GuidePedia

0

Ο Γ. Παπανδρέου επεξεργάζεται ένα σύστημα υπηρεσιακών και πολιτικών στελεχών στο πρότυπο ξένων χωρών που θα διαχειρίζεται τις κρίσεις από τα Ελληνοτουρκικά έως και τα ενδοκυβερνητικά προβλήματα. Τα παθήματα της προηγούμενης κυβέρνησης (πυρκαγιές 2007, Δεκέμβριος 2008, σκάνδαλα κ.ο.κ.), υποθέσεις στις οποίες κυριάρχησαν η ασυνεννοησία και η αναποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής, φαίνεται να έγιναν μάθημα για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.....

Τις προηγούμενες ημέρες ο Γ. Παπανδρέου φώναξε στο γραφείο του τον Θ. Πάγκαλο και τον Χ. Παμπούκη και συζήτησε μαζί τους ένα σύστημα διαχείρισης κρίσεων, από το Αιγαίο και τα ελληνοτουρκικά, τις φυσικές καταστροφές, μέχρι τις τρομοκρατικές επιθέσεις, τις διαδηλώσεις και τα ενδοκυβερνητικά προβλήματα στην Αθήνα. Η πρόταση ήταν έτοιμη από την περίοδο της αντιπολίτευσης, καθώς οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είχαν μελετήσει αντίστοιχα συστήματα άλλων κρατών.

Το πρώτο πράγμα που διασφαλίζει το σύστημα είναι η πληροφορία και η έγκαιρη ενημέρωση. Πληροφορίες για όσα έρχονται και έγκυρη ενημέρωση για όσα συμβαίνουν. Από εδώ και πέρα όλοι οι υπουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες θα πρέπει να ενημερώνουν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τη δομή που θα δημιουργηθεί για να τον υποστηρίζει, για όλα τα επερχόμενα γεγονότα.

Ο ρόλος Πάγκαλου
Από πορείες στο κέντρο της Αθήνας μέχρι ασκήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο. Με βάση αυτή την ενημέρωση, ο Θ. Πάγκαλος θα αποφασίζει για το αν θα πρέπει να δημιουργηθεί κάποια διυπουργική επιτροπή ή αν θα τεθούν σε επιφυλακή πολιτικές και υπηρεσιακές δυνάμεις. Πέρα, όμως, από την πρόβλεψη, είναι σημαντικό η κυβέρνηση να έχει ρεαλιστική εικόνα από όσα συμβαίνουν, όταν βρίσκονται σε εξέλιξη γεγονότα πάσης φύσεως.

Οι επιχειρησιακές δυνατότητες της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων θα χρησιμοποιούνται για να παρακολουθούνται πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές. Το αυτό, βέβαια, θα ισχύει και όταν υπάρχουν έκτακτα γεγονότα (επεισόδια κ.λπ.) σε αστικά κέντρα.

Ο επιχειρησιακός βραχίονας (υπηρεσιακό επίπεδο) θα αποτελείται από στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

Εκπρόσωποι του στρατού, της αεροπορίας, του ναυτικού, του λιμενικού, της πυροσβεστικής και της αστυνομίας θα εγκατασταθούν στον θάλαμο επιχειρήσεων που θα διαμορφωθεί για αυτόν τον σκοπό και θα λειτουργούν υπό την ευθύνη των γενικών γραμματέων των υπουργείων. Είναι πιθανό στην επιτροπή να συμμετέχουν και ειδικοί σύμβουλοι των υπουργών.

Σε πολιτικό επίπεδο τον κεντρικό ρόλο στο σύστημα διαχείρισης κρίσεων θα έχουν οι Θ. Πάγκαλος και Χ. Παμπούκης, με τη συμμετοχή και άλλων στελεχών που γνωρίζουν από αυτές τις διαδικασίες, όπως ο Π. Γερουλάνος, ο οποίος είχε την ευθύνη της επικοινωνιακής στρατηγικής στις εκλογές. Δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να συνεργαστεί και με εξειδικευμένη εταιρεία, καθώς η διαχείριση κρίσεων αποτελεί ξεχωριστό επιστημονικό και επιχειρηματικό κλάδο. «Βέβαια, αν και πολλοί υπόσχονται ότι το κάνουν, λίγοι πραγματικά έχουν τις γνώσεις να προσφέρουν υπεραξίες», επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη που έχουν πληρώσει για αντίστοιχες υπηρεσίες στο παρελθόν.

Το σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης και δημιουργίας συναντίληψης κρίθηκε απαραίτητο εν όψει και των «καυτών» κοινωνικών μετώπων που έχει μπροστά της η κυβέρνηση. «Οι αντιδράσεις των συνδικάτων στον προϋπολογισμό και η αντίσταση των συντεχνιών που θα βρεθούν στο στόχαστρο, δεν αφήνουν περιθώρια για γιουρούσια», σημειώνουν οι επιτελείς του πρωθυπουργού που κλείνουν τον προβληματισμό τους με μία άλλη παροιμία: «Ο καθένας κοιμάται όπως στρώνει»!

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
Οδηγία Μαξίμου για περιορισμό των δηλώσεων

Τη λαϊκή ρήση «πριν μιλήσεις, βούτα τη γλώσσα σου στο μυαλό» επικαλέστηκε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, προκειμένου να υπογραμμίσει το πρώτο «φάουλ» που σημείωσε το Μέγαρο Μαξίμου στη συμπεριφορά του νέου κυβερνητικού σχήματος. Ενα φάουλ, στο οποίο με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν υποπέσει τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης, υποχρεώνοντας τον πρωθυπουργό, αρχικά, να τους ζητήσει να σταματήσουν τις δηλώσεις για το τι παρέλαβαν και στη συνέχεια να επισημάνει την ανάγκη για συντονισμό και σεβασμό στη συλλογική λειτουργία.

Μιλώντας σε στενό κύκλο επιτελών, ο συνομιλητής μας αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες δηλώσεις υπουργών που δημιουργούν σύγχυση και αμφιβολίες «ως προς την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητά μας να δώσουμε λύσεις». Στην κατηγορία των δημοσίων εμφανίσεων που δημιούργησαν ερωτηματικά ενέταξε τις παρεμβάσεις του Α. Λοβέρδου για τα stage, που άνοιξε το θέμα πρόωρα για την κυβέρνηση, της Τ. Μπιρμπίλη για τους ημιυπαίθριους και την απόσυρση, της Κ. Μπατζελή για τις ενισχύσεις των αγροτών, του Γ. Κουτρουμάνη για το Ασφαλιστικό κ.ά.

Η δημόσια έκφραση αυτού του προβληματισμού που έχει αναπτυχθεί στο περιβάλλον του πρωθυπουργού ήταν η επισήμανση του Γ. Παπανδρέου, στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης, «κάνετε ανακοινώσεις και όχι δηλώσεις».

Παρότρυνε, δηλαδή, τους υπουργούς του να μιλούν όταν έχουν λάβει αποφάσεις και όχι επί παντός επιστητού.

Το πρόβλημα είχε εντοπιστεί από την περίοδο των διαπραγματεύσεων για το άνοιγμα του λιμανιού.

Οι επιτελείς του Γ. Παπανδρέου έβλεπαν συναρμόδιους υπουργούς να εξαντλούνται σε διακηρύξεις προθέσεων και τους βουλευτές της περιοχής να απέχουν από την υπεράσπιση των θέσεων της κυβέρνησης, οι οποίες βέβαια ακόμη και σήμερα παραμένουν ασαφείς. Χρειάστηκε να γίνει συνάντηση της Λ. Κατσέλη με τους βουλευτές της Α και της Β Πειραιά, προκειμένου οι υπηρεσίες να αρχίσουν να αποδελτιώνουν δηλώσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στα μέσα ενημέρωσης.

Η υπόθεση των stage που ακολούθησε, ανέδειξε ένα άλλο πρόβλημα της κυβέρνησης, αυτό της έλλειψης συνεννόησης και αλληλεγγύης. Η δήλωση του Α. Λοβέρδου για διυπουργική (την περασμένη Δευτέρα) έμεινε μετέωρη για αρκετά 24ώρα, με το θέμα να μπαίνει επίσημα στο κυβερνητικό τραπέζι μόλις χθες!

Δημοσίευση σχολίου

 
Top