GuidePedia

0

Τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο έχουν αποδυθεί σε εκστρατεία ώστε να μπορέσουν να πείσουν αναποφάσιστους και αποστασιοποιημένους πολιτικά ψηφοφόρους που δηλώνουν ότι δεν θα προσέλθουν στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή ή ότι δεν έχουν ακόμα αποφασίσει ποιο κόμμα θα υποστηρίξουν. Το ποσοστό των ψηφοφόρων αυτών ξεπερνά το 17%. Πάντως, τα δύο μεγάλα κόμματα, αυτό του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) και το κυβερνών κόμμα ΑΚΕΛ φαίνεται ότι έχουν επιτύχει να συσπειρώσουν το μεγαλύτερο ποσοστό των οπαδών τους, ξεπερνώντας το 85%, ενώ η συσπείρωση των μικρότερων κομμάτων κυμαίνεται μεταξύ του 50% και του 60%. Επίσης τόσο το ΔΗΣΥ όσο και το ΑΚΕΛ είναι τα δυο κόμματα που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις με μεγάλη διαφορά απο τα υπόλοιπα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά σε εκλογές στη Μεγαλόνησο παρουσιάζεται τόσο μεγάλο ποσοστό πολιτών που αποστασιοποιούνται από τα κόμματα. Μάλιστα, το 50% των νέων ψηφοφόρων δεν πήγαν καν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους και να αποκτήσουν εκλογικό βιβλιάριο. Στο μεταξύ χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας σε εκδήλωση απόδοσης τιμών στους τραυματίες, ανάπηρους και παθόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974, έδωσε τη διαβεβαίωση πως καμία πίεση και καμία μεθόδευση για εγκατάλειψη αρχών με σκοπό την επιβολή λύσης αντίθετης με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του κυπριακού λαού, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι απορρίπτεται απολύτως ο συμβιβασμός με τη διχοτόμηση, δηλαδή με την οριστική παράδοση της κυπριακής πατρίδας στην Τουρκία. Η διχοτόμηση, είπε, είναι καταστροφή για τον τόπο και τον κυπριακό λαό και μόνη εφικτή λύση αποτελεί η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

Άρθρο του Toby Vogel στην διαδικτυακή πύλη European Voice με τίτλο «Η άνοδος της Δεξιάς μπορεί να εμποδίσει τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο» αναφέρει ότι το αποτέλεσμα των κοινοβουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 22 Μαΐου στην Κύπρο πιθανώς να επιφέρει καθυστέρηση στην εξεύρεση λύσης για το ζήτημα της διχοτόμησης του νησιού.

Ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδιάζει μετά τις εκλογές να συγκαλέσει όλα τα πολιτικά κόμματα σε διάλογο, ώστε να διαμορφωθεί κοινή συναινέσει ένα σχέδιο επανένωσης. Παρόλα αυτά, σημειώνει ο συντάκτης, η άνοδος του κόμματος της κεντρο-δεξιάς «Δημοκρατικός Συναγερμός» μπορεί να δυσκολέψει την επίτευξη μιας συμφωνίας με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Οι διαπραγματεύσεις περιπλέκονται περισσότερο καθώς γενικές εκλογές λαμβάνουν χώρα και στην Τουρκία (12.06.). Ωστόσο, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπα Κι Μουν, κάνει έκκληση στις δύο χώρες να προχωρήσουν στην επίλυση ορισμένων από τις έξι περιοχές στις οποίες είναι χωρισμένη η διαπραγματευτική διαδικασία, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη συνάντησή τους, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Ιουλίου.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top