GuidePedia

0
Μια προληπτική επίθεση του Ισραήλ εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν θα αποτελούσε "καταστροφή για την περιοχή", δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais."Η διαμάχη πρέπει να λυθεί μέσω διπλωματικών οδών", επανέλαβε ο Ερντογάν, ο οποίος θα συναντηθεί στη Μαδρίτη με τον ισπανό ομόλογό του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο.Η Τουρκία τάσσεται υπέρ μιας διευθέτησης του ιρανικού πυρηνικού θέματος μέσω διαλόγου, θεωρώντας πως οι οικονομικές κυρώσεις ή οι στρατιωτικές ενέργειες θα έχουν βαριές επιπτώσεις σε όλη την περιοχή.

"Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Διπλωματία μέχρι το τέλος", είπε ο Ερντογάν, υπογραμμίζοντας, μετά από ερώτηση της εφημερίδας, ότι μια ισραηλινή επίθεση θα έχει "απρόβλεπτες συνέπειες που δεν θέλω ακόμα και να τις φανταστώ".
Ο τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως δεν έχει καμιά επαφή με τον ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου, αφού οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί μετά την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα στις αρχές του 2009.
Στη συνέντευξή του ο Ερντογάν επέκρινε τα εμπόδια που θέτουν Παρίσι και Βερολίνο στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ζουν ήδη "πέντε εκατομμύρια τούρκοι πολίτες στην Ευρώπη".
"Δεν χάνουμε την ελπίδα μας, αλλά αυτό που κάνουν η Γαλλία και η Γερμανία δεν είναι σωστό" γιατί θέλουν να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού" και να επιβάλουν στην Τουρκία άλλες προϋποθέσεις, πέρα από τους "ευρωπαϊκούς κανόνες".
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ άρχισαν το 2005.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top