GuidePedia

0

Με την τρόικα από την μία πλευρά να ζητά ακόμα πιο σκληρά μέτρα, και τις εσωτερικές αντιδράσεις από την άλλη να είναι έντονες, ακόμα και στις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, συζητήθηκαν σήμερα το μεσημέρι οι αλλαγές στα εργασιακά, στο κρίσιμο Υπουργικό Συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό. Αύριο, όπως ανακοινώθηκε, αναμένεται να παρουσιαστούν σε νέο υπουργικό συμβούλιο τα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Στόχος της κυβέρνησης, το χτίσιμο μια «συλλογικής» απόφασης για την αντιμετώπιση των αντιδράσεων εντός και εκτός Κοινοβουλίου.
Την ίδια ώρα όμως, δικαστικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι πολλά από τα προωθούμενα μέτρα στερούνται νομικής και συνταγματικής ισχύος και ότι αν προσβληθούν δικαστικά, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα «αντέξουν» στα δικαστήρια.
Πριν τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου προηγήθηκε σύσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, τον υφυπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη, τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τεχνικές λεπτομέρειες των δυο νομοσχεδίων και διευθετήθηκαν όσα ζητήματα παρέμεναν ανοιχτά.
Στο μεταξύ, με ζητούμενο την εκτόνωση των εσωκομματικών τόνων και να υπάρξει συμπόρευση ώστε να αντιμετωπιστούν οι αντιδράσεις εντός και κυρίως εκτός κοινοβουλίου, θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο το υπουργικό συμβούλιο και ο πρωθυπουργός αμέσως μετά θα απαντήσει στη Βουλή, στα «καυτά» θέματα της επικαιρότητας που αφορούν τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, το μνημόνιο και την οικονομία.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομίας του κυβερνώντος κόμματος, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αξίωσαν αλλαγές στο Ασφαλιστικό από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και κυριάρχησαν αιτιάσεις οι οποίες έκαναν λόγο για «θολή εικόνα» αναφορικά με την εφαρμογή των επίμαχων ρυθμίσεων αλλά και απουσία κοινωνικών μέτρων – αντίβαρων. Ο υπουργός Οικονομικών που βρέθηκε στο στόχαστρο μετά τον υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδο, υπεραμύνθηκε ωστόσο των αλλαγών τονίζοντας πως «αν παραμείνει η σημερινή κατάσταση, το 2060 θα ξοδεύουμε το ένα στα τέσσερα ευρώ που παράγουμε για συντάξεις».
Ο δε Ανδρέας Λοβέρδος, ανακοίνωσε ότι, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα δοθεί στους υπουργούς η αναλογιστική μελέτη, ενώ από οι αναλύσεις που θα προκύψουν θα ενσωματωθούν στα δεδομένα της Ε.Ε. και θα αξιολογηθούν από αυτήν.
Άλλα τα μέτρα του μνημονίου στα ελληνικά, άλλα στα αγγλικά
Στο μεταξύ, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν ότι το μνημόνιο που η ελληνική κυβέρνηση έχει υπογράψει με την τρόικα, περιέχει επιπλέον μέτρα στην αγγλική έκδοσή του σε σχέση με την ελληνική που ψηφίστηκε στη Βουλή. Μεταξύ άλλων, στα μέτρα στην αγγλική έκδοση προβλέπεται να ισχύσουν αμέσως τα όρια ηλικία συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο δημόσιο τομέα στα 65 έτη και οι αιτήσεις συνταξιοδότησης να «παγώσουν» και να εξεταστούν μετά την θέσπιση των νέων κανόνων.

Συνταγματικά και όχι μόνο εμπόδια για το Ασφαλιστικό

Πολλές από τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση με το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο θίγουν κεκτημένα περιουσιακά δικαιώματα και αναμένεται να προκαλέσουν κύμα προσφυγών όπου, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, θα καταπέσουν ως αντίθετα στο Σύνταγμα, σε διεθνείς συμβάσεις, αλλά και στη νομολογία ελληνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», οι πιο «αδύναμες» ρυθμίσεις είναι αυτές που προβλέπουν την δημιουργία τριών μόνο ασφαλιστικών ταμείων, η επαναφορά του ΛΑΦΚΑ, οι ρυθμίσεις που θίγουν άμεσα τα ασφαλιστικά δικαιώματα σε μικρό χρονικό διάστημα.
Οι αλλαγές αυτές που θα κριθούν με προσφυγές κατά περίπτωση, είναι εύκολο να αναδείξουν περιπτώσεις όπου θίγονται εντονότερα διάφορα δικαιώματα που προστατεύουν το Σύνταγμα και η διεθνής νομολογία, όπως είναι τα περιουσιακά δικαιώματα, της ιδιοκτησίας, της ισότητας, της αναλογικότητας και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.
Επιπλέον, δικαστικοί κύκλοι που επικαλείται η εφημερίδα επισημαίνουν ότι και το Προεδρικό Διάταγμα για τις μεγάλες εργασιακές ανατροπές θα κινδύνευε να πέσει ακόμα και ολόκληρο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αφού είχε ήδη επισημανθεί ως συνταγματικά προβληματική η προσπάθεια να αλλάξουν διατάξεις νόμων με Προεδρικό Διάταγμα (έστω και αν η έκδοσή του είχε προβλεφθεί στη νομοθεσία που κύρωσε το μνημόνιο), η υποβάθμιση του καθεστώτος της διαιτησίας και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η χαλάρωση των απολύσεων σε ηλικίες μεγαλύτερες που προστατεύονται νομολογιακά με κοινωνικά κριτήρια, καθώς και ο ηλικιακός προσδιορισμός της αμοιβής.
Από το 2011 στο ΙΚΑ οι δημόσιοι υπάλληλοι
Κατά δύο χρόνια επισπεύδεται η ένταξη των νεοπροσλαμβανόμενων δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ και αντί της 1.1.2013, όπως προέβλεπε το νομοσχέδιο Λοβέρδου, η υπαγωγή τους θα γίνει από την 1.1.2011, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ένταξη στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων όλων όσοι απασχολούνται σήμερα στο Δημόσιο, όπως ανακοίνωσε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ενημερώνοντας την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την «Μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος».
Πρώτος στόχος του νομοσχεδίου το οποίο θα έχει ψηφιστεί μέσα στον Ιούλιο, είπε ο υπουργός, είναι η συμμόρφωση με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών. Η έναρξη της μεταβατικής περιόδου θα ξεκινήσει από 1.1.2011 και θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε τρία χρόνια, μέχρι τις 31.12.2013, ενώ το όριο συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 65ο έτος της ηλικίας.
Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα που παρουσιάστηκε χθες προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση 16 δημόσιων οργανισμών, το κλείσιμο 4 δημόσιων επιχειρήσεων και συγχώνευση 13 φορέων. Για τους εργαζόμενους των φορέων που κλείνουν ή συγχωνεύονται προβλέπεται η μεταφορά τους σε άλλες υπηρεσίες. Συνολικά 270 εργαζόμενοι της εταιρείας «Αγρογή», που είχαν προσληφθεί προεκλογικά, ωστόσο, θα απολυθούν.
Ευρωπαϊκές... ενισχύσεις για την κυβέρνηση
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει τον Γάλλο και τον Γερμανό υπουργό Ευρωπαϊκών υποθέσεων για να στηρίξουν πολιτικά τα μέλη της κυβέρνησης που χειρίζονται την εφαρμογή του μνημονίου, ενώ η τρόικα εξακολουθεί να πιέζει για νέα, πιο σκληρά μέτρα στο Ασφαλιστικό.
Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι δανειστές μας φαίνεται να ασκούν νέες πιέσεις ώστε να επιταχυνθεί η εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού από το 2013, να επεκταθεί η συνταξιοδότηση των γυναικών στα 65 έτη και στον ιδιωτικό τομέα, να συμπεριληφθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης, να διακοπούν οι συντάξεις στις άγαμες θυγατέρες δημοσίων υπαλλήλων από τώρα και να τεθεί όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για την καταβολή των συντάξεων στις χήρες.

tvxs

Δημοσίευση σχολίου

 
Top