GuidePedia

0
Το «όπλο» της Ελλάδας αυτή τη στιγμή για να ξεφύγει των προβλημάτων της είναι η άμεση και σοβαρή προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία που θα παρουσιαστεί σήμερα Δευτέρα (5/7). Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στην ΠΑΣΚΕ Οικονομολόγων, υποστήριξε ότι το έλλειμμα στο εξάμηνο του 2010 έχει μειωθεί περίπου κατά 40%, όσο δηλαδή είναι και ο στόχος για το σύνολο του έτους βάσει του Μνημονίου που έχει υπογραφεί με ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ.

Σήμερα, ο υπουργός θα δώσει συνέτευξη παρουσιάζοντας τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες του υπουργείου βάσει του Μνημονίου, καθώς και την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Παράλληλα, θα αναφερθεί και στα επόμενα βήματα, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να σηματοδοτήσει τη βούληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει πιστά τα όσα αναγράφονται στο Μνημόνιο και να στείλει το μήνυμα προς τις αγορές ότι η Ελλάδα προχωράει σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ενόψει και της προσπάθειας δανεισμού μέσα στον Ιούλιο (μέσω της έκδοσης των εντόκων γραμματίων ύψους 4,56 δις. ευρώ).
Στην έκθεσή του, το ΙΟΒΕ ενσωματώνει τα αποτελέσματα που θα έχουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τόσο το ΑΕΠ, όσο και το έλλειμμα και το χρέος θα κινηθούν πολύ καλύτερα από ότι προβλέπεται στο Μνημόνιο. Με τα δικά του οικονομετρικά μοντέλα, το ΙΟΒΕ καταλήγει:
1.    Στο ότι η ύφεση φέτος θα είναι της τάξης του 3,3%, έναντι του 4% που εκτιμάται βάσει του Μνημονίου. Του χρόνου θα περιοριστεί στο 1,8%. Το 2012 το ΑΕΠ θα μεγενθυνθεί κατά 2,8% (αντί 1,1% που προβλέπεται στο Μνημόνιο), το 2013 κατά 2,1% και το 2020 ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα είναι 3,5%.
2.    Το έλλειμμα θα υποχωρήσει φέτος στο 7,5% του ΑΕΠ, όταν ο στόχος είναι να μειωθεί στο 8,1% του ΑΕΠ. Η πτωτική του πορεία θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια με αποτέλεσμα να βρεθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ από το 2013 (2,7% του ΑΕΠ), σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, έναντι του στόχου για έλλειμμα 4,9% του ΑΕΠ το 2013.
3.    Σε ότι αφορά στο χρέος, το ΙΟΒΕ προχωράει και σε αυτό το σκέλος σε βελτιωμένες εκτιμήσεις. Για το 2010 αναμένεται η Ελλάδα να έχει χρέος 126,5% του ΑΕΠ (αντί για 133,3%). Μάλιστα, το 2013 το ΙΟΒΕ «βλέπει» το δημόσιο χρέος να είναι κατά 10% του ΑΕΠ χαμηλότερο από ότι προβλέπεται στο Μνημόνιο. Δηλαδή, στο 139,1% του ΑΕΠ σε σχέση με το στόχο του 149,1% του ΑΕΠ. Βάσει του μοντέλου του ΙΟΒΕ, το 2020 το χρέος της χώρας θα είναι στο 108% του ΑΕΠ, αντί για 120% του ΑΕΠ που εκτιμάται στο Μνημόνιο.
Πέραν, όμως, των καλύτερων προβλέψεων, το ΙΟΒΕ ζητάει την ουσιαστική προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα απελευθερώσουν σημαντικούς πόρους στην ελληνική οικονομία και θα βοηθήσουν και στην ενίσχυση της αγοράς εργασίας. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Γ. Στουρνάρας έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι η Ελλάδα είναι μία από τις τελευταίες χώρες που συνεχίζει να λειτουργεί ως μία οικονομία «σοβιετικού τύπου».
Οι αναλυτές του ΙΟΒΕ, θεωρούν ότι η εφαρμογή των προτάσεων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο και συνδέονται με την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά των μη εμπορευσίμων αγαθών και κυρίως υπηρεσιών και στην αγορά εργασίας, είναι σαφώς «επωφελής». Παράλληλα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς επισημαίνουν ότι ναι μεν η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να συνεχιστεί, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνουν και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι βραχυχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας που έχουν εφαμροστεί.
Επιπροσθέτως, στην έκθεση του ΙΟΒΕ περιλαμβάνονται και εκτιμήσεις για το πόσο θα μπορούσε να ωφεληθεί η Ελλάδα από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του ΑΕΠ κατά 17%, της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 19,6%, των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 15,6%, των πραγματικών μισθών κατά 12,2%, της απασχόλησης κατά 4,8%, των εξαγωγών κατά 10,5% και των εισαγωγών κατά 8,3%.
Από αυτές τις εκτιμήσεις, καταλαβαίνει κανείς το πόσο σημαντικό είναι να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση και από κανένα υπουργό στην τάχιστη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που του αναλογούν βάσει των όσων προβλέπονται από το Μνημόνιο.
Σε ότι αφορά τώρα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, μπορεί ο κ. Παπακωνσταντίνου να ενημέρωσε ότι και στο εξάμηνο η μείωση του ελλείμματος είναι στο 40%, αλλά τα έσοδα συνεχίζουν να καταγράφουν σημαντική υστέρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υστέρηση αγγίζει το 1 δις. ευρώ,ενώ τα έσοδα στο εξάμηνο αυξήθηκαν κατά 7,2-7,3%, έναντι ετήσιου στόχου αύξησης περίπου 15%.
NEWSTIME

Δημοσίευση σχολίου

 
Top