GuidePedia

0
Το Μπακού και η Αστάνα φαίνεται πως είναι διατεθειμένες να αλλάξουν τους κανόνες του ενεργειακού «παιχνιδιού» στην κεντρική Ασία και τον Καύκασο.
Το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν πρόκειται να ενώσουν τις προσπάθειές τους για να αναπτύξουν περεταίρω τις ενεργειακές τους δυνατότητες και προοπτικές. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Νατίγκ Αλίγιεφ,
και οι δύο χώρες θα πρέπει να αξιοποιήσουν όλο το ενεργειακό δυναμικό που διαθέτουν. Με άλλα λόγια, ο σκοπός του Μπακού και της Αστάνα είναι να εκμεταλλευτούν το σύνολο των αποθεμάτων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που διαθέτουν.

Μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο το Ν. Αλίγιεφ τόνισε πως το Μπακού σχεδιάσει να αναπτύξει ιδιαιτέρως τον τομέα της εκμετάλλευσης των θαλάσσιων κοιτασμάτων, μέσω της κατασκευής και λειτουργίας πλατφορμών εξόρυξης στην Κασπία θάλασσα. Ο κοινός σχεδιασμός, εκτός των θαλάσσιων εγκαταστάσεων περιλαμβάνει και την ανάπτυξη του στόλου των δεξαμενοπλοίων των δύο χωρών έτσι ώστε το Καζακστάν να είναι σε θέση να αποστέλλει πετρέλαιο στη Αζερμπαϊτζάν και ύστερα στην Δύση.

Το σχέδιο της αυξημένης διμερούς συνεργασίας των συγκεκριμένων χωρών εκτιμάται πως είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την περαιτέρω πορεία του μεγάλου ενεργειακού παιγνίου που λαμβάνει χώρα στην Ευρασία τη συγκεκριμένη περίοδο. Αρκεί μόνο να επισημανθεί πως

1) Το Καζακστάν αποτελεί τον κύριο προμηθευτή πετρελαίου της ρωσικής πλευράς, η οποία αποστέλλει το Καζακικό πετρέλαιο στην Δύση μέσω του λιμένα του Νοβοροσίσκ και των Στενών του Βοσπόρου, και στο μέλλον μέσω του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, εάν και εφόσον αυτός υλοποιηθεί. Από την πλευρά του το Αζερμπαϊτζάν εξυπηρετεί τον αμερικανικό ενεργειακό σχεδιασμό και εξαγάγει πετρέλαιο μέσω του αγωγού Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν.


2) Τόσο το Καζακστάν όσο και το Αζερμπαϊτζάν προσπαθούν να προχωρήσουν σε ανοίγματα προς την «αντίπαλη» πλευρά με στόχο να πετύχουν διάφορους πολιτικούς στόχους. Έτσι, το Καζακστάν έχει αναπτύξει επαφές με την Δύση ενώ το Αζερμπαϊτζάν έχει προχωρήσει σε συμφωνίες με τη Μόσχα.


3) Κάθε περεταίρω ενέργεια στην Κασπία αναμένεται να αυξήσει την ένταση στην περιοχή αφού το Μπακού έχει συνοριακά προβλήματα με το Τουρκμενιστάν, ενώ όλες οι χώρες γύρω από την Κασπία διαφωνούν ως προς τον νομικό χαρακτηρισμό της Κασπίας, είναι λίμνη ή είναι θάλασσα. Υπενθυμίζεται πως ο καθορισμός του νομικού καθεστώτος της Κασπίας έχει διαφορετικά αποτελέσματα στον διαμοιρασμό της μεταξύ των παράκτιων κρατών.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top