GuidePedia

0
Του Βαγγελη Mανδραβελη
Αρνητικές εντυπώσεις προκάλεσε η αδυναμία της κυβέρνησης να προχωρήσει στον διορισμό της νέας διοίκησης στον ΟΠΑΠ. Ο απερχόμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, κ. Χρ. Χατζηεμμανούηλ, ανέγνωσε στη διάρκεια της προχθεσινής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων του οργανισμού επιστολή των υπουργών Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνου, με την οποία πρακτικά αιτούνταν την αναβολή συζήτησης όλων των θεμάτων της συνέλευσης των μετόχων. Bασικό θέμα συζήτησης ήταν ο διορισμός νέου Δ. Σ. στον οργανισμό.....
Η υφέρπουσα φήμη περί διαφωνιών και διαφορών μεταξύ των στελεχών της κυβέρνησης επιβεβαιώθηκαν με τον πιο περίτρανο τρόπο. Η κυβέρνηση επί 20 ημέρες από την αναγγελία της Γ. Σ. δεν κατάφερε να βρει τον διάδοχο του κ. Χατζηεμμανουήλ. Μέχρι σήμερα πολλά ονόματα έπεσαν στο τραπέζι, αλλά ένα ξεχώρισε. Πρόκειται για τον κ. Χριστόφορο Σαρδελή, οικονομολόγο και πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Ο ίδιος ωστόσο διέψευσε το ενδεχόμενο αυτό . Το δεύτερο όνομα είναι εκείνο του κ. Γ. Στουρνάρα, πρώην προέδρου της Εμπορικής και καθηγητή του Παν. Αθηνών.

Για κάποιους στον ΟΠΑΠ, οι διαφορές εστιάζονται στην κόντρα μεταξύ των υπουργών Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνου, στο «ποιος θα έχει το πάνω χέρι». Μέχρι και την έλευση του κ. Χρ. Χατζηεμμανουήλ, ο υπουργός Πολιτισμού είχε το πάνω χέρι, αλλά η ένταξη του ΟΠΑΠ στον νόμο για τις ΔΕΚΟ (ν. 3429/2005) κατά τη θητεία του κ. Χατζηεμμενουήλ έφερε τον οργανισμό στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομίας.

Τώρα, με τη νέα απόφαση του πρωθυπουργού περι αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργού και υφυπουργού Πολιτισμού, η κατάσταση έχει περιπλακεί ιδιαίτερα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το modus viventi που είχε επιτευχθεί πριν από μερικές ημέρες και το οποίο ήθελε ως διαχειριστή των χορηγιών τον υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο, ενώ για τα υπολοιπα θέματα στρατηγικής τον υπουργό Οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου, κατέρευσε την τελευταία στιγμή, καθώς ο πρώτος από τους δύο ζήτησε τον αποκλειστικό έλεγχο του οργανισμού.

Η κόντρα μπορεί να έχει ακόμη βαθύτερα αίτια από τον έλεγχο της επιχείρησης. Ειδικά μετά την εξαγγελία του υπουργού κ. Παπακωνσταντίνου, για έσοδα ύψους 2,5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, οι τριβές πιθανόν να διευρύνονται στην κυβέρνηση, καθώς ο ΟΠΑΠ βρίσκεται ψηλά στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top