GuidePedia

0
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, εξαπέλυσε δριμεία κριτική στις δημοτικές αρχές του Ισραήλ για την προώθηση ενός σχεδίου κατεδάφισης παλαιστινιακών κατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ και οικοδόμησης νέων εβραϊκών οικισμών, χαρακτηρίζοντάς το παράνομο.
Το γραφείο του Μπαν Κι Μουν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο επικεφαλής του ΟΗΕ «εκφράζει την ανησυχία του για τα σχέδια του δήμου της Ιερουσαλήμ που προβλέπουν κατεδαφίσεις παλαιστινιακών οικισμών και περαιτέρω ισραηλινή οικιστική δραστηριότητας στην περιοχή Silwan».

«Τα σχέδια του Ισραήλ είναι αντίθετα προς το διεθνές δίκαιο, καθώς και προς τις επιθυμίες των Παλαιστινίων κατοίκων», ανέφερε η ανακοίνωση του γγ του ΟΗΕ.

Οι ισραηλινές δημοτικές αρχές προχώρησαν τη Δευτέρα με τα σχέδια για την κατεδάφιση 20 παλαιστινιακών κατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ, θέτοντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο τις τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ, όσον αφορά τον ισραηλινό εποικισμό, αλλά και προκαλώντας νέες διεθνείς επικρίσεις μετά την πρόσφατη θανάσιμη επιδρομή του στρατού της χώρας στη νηοπομπή του «Στόλου της Ελευθερίας», που στόχο είχε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας και να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στο λαό της.

Ο Μπαν Κι Μουν υπενθύμισε επίσης στο Ισραήλ «την ευθύνη του να διασφαλίσει το ότι δεν θα εντείνει την ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην πόλη».

«Η στάση του Ισραήλ δεν βοηθά την ειρήνευση στην περιοχή και έρχεται σε μια στιγμή που ο στόχος θα πρέπει να είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης για την υποστήριξη πολιτικών διαπραγματεύσεων». Η παραπάνω δήλωση του Μπαν Κι Μουν φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της πόλης Ιερουσαλήμ για κατεδάφιση παλαιστινιακών οικημάτων και οικοδόμηση νέων ισραηλινών, θα οδηγήσει σε νέα διεθνή πίεση στον πρωθυπουργό της χώρας. Υπενθυμίζεται, ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Νετανιάχου υπέκυψε στις εκκλήσεις να διευκολύνει τον αποκλεισμό της Γάζας μετά από την επιδρομή στον «Στόλο της Ελευθερίας».

Οι παρατηρήσεις του επικεφαλής του ΟΗΕ έγιναν την ίδια ημέρα που ο επικεφαλής της παλαιστινιακής υπηρεσίας προσφύγων του διεθνούς οργανισμού δήλωσε ότι τα ψιλά γράμματα της δέσμευσης του Ισραήλ να διευκολύνει τον αποκλεισμό της Γάζας εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο αποτελεσματική αυτή η χαλάρωση θα αποδειχθεί. Γενικά, η παλαιστινιακή κοινότητα αντιμετωπίζει με επιφυλάξεις τις ανακοινώσεις για χαλάρωση του ισραηλινού εμπάργκο στην πολύπαθη Γάζα, περιμένοντας να δει τα λόγια να γίνονται έργα...

Στο μεταξύ, σε μια προκλητική κίνηση, 10 μέλη της δεξιάς πτέρυγας της Κνεσέτ έχουν εκδηλώσει την προθυμία τους να συνδράμουν την προσπάθεια Ισραηλινών κατοίκων της γειτονιάς Silwan, της ανατολικής Ιερουσαλήμ, να εκδιώξουν αραβικές οικογένειες που ζουν σε ένα κτίριο, το οποίο στο παρελθόν χρησιμοποιείτο ως συναγωγή.

Τα μέλη της Κνεσέτ έστειλαν μάλιστα επιστολή στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, με την οποία του γνωστοποιούν την πρόθεση τους να υπερασπιστούν το «νόμιμο δικαίωμα» τους να εκδιώξουν τους «καταληψίες» από το κτίριο της άλλοτε συναγωγής και να κατεδαφίσουν επεκτάσεις που έχουν γίνει σε αυτό. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η οικογένεια των Αράβων που ζει εκεί «έκανε επιδρομή» στο κτίριο, έχτισε παράνομα και ζητούν την άμεση επέμβαση των αρχών τςη χώρας, ώστε το κτίριο να παραδοθεί στην εβραϊκή κοινότητα.

Μετά τον πόλεμο εναντίον των Παλαιστινίων, πόλεμος ενάντια στους μετανάστες

Την ίδια στιγμή που οι πολιτικοί αλλά και οι πολίτες του Ισραήλ στρέφονται εναντίον των Παλαιστινίων, μια άλλη κοινωνική ομάδα φαίνεται να μπαίνει επίσης στο στόχαστρο τους, αυτή των μεταναστών!

Η τάση που καταγραφόταν αρχικά μόνο σε κάποια γκράφιτι ρατσιστικού χαρακτήρα στους δρόμους του Τελ Αβίβ, φαίνεται τώρα να ανδρώνεται και να γίνεται καμπάνια, με την υποστήριξη μάλιστα δημοσίων φορέων.

Η ομάδα πίσω από την πρωτοβουλία αυτή αποτελείται από «ακτιβιστές» από τη νότια πτέρυγα του Τελ Αβίβ, των οποίων ηγείται μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, εξ ονόματος της παράταξης Shas. Πρόκειται για τον Binyamin Babayoff, ο οποίος μόλις πριν από δύο ημέρες δήλωσε ότι η εκπαίδευση κατά της ομοφοβίας είναι «έκφυλη».

Ο Babayoff έβγαλε μάλιστα και οδηγία με την οποία απαγορεύει την ενοικίαση διαμερισμάτων σε «εισβολείς». Συνεχίζοντας την προπαγάνδα του εναντίον των μεταναστών, το μέλος του δημοτικού συμβουλίου της ισραηλινής πρωτεύουσας, προσπάθησε να συνδέσει τους μετανάστες με την αύξηση της εγκληματικότητας αλλά και με την βρωμιά, ενώ υποστήριξε ότι οι περιοχές όπου κατοικούν Αφρικανοί, υποβαθμίζονται εξαιτίας τους. Καταλήγοντας, στην οδηγία του παραίνεσε τους ραβίνους να ενημερώνουν το ποίμνιο τους για τους κινδύνους του να ενοικιάζουν διαμερίσματα σε μετανάστες, και προειδοποίησε ότι αυτός και η «συμμορία» του πρόκειται να «ξεσκεπάσουν» όσους τον παρακούν και να διοργανώσουν διαμαρτυρίες προς συμμόρφωση τους!

Έκκληση του Συμβουλίου της Ευρώπης για άρση του αποκλεισμού

Βουλευτές από το Συμβούλιο της Ευρώπης απηύθυναν σήμερα έκκληση προς το Ισραήλ να άρει πλήρως τον αποκλεισμό στην Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει να αποσταλούν αγαθά στον παραθαλάσσιο θύλακα από ξηρά, αέρα και θάλασσα, ώστε οι Παλαιστίνιοι να μπορούν να απολαμβάνουν «ομαλές συνθήκες διαβίωσης» αναφέρεται σε απόφαση που εγκρίθηκε από μία μεγάλη πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE).

Οι βουλευτές επέκριναν επίσης την ισραηλινή επίθεση στον στολίσκο με ανθρωπιστική βοήθεια που κατευθυνόταν στην Γάζα ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την χαρακτήρισαν ως «δυσανάλογη αντίδραση». Ακόμη κάλεσαν το Ισραήλ να σταματήσει την δημιουργία νέων οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top