GuidePedia

0

Αρχική συμφωνία Χριστόφια και Ταλάτ για την εκ περιτροπής εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου.
Κάτι άρχισε να κινείται στο Κυπριακό και αυτό το αποδεικνύει η αρχική συμφωνία των δύο ηγετών στο θέμα της εκ περιτροπής εκλογής Προέδρου και Αντιπροέδρου του νέου ομόσπονδου διζωνικού κράτους που θα προκύψει, καθώς και η απόφαση που πήραν οι κκ. Δ. Χριστόφιας και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να εξετάσουν αυτή τη φορά με σοβαρότητα, με τη διαδικασία δηλαδή του .....
«πάρε- δώσε», του πιο δύσκολου κεφαλαίου των απευθείας διαπραγματεύσεων, αυτού που αφορά τις περιουσίες. Το γεγονός ότι κάτι άρχισε να κινείται στο Κυπριακό αποδεικνύεται και από το ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου συγκάλεσε αυτό το Σαββατοκύριακο έκτακτη, κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη με τη συμμετοχή των επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών του εξωτερικού καθώς και των διπλωματών που ασχολούνται αποκλειστικά με το Κυπριακό.

Το σημαντικό, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία, είναι ότι οι δύο ηγέτες για πρώτη φορά στην τρέχουσα διαδικασία των συνομιλιών έλαβαν την πολιτική απόφαση να συζητήσουν τα κριτήρια με τα οποία θα καθορίζεται αν τον πρώτο λόγο στη διαχείριση μιας περιουσίας έχει ο αρχικός ιδιοκτήτης ή ο σημερινός χρήστης, θέμα ακανθώδες για την επίλυση του Περιουσιακού. Αν προχωρήσει αυτό το ζήτημα, τότε αυτό που απομένει να συμφωνηθεί είναι το ζήτημα του Εδαφικού, των εγγυήσεων, της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, θέματα στα οποία ως τώρα δεν υπήρξε επίσης προσέγγιση των δύο κοινοτήτων. Η Λευκωσία πάντως εμφανίζεται επιφυλακτική σε όλες αυτές τις κινήσεις των Τούρκων, τη στιγμή που εκκρεμεί η ενταξιακή αξιολόγηση της Αγκυρας τον προσεχή Δεκέμβριο. Η Λευκωσία παραμένει ακόμη σταθερή στη θέση της, να υπάρξουν δηλαδή συνέπειες για την Τουρκία αν δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Επιπλέον η Λευκωσία ξεκαθαρίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι τάσσεται εμμέσως κατά της υποβολής νέων χρονοδιαγραμμάτων, προκειμένου να εκπληρώσει η Τουρκία τις υποχρεώσεις της, θέμα που προωθεί ο βρετανοαμερικανικός άξονας. Ολη αυτή η κινητικότητα στην Κύπρο εν όψει των εξελίξεων του Δεκεμβρίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση προκάλεσε και το ενδιαφέρον της Γαλλίας αλλά και της Ιταλίας, των δύο χωρών που έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες γνώμες όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της γείτονος. Δεν είναι τυχαίο ότι το Παρίσι (που πήρε προσφάτως στην Κύπρο τα μεγάλα έργα, ανάμεσα στα οποία και το νέο αεροδρόμιο της Λάρνακας) επιδιώκει να πληροφορηθεί αν έχει αλλάξει ή όχι η στρατηγική της Κύπρου μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Γ.Παπανδρέου στη Λευκωσία και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να επισκεφθεί ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στις 7 Νοεμβρίου τη Λάρνακα, κατά τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου. Αλλωστε τόσο το Παρίσι όσο και η Ρώμη προσκάλεσαν τον κύπριο υπουργό Εξωτερικών κ. Μάρκο Κυπριανού , πράγμα που έγινε αποδεκτό, με τη διαφορά ότι το μεν Παρίσι εμμένει στη θέση του ότι η Τουρκία δεν πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά να της προσφερθεί ειδική σχέση, η δε Ρώμη θεωρεί ότι οι πόρτες της ΕΕ θα πρέπει να παραμείνουν ανοικτές για την Αγκυρα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top