GuidePedia

0


Αγωγή ΕΒΕΑ ώστε να κηρυχθεί παράνομη η απεργία στο λιμάνι του Πειραιά, που συνεχίζεται για 16η ημέρα. Έντονη αντίδραση από ΟΜΥΛΕ και ΓΣΕΕ. Η κυβέρνηση  διαμηνύει ότι θα εξαντλήσει τα περιθώρια διαλόγου, ενώ γνωστοποίησε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προσφύγει στην Δικαιοσύνη......

"Βλαπτική" για το διάλογο με τους λιμενεργάτες χαρακτήρισε την κίνηση Μίχαλου η υπουργός Οικονομίας. Η Λούκα Κατσέλη υπογράμμισε ότι  το υπουργείο βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης και αναμένει-  ίσως και εντός της ημέρας- το γραπτό υπόμνημα των απεργών με τα αιτήματά τους.
Αγωγή ΕΒΕΑ
Αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά κατά της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και της Ένωσης Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ ώστε να κηρυχθεί παράνομη η απεργία στο λιμάνι του Πειραιά κατέθεσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος. Η αγωγή θα εκδικαστεί με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί.
Με την αγωγή το ΕΒΕΑ ζητά:

-Να αναγνωρισθεί ως παράνομη η απεργία,

-Να απαγορευθεί η παράταση και γενικά η συνέχιση της απεργιακής κινητοποίησης αυτής ή η επανάληψή της στο μέλλον, καθώς και γενικά κάθε απεργιακή κινητοποίηση με τα ίδια ή παρεμφερή αιτήματα, είτε ως είναι ήδη διατυπωμένα, είτε και με διαφορετική διατύπωσή τους ή και με οποιοδήποτε τρόπο ή μέθοδο συγκαλυμμένα,

-Να απειληθεί, για κάθε μεμονωμένη παράβαση της απόφασης που θα εκδοθεί, κατά των δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων χρηματική ποινή 4.000 ευρώ και κατά των νόμιμων εκπροσώπων τους, ως και κατά παντός μελλοντικού νόμιμου εκπροσώπου τους, προσωπική κράτηση έξι μηνών,

-Να κηρυχθεί προσωρινώς εκτελεστή η απόφαση που θα εκδοθεί και,

-Να καταδικασθούν οι εναγόμενοι στη δικαστική δαπάνη.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ μετά την κατάθεση της αγωγής δήλωσε ότι το ΕΒΕΑ, το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσε, θα ήταν να αντιδικήσει με τους εργαζόμενους στον ΟΛΠ.

Γι’ αυτό, όπως ανέφερε, απέφυγε μέχρι τώρα να στραφεί δικαστικώς εναντίον τους, "παρά τις τεράστιες ζημιές που έχει προκαλέσει η ένδικη παράνομη απεργία στα μέλη του, προτιμώντας να εξηγήσει τα προβλήματά τους ξανά και ξανά και ξανά και ελπίζοντας στην από μέρους των εργαζομένων, κάποια στιγμή επιτέλους, κατανόηση, για να υπάρξει στοιχειώδης ελπίδα να ξεπεραστεί η κρίση, τόσο η ένδικη όσο και η γενικότερη οικονομική, προς το κοινό συμφέρον όλων".

Όμως, πρόσθεσε, "δεν αφήνουν άλλη επιλογή για να αποφευχθεί η καταστροφή πλήθους επιχειρήσεων - μελών του ΕΒΕΑ και η συνακόλουθη απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας".

ΟΜΥΛΕ

Αναφερόμενος στο αίτημα του προέδρου του ΕΒΕΑ να κηρυχθεί παράνομη η απεργία της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ ΑΕ, ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ, Γ. Γεωργακόπουλος, δήλωσε: "Είναι γνωστό ότι ο κ. Μίχαλος παρεμβαίνει αυτοβούλως σε κάθε απεργιακή κινητοποίηση εργαζομένων. Και αυτό έχει μία ιστορία. Είναι γνωστός ο ρόλος του. Η συνδικαλιστική δράση, πρέπει να γνωρίζει και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, δεν ποινικοποιείται και τα όποια εργατικά θέματα λύνονται με τον διάλογο. Και αυτό αποτελεί μήνυμα και προς την κυβέρνηση: Να μην έχει καμία ταύτιση με τον κ. Μίχαλο".

ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ καταδικάζει την ενέργεια του Προέδρου του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλου να προσφύγει στα δικαστήρια για να απαγορευτεί η απεργία των εργαζομένων στον ΟΛΠ. "Ο κ. Μίχαλος επιχειρεί να κατοχυρώσει -με κάθε κυβέρνηση- ρόλο μόνιμου καταστολέα των απεργιών και μοχλού ποινικοποίησης των αγώνων των εργαζομένων" σημειώνει η ανακοίνωση.

"Η ΓΣΕΕ συμπαρίσταται στον αγώνα των εργαζομένων και θα καταπολεμήσει με κάθε τρόπο την προσπάθεια περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Καλεί όλα τα συνδικάτα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και την κυβέρνηση να αποκηρύξει αυτή τη δικαστική μεθόδευση αντιμετώπισης προβλημάτων" καταλήγει η Γενική Συνομοσπονδία.

Παραιτήσεις μελών Διοικητικού Συμβουλίου ΟΛΠ

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλλαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς ΑΕ, χωρίς μέχρις στιγμής να έχουν γίνει δεκτές από την αρμόδια υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λ. Κατσέλη.

Προβλήματα

Πάντως, τα προβλήματα είναι ήδη εμφανή, καθώς πάνω από 10.000 κοντέινερ βρίσκονται εγκλωβισμένα στο λιμάνι, ενώ η ημερήσια απώλεια εσόδων για το Δημόσιο ανέρχεται σε 3 εκ. ευρώ, και σε μισό εκατομμύριο για τον ΟΛΠ.

Οι εργαζόμενοι επιμένουν στην απεργία τους- που διανύει τη δεύτερη εβδομάδα. Πιέσεις ασκεί και το Πεκίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κινεζική πλευρά διαμηνύει ότι το πρόβλημα πρέπει να έχει λυθεί το αργότερο έως την 1η Νοεμβρίου γιατί μετά αρχίζουν και τρέχουν οι ρήτρες.

"Δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να προσφύγει στην δικαιοσύνη προκειμένου η απεργία στο λιμάνι να κριθεί παράνομη και καταχρηστική" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

Διευκρίνισε επίσης ότι για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα επιστράτευσης των απεργών. Ο ίδιος χαρακτήρισε επιτυχία της κυβέρνησης το γεγονός ότι οι Κινέζοι δέχθηκαν την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ.

Η κ. Κατσέλη γνωστοποίησε ότι δεν τίθεται θέμα "παγώματος" της σύμβασης παραχώρησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως ζητούν οι συνδικαλιστές.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top