GuidePedia

0
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Μπεγλίτης είχε την Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου, σειρά συναντήσεων με υψηλά ιστάμενους αξιωματικούς της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας των ΗΠΑ στους οποίους προσπάθησε να εκφράσει παράπονα για την αυξανόμενη ισχύ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Προηγουμένως δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει τεράστια σημασία στην εμβάθυνση της συνεργασίας με την Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα η στρατιωτική ενίσχυση της Τουρκίας ανησυχεί τους Έλληνες. “Ενδιαφέρομαι να μάθω αν κατανοούν οι Αμερικανοί μας φίλοι την ουσία της υπόθεσης”, ανέφερε ο κ. Μπεγλίτης.

Ο αναπληρωτής υπουργός παρέθεσε στους αμερικανούς συνομιλητές του, στην Ουάσιγκτον, σειρά περιστατικών που συνδέονται, κατά την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς, με παραβίαση εκ μέρους της Τουρκίας θαλάσσιων και εναέριων συνόρων της Ελλάδας και που το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει τη μορφή «καταιγίδας», ζητώντας την παρέμβασή τους. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή ΥΕΘΑ, η Ελλάδα προτίθεται στο επόμενο διάστημα να εμβαθύνει τις διμερείς σχέσεις της με το Ισραήλ γενικά αλλά και ειδικά στον τομέα της Άμυνας. Για τον λόγο αυτό προχώρησε σε συναντήσεις με εκπροσώπους της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής στην Ουάσιγκτον.

Υπάρχει ωστόσο ιδιαίτερη σημασία στο ταξίδι του Π. Μπεγλίτη στις ΗΠΑ; Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, όχι. Θεωρείται σαν ταξίδι ρουτίνας στην διάρκεια του οποίου οι αμερικάνοι ενδιαφέρονται περισσότερο να συζητήσουν θέματα πωλήσεων στρατιωτικού υλικού στην Ελλάδα, παρά το γεγονός πως η χώρα μας έχει περιορισμένο σχετικό προϋπολογισμό. Αλλά στην Ουάσιγκτον συζητούν ήδη για σειρά προτάσεων παραχώρησης στρατιωτικού υλικού (όχι νέας γενεάς) με liesing.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top