GuidePedia

0

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
Από τη μια χαμόγελα και «στεναχώριες» για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, «που δεν πρέπει να γίνονται». Κι από την άλλη προκλήσεις άνευ λογικής την ώρα που οι Έλληνες πολίτες ψηφίζουν. Από τη μια «φιλικές συμβουλές» για να κόψει η Ελλάδα τις αμυντικές της δαπάνες και από την άλλη αποκαλύπτεται και με στοιχεί πλέον ότι η «σύμμαχος και φίλη» Τουρκία προβλέπει αύξηση των αμυντικών της δαπανών στο 2,5% του ΑΕΠ της την επόμενη πενταετία.
Για να αντιμετωπίσει ποιον; Από τη μία «κυοφορούνται συμφωνίες για το Αιγαίο» και από την άλλη τα τουρκικά αεροσκάφη πετάνε πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά.

Ο κ.Ταγίπ Ερντογάν είναι χωρίς καμμία αμφιβολία ένας χαρισματικός άνθρωπος κι ένας ικανός πολιτικός. Είναι αυτός που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να βάλει τη Τουρκία σε άλλη τροχιά,αν και ο χρόνος θα δείξει αν αυτό θα είναι καλό για τη χώρα. Σ΄ ότι έχει να κάνει με τα λεγόμενα ελληνοτουρκικά όμως κινδυνεύει να αποδειχτεί ένας εξαίρετος «παραμυθάς». Και στην Ανατολή ως γνωστόν είναι άπιαστοι στα παραμύθια και στα παζάρια.

Ο μύθος που επί χρόνια συντηρούσε η Τουρκία, ήθελε τους «κακούς» στρατιωτικούς» να κάνουν όλο το...σαματά στο Αιγαίο και τους «καλούς» πολιτικούς της γείτονος χώρας να μην μπορούν εκ των πραγμάτων να τους κάνουν καλά. Στην Αθήνα πολλοί «έφαγαν και χώνεψαν» αυτό το παραμύθι,γιατί ήταν και πολύ βολικό. Έκαναν μαζικές παραβιάσεις οι Τούρκοι; «Εξάγουν την εσωτερική τους κρίση»,έλεγαν οι δικοί μας και «καθάριζαν». Έβγαζαν τα ερευνητικά τους σκάφη στο Αιγαίο; «Είναι αποτέλεσμα της σύγκρουσης κεμαλιστών –ισλαμιστών»,δήλωναν οι πολιτικοί μας και το ζήτημα έκλεινε.

Το «παραμύθι» με τίτλο «δεν ξέρω τίποτα για το φόνο», το χρησιμοποιούσαν ακόμη και οι ανώτατοι Τούρκοι στρατιωτικοί,όταν μιλούσαν με τους δικούς μας. Ο Τούρκος Αρχηγός ΕΔ Γιασάρ Μπουγιουκανίτ είχε υποστηρίξει στα σοβαρά,μιλώντας με τον τότε Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ Π.Χινοφώτη ότι δεν γνώριζε και πολλά για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο,αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αεροπόροι του τις έκαναν με δική τους πρωτοβουλία! Είναι γνωστό ότι οι τούρκοι πιλότοι ακόμη και για να στρίψουν στο Αιγαίο,παίρνουν άδεια!

Το «παραμύθι» συνεχίζεται και σήμερα αλλά ακυρώνεται από τις ίδιες τις εξελίξεις. Ο Ερντογάν κερδίζει τη μία μάχη μετά από την άλλη έναντι των στρατιωτικών και είναι πολύ κοντά στο να κερδίσει και τον πόλεμο. Αν δεν τον έχει κερδίσει ήδη. Πριν μερικούς μήνες έγινε το πρωτοφανές για τη τουρκική πραγματικότητα να θέσει βέτο ο πρωθυπουργός για τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και τελικά να αναγκάσει τους στρατιωτικούς να αποσύρουν τη λίστα με τα ονόματα και να κάνουν το χατήρι του Ερντογάν. Συνεπώς το «δεν ξέρω,δεν είδα ,δεν άκουσα» για τα γεγονότα στο Αιγαίο δεν μπορεί πλέον να είναι πειστικό επιχείρημα.

Η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία αισθάνεται πολύ ισχυρή σε μια εποχή που η Ελλάδα παραπαίει κι όχι μόνο οικονομικά. Η Άγκυρα πιστεύει ότι η συγκυρία είναι ιδανική για να γευτεί τους καρπούς μιας συνεχούς και επίμονης πολιτικής τουλάχιστον 35 ετών. Να αλλάξει το καθεστώς στο Αιγαίο,να αναλάβει τον έλεγχό του,να επιβάλλει τη συνεκμετάλλευσή του. Να δώσει τη λύση που επιθυμεί στη Κύπρο,να πατήσει ακόμη πιο γερά στη Θράκη όπου αυτή τη στιγμή με τη κάθοδο «τουρκικών» συνδυασμών στις δημοτικές εκλογές έκανε ένα ακόμη μεγάλο βήμα στο σχέδιό της που προβλέπει ακόμη «αίτημα αυτονόμησης» κάποιων περιοχών. Όλα τ΄άλλα αποδεικνύονται μέχρι στιγμής αντολίτικα παραμύθια που σ΄ ότι αφορά τα δικά μας συμφέροντα δεν τελειώνουν με το γνωστό «και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα».
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top