Τάχθηκε υπέρ της αμφίπλευρης διεύρυνσης, παρά την αποκήρυξη του «μεσαίου χώρου» από τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά
Σε κλίμα εσωστρέφειας και εν μέσω εσωκομματικών κραδασμών αρχίζει αύριο το απόγευμα το 8ο Συνέδριο της ΝΔ, ενώ ο κ. Δ. Αβραμόπουλος επανέφερε χθες τη θεωρία της «αμφίπλευρης διεύρυνσης», επιχειρώντας να συνδυάσει τη «λαϊκή Δεξιά» με τον «μεσαίο χώρο», που αποκήρυξε προ ημερών ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαράς. Ο κ. Αβραμόπουλος, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις συνεδριακές διαδικασίες, έδωσε το δικό του στίγμα για τη «νέα Νέα Δημοκρατία», αναδεικνύοντας με τον δικό του τρόπο τη διαφορετική ιδεολογική πλατφόρμα από τον κ. Σαμαρά.Ο κ. Αβραμόπουλος, που προβάλλει έντονα το αμιγώς κεντρώο προφίλ του, υπεραμύνθηκε του όρου «αμφίπλευρη διεύρυνση» τον οποίο είχε χρησιμοποιήσει και κατά τις εσωκομματικές εκλογές και τόνισε ότι η ΝΔ «εκτείνεται από τις παρυφές της δημοκρατικής Αριστεράς ως τα όρια της δημοκρατικής Δεξιάς».
Σε διαφορετική λογική από τους «προεδρικούς» που υπογραμμίζουν την ιδεολογική καθαρότητα του κόμματος και αναφέρουν με έμφαση πως η ΝΔ είναι κόμμα λαϊκό και όχι ταξικό και εκφράζει την πατριωτική Δεξιά, ο πρώην υπουργός έδειξε τον δρόμο που θα κινηθεί μετά το συνέδριο, λέγοντας ότι «με πολιτικοϊδεολογικό πυλώνα τον κοινωνικό φιλελευθερισμό και μέσα από την αμφίπλευρη διεύρυνση φιλοδοξεί να ανασυνθέσει μεγάλο μέρος του πολιτικού φάσματος και να δημιουργήσει τη μεγάλη, σύγχρονη, προοδευτική και δημοκρατική Κεντροδεξιά».
Παράλληλα ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε και στις φήμες που τον έφεραν να επιθυμεί θέση αντιπροέδρου στο κόμμα, σημειώνοντας ότι ποτέ δεν ήταν από εκείνους που έτρεχαν πίσω από θέσεις. Η Ρηγίλλης διακατέχεται από μεγάλο άγχος μήπως ορισμένα στελέχη της ΝΔ, φίλα προσκείμενα στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη , αποχωρήσουν. Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε «χαζή ενέργεια» την ενδεχόμενη αποχώρηση στελεχών του κόμματος από το συνέδριο, το οποίο, όπως είπε, «δεν προσφέρεται για σόου».
Η φράση του, ότι «κανείς δεν είναι με το ζόρι σε ένα κόμμα», θεωρήθηκε από «γαλάζια» στελέχη ως μήνυμα προς την πλευρά της κυρίας Μπακογιάννη η οποία- όπως ήταν λογικό- διέψευσε πως ετοιμάζονται αποχωρήσεις και ότι δεν έχει ακούσει κάτι τέτοιο. Οσο για το νέο κόμμα ανέφερε: «Κάθε πράγμα στον καιρό του».
Ο φόβος που επικρατεί όμως στη ΝΔ είναι μήπως εμφανιστεί στο συνέδριο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης και θελήσει να το εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά, μετά την κίνηση του κ. Αβραμόπουλου να αποστείλει προσκλήσεις σε όλα τα κόμματα. Πάντως, η Ρηγίλλης, αντιπαρερχόμενη παλαιότερες συνήθειες άλλων συνεδρίων, δεν θα παραχωρήσει δικαίωμα χαιρετισμού στους εκπροσώπους των κομμάτων, όπως διασαφήνισε ο κ. Αβραμόπουλος.
Μολονότι προβληματίζονται για τις κινήσεις του κ. Καρατζαφέρη δεν φαίνεται να ανησυχούν το ίδιο για τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκη που έλαβε πρόσκληση από τον κ. Αβραμόπουλο για το συνέδριο. Ο πρώην πρωθυπουργός, όμως, δεν υπήρχε περίπτωση να παραστεί στο συνέδριο και να το νομιμοποιήσει πολιτικά. * Για ανεξήγητη και πρωτοφανή επίθεση που δέχεται από τη ΔΑΚΕ μίλησε χθες ο βουλευτής Β΄ Αθηνών της ΝΔ κ. Κυρ. Μητσοτάκης , σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του πως κάποιοι προσπαθούν να δυναμιτίσουν την ενότητα της παράταξης καθώς αυτή βαδίζει προς το συνέδριό της. «Δεν έχω καμία πρόθεση να τους παρακολουθήσω. Το ύφος τους δεν εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία των οργανωμένων συνδικαλιστών που πρόσκεινται στη ΝΔ» ανέφερε.
Κόπηκαν από το συνέδριο Ρουσόπουλος και Βουλγαράκης
Την «πόρτα» της εξόδου από τη ΝΔ έδειξε χθες προς τους κκ. Θ. Ρουσόπουλο και Γ. Βουλγαράκη η Ρηγίλλης, αποκλείοντάς τους από τη λίστα των συνέδρων που δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ. Οι κκ. Ρουσόπουλος και Βουλγαράκης, αν και δεν έχουν διαγραφεί τυπικά από τα μητρώα του κόμματος αλλά μόνο πολιτικά με δήλωση του κ. Σαμαρά, δεν θα είναι σύνεδροι, παρά το γεγονός ότι το καταστατικό της ΝΔ αναφέρει πως οι πρώην βουλευτές είναι ex officio σύνεδροι. Αν και ο κ. Ρουσόπουλος δεν είχε πρόθεση να συμμετάσχει αφού έχει ανακοινώσει την αποχώρησή του από την πολιτική, μείζον θέμα δημιουργείται με τον κ. Βουλγαράκη. Και αυτό διότι ο ίδιος αποκλείεται, χωρίς να υπάρχει απόφαση του κόμματος, παρά το ότι στη λίστα των συνέδρων συμπεριλήφθηκαν πρώην κυβερνητικά στελέχη που βρέθηκαν στο επίκεντρο κριτικής και ορισμένοι χαρακτηρίστηκαν ακόμη και «βαρίδια» από τους «προεδρικούς», όπως οι κκ. Γ. Αλογοσκούφης , Π. Δούκας, Αλ. Κοντός, Ευ. Μπασιάκος, Β. Μαγγίνας , Σ. Τσιτουρίδης και Μ. Λιάπης. Ως αργά το βράδυ ήταν γνωστό ότι θα συμμετείχαν οι κκ. Τσιτουρίδης και Μαγγίνας, ενώ ο κ. Αλογοσκούφης έχει αναστείλει την κομματική του ιδιότητα και ως εκ τούτου θα απέχει.
ΤΟ ΒΗΜΑ
Δημοσίευση σχολίου