GuidePedia

0
Είναι αναµφισβήτητα ένα από τα πιο ιντριγκαδόρικα κεφάλαια του κατασκοπευτικού θρίλερ που εκτυλίσσεται την τελευταία εβδοµάδα µεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας: πώς κατάφερε ο Κρίστοφερ Μέτσος, ο φερόµενος ως ταµίας του δικτύου των 10 που συνελήφθησαν στις ΗΠΑ ως µυστικοί πράκτορες των Ρώσων, να το σκάσει κάτω από τη µύτη των αρχών στην Κύπρο;
Πυκνό µυστήριο καλύπτει τον άνθρωπο αυτόν εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Το 1994 είχε φοιτήσει για ένα εξάµηνο σε πανεπιστήµιο του Βερµόντ.

Τότε είχε δηλώσει Κολοµβιανός και είχε δώσει διεύθυνση στην Μπογκοτά. Δηµοσιογράφοι που την αναζήτησαν τελευταία ανακάλυψαν πως δεν υπάρχει. Οι αµερικανικές αρχές υποστηρίζουν πως ταξίδευε συχνά πυκνά στις ΗΠΑ. Στις 16 Μαΐου 2004 ο Μέτσος και ένας ρώσος κυβερνητικός αξιωµατούχος φέρεται να αντάλλαξαν δύο ολόιδιες πορτοκαλί τσάντες στα σκαλιά σιδηροδροµικού σταθµού στο Κουίνς της Νέας Υόρκης. Ωρες αργότερα, ο Μέτσος συνάντησε τον Ρίτσαρντ Μέρφι, έναν από τους 10 συλληφθέντες στις ΗΠΑ, σε εστιατόριο της περιοχής. Του έδωσε ένα πακέτο µε το µερίδιο που του αναλογούσε από τα χρήµατα που είχε πάρει και τον κατηύθυνε συνθηµατικά να δώσει τα υπόλοιπα σε κάποιον άλλον:

«Οταν συναντήσεις αυτόν τον τύπο», φέρεται να του είπε, «πες του πως ο θείος Πολ τον αγαπάει… θα καταλάβει. Τι ωραία να είσαι Αϊ-Βασίλης Μάη µήνα…».

Εξι χρόνια µετά, στις 17 Ιουνίου, ο Μέτσος κατέλυσε στο ξενοδοχείο «Αtrium Ζenon» της Λάρνακας ως τουρίστας µε καναδικό διαβατήριο, αφού είχε κλέψει την ταυτότητα ενός νεκρού Καναδού. Φορούσε σορτς και ξεχώριζε όσο το δυνατόν λιγότερο, ενώ συνοδευόταν από µια όµορφη τριαντάρα. Στις 29 Ιουνίου, το ζεύγος άφησε νωρίς το δωµάτιο. Ο Μέτσος συνελήφθη στο αεροδρόµιο µε ένταλµα της Ιντερπόλ ενόσω επιχειρούσε να πετάξει για Βουδαπέστη. Στον Κύπριο δικηγόρο που κλήθηκε να τον εκπροσωπήσει είπε πως «δεν είχε σχέση µε την υπόθεση». Αφέθηκε ελεύθερος µε εγγύηση 27.000 ευρώ, παραδίδοντας το διαβατήριό του. Το ίδιο βράδυ κατέλυσε στο ξενοδοχείο «Αchilleos», πλήρωσε εκ των προτέρων 630 ευρώ για 15ήµερη παραµονή, εµφανίστηκε ως όφειλε στο πλησιέστερο αστυνοµικό τµήµα και κρέµασε το καρτελάκι «Μην ενοχλείτε». Δεν τον ξαναείδε κανείς. Ισως, δήλωσε µια ρωσίδα ρεσεψιονίστ, να διέφυγε παίρνοντας και τις δύο βαλίτσες του την ώρα που ο νυχτερινός υπάλληλος βρισκόταν στο µπάνιο, ίσως να πήδηξε από το πίσω µπαλκόνι.

Οι αµερικανικές µυστικές υπηρεσίες θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι διέφυγε από το νησί µε τη βοήθεια ρώσων πρακτόρων. Θα µπορούσε να είχε βρει δρόµο διαφυγής µέσα από τα κατεχόµενα. Η Ουάσιγκτον πάντως δεν έχει ζητήσει τη συνδροµή των αρχών του ψευδοκράτους για τον εντοπισµό του. Αντ’ αυτού, δήλωσε «απογοητευµένη» από τις αρχές της Κύπρου. Ο Κύπριος πρόεδρος απάντησε χθες πως δεν είναι ορθό να καταλογίζονται ευθύνες στη χώρα του και πως η ίδια η Ουάσιγκτον καθυστέρησε να στείλει ορισµένα απαραίτητα έγγραφα στην κυπριακή αστυνοµία.


«Ο ΘΕΙΟΣ ΠΟΛ ΣΕ ΑΓΑΠΑΕΙ...»
Ο Μέτσος το 1994 δήλωνε Κολοµβιανός ενώ στην Κύπρο ταξίδεψε µε το διαβατήριο ενός Καναδού που είχε πεθάνει

Τα παιδιά των κατασκόπων

ΑΠΟ ΤΟΥΣ 10 ανθρώπους που έχουν συλληφθεί στις ΗΠΑ κατηγορούµενοι ως πράκτορες των Ρώσων, οι οκτώ, τα τέσσερα ζευγάρια δηλαδή, είναι γονείς: συνολικά οκτώ παιδιά, εκτιµούν οι αναλυτές, ανακαλύπτουν ξαφνικά πως οι γονείς τους δεν είναι αυτοί που νόµιζαν...

Ο «Μάικλ Ζοτόλι» και η «Πατρίτσια Μιλς», που οµολόγησαν πως τα αληθινά τους ονόµατα είναι Μιχαήλ Κούτζικ και Νατάλια Περεβέρζεβα, έχουν δύο παιδιά ενός και τριών ετών – σύµφωνα µε τους εισαγγελείς, η Περεβέρζεβα έχει ζητήσει από τον οικογενειακό φίλο που τα φροντίζει προσωρινά να τα στείλει στην οικογένειά της στη Ρωσία. Αγνωστο ποιος φροντίζει την 11χρονη Κέιτι και την 7χρονη Λίζα Μέρφι, τις δύο κόρες της Σίνθιας και του Ρίτσαρντ Μέρφι: οι γείτονες τις είδαν τελευταία φορά την ηµέρα που συνελήφθησαν οι γονείς τους.

Ο 17χρονος Χουάν Λαζάρο, σπουδαστής στο φηµισµένο Καλλιτεχνικό Λύκειο La Guardia της Νέας Υόρκης, θα επανενωθεί σύντοµα µε τη µητέρα του Βίκι Πελάεζ, που αφήνεται ελεύθερη µε περιοριστικούς όρους. Ο πατέρας του όµως, Χουάν Λαζάρο ο πρεσβύτερος, που παραδέχθηκε πως διατηρεί ψεύτικο όνοµα και εργάζεται για τις ρωσικές µυστικές υπηρεσίες, παραµένει φυλακή.

Ανω κάτω έχει γίνει και η ζωή των δύο γιων του ζεύγους Ντόναλντ Χέθφιλντ και Τρέισι Φόλεϊ, του 20χρονου φοιτητή Τιµ Φόλεϊ και του 16χρονου Αλεξ:

ο Τιµ πίστευε πως γεννήθηκε στο Τορόντο, οι αρχές όµως λένε πως οι γονείς τους δεν είχαν καµία σχέση µε τον Καναδά.
TA NEA

Δημοσίευση σχολίου

 
Top