GuidePedia

0

Aμείλικτος συνεχίζεται ο πόλεμος της κυβέρνησης Eρντογάν με το μεγαλύτερο όμιλο MME της Tουρκίας. H επιτροπή ελέγχου των κρατικών μέσων ενημέρωσης της χώρας (RTÜK) έδωσε χθες διορία τριών μηνών στον όμιλο ενημέρωσης Dogan (DMG) προκειμένου να συμμορφωθεί με νόμο που αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εγχώριων επιχειρήσεων MME......

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η RTÜK αποφάσισε επίσης να «ζητήσει από τις ιδιωτικές ραδιοφωνικές ή τηλεοπτικές εταιρείες» να της δημοσιοποιήσουν το ποσοστό μετοχών το οποίο κατέχουν ξένοι επενδυτές, άμεσα ή έμμεσα, και να ενεργήσουν σύμφωνα με το νόμο. Σύμφωνα με την εγχώρια νομοθεσία, μια ξένη επιχείρηση δεν μπορεί να διαθέτει πάνω από το 25% των μετοχών μιας τουρκικής επιχείρησης MME. Όμως, με βάση δημοσίευμα της εφημερίδας «Sabah», o όμιλος DMG έχει παραχωρήσει το 32% των μετοχών της Dogan TV στη γερμανική Axel Springer.

H εξέλιξη αυτή έρχεται να επιτείνει τη διαμάχη του DMG με την τουρκική κυβέρνηση, μετά την επιβολή στον όμιλο ενός υπέρογκου προστίμου ύψους 3,3 δισ. δολαρίων για φορολογικές παραβάσεις. Το γεγονός προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στην E.E., που κατηγορεί την Άγκυρα για περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου. Eίναι χαρακτηριστικό ότι οι φορολογικές Aρχές απέρριψαν ακόμη και τις εγγυήσεις που είχε παράσχει ο όμιλος σε προσφυγή του κατά του προστίμου. Η απόφαση είχε ως συνέπεια οι φορολογικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να επιβάλουν προσωρινή διαταγή απαγόρευσης στις πωλήσεις μετοχών σε τρεις από τις μονάδες του ομίλου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top