοθετηθεί σχέδιο για επίσημες διαπραγματεύσει ή κάποιος μηχανισμός για την προώθησή τους.
Ο Νετανιάχου, στις δημόσιες δηλώσεις του, απέρριψε την πρόταση Ομπάμα για επιστροφή του Ισραήλ στις συνοριακές γραμμές που ίσχυαν πριν από τον πόλεμο του 1967 που επέτρεψε την κατοχή της Δυτικής Όχθης και της Γάζας, με το επιχείρημα ότι το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να υπερασπιστεί αυτά τα σύνορα.
Σύμφωνα με τους New York Times, η αντίδραση του Νετανιάχου στην ομιλία που έδωσε την Πέμπτη ο Ομπάμα με στόχο να αναθερμάνει την ειρηνευτική διαδικασία υπογράμμισε τους λόγους για τους οποίους η αντιπαράθεση ξεπερνά τις δυνατότητες διαμεσολάβησης του προέδρου. «Δεν είχαμε την προσδοκία ότι η ομιλία θα προκαλούσε άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», είπε ανώτατη κυβερνητική πηγή στην εφημερίδα. «Θα χρειαστεί ακόμη κάποιος χρόνος».
Παρ’ όλα αυτά ο Ομπάμα δεν υποχώρησε από τις προτάσεις του, για τις οποίες έγινε στόχος σκληρής κριτικής από τους υποστηρικτές του Ισραήλ, κυρίως μέσα στο ρεπουμπλικανικό κόμμα, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι επιχειρεί να θέσει ένα πλαίσιο που θα εξαναγκάσει το Τελ Αβίβ σε παραχωρήσεις.
Σε απάντηση αυτών των ισχυρισμών, ο αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε τις ανησυχίες της ισραηλινής πλευράς και επεσήμανε τους «εξαιρετικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών». Επανέλαβε ότι οι εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο είναι «μια μεγάλη ευκαιρία» για προώθηση της δημοκρατίας και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Αναγνώρισε ωστόσο ότι «υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι», απηχώντας την άποψη που εκφράζουν πολλοί στο Ισραήλ, ότι τα γεγονότα καθιστούν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις πιο επισφαλείς από ποτέ.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top