GuidePedia

0

Πανεπιστημιακή έρευνα απέδειξε ότι οι αλλοδαποί δέχονται δυσμενέστερη ποινική μεταχείριση σε σχέση με τους Έλληνες, σε υποθέσεις παραβιάσεων νόμου περί ναρκωτικών. Η έρευνα που εκπονήθηκε από τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Βασίλη Καρύδη, παρουσιάζεται σήμερα, σε συνέδριο του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τίτλο: "Ο Δρόμος προς τη Δικαιοσύνη"......


Σε δείγμα 767 κατηγορουμένων που δικάστηκαν την περίοδο από το 2004 έως το 2006 στο Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, προκύπτει ότι, σε όλες τις κατηγορίες των ναρκωτικών - μαλακών ή σκληρών - οι αλλοδαποί δράστες δέχονται κατά μέσο όρο ποινές μεγαλύτερες κατά περίπου 4 χρόνια συγκριτικά με τους Έλληνες. Οι μέσες ποινές για τη διακίνηση μαλακών ναρκωτικών ανέρχονται στα 4,8 χρόνια για τους Έλληνες, ενώ για τους αλλοδαπούς σε 8,9 χρόνια. Για τα σκληρά ναρκωτικά, ο μέσος όρος ποινής για τους ημεδαπούς δράστες προσεγγίζει τα 5,6 χρόνια, εν αντιθέσει με τους αλλοδαπούς, στους οποίους η ποινή κατά μέσο όρο φτάνει τα 9,2 χρόνια.

Με βάση την διακινούμενη ποσότητα ναρκωτικής ουσίας, για ποσότητες από 100 γραμμάρια έως 1 κιλό και άνω, μαλακών ναρκωτικών, ο μέσος όρος ποινής για τους ελληνικής καταγωγής δράστες κυμαίνεται από 4,3 έως 8 χρόνια, ενώ, αντιστοίχως, στην περίπτωση των αλλοδαπών δραστών, οι ποινές ανέρχονται από 7,4 έως 11,1 χρόνια. Στην κατηγορία των σκληρών ναρκωτικών, για ποσότητες 10 έως 100 γραμμαρίων, οι ποινές για τους Έλληνες κυμαίνονται από 3,6 χρόνια έως 8,2 ενώ για τους αλλοδαπούς οι ποινές κυμαίνονται από 5,8 έως 11,9 έτη.

Η έρευνα δείχνει ότι οι ποινές που επιβάλλονται στους αλλοδαπούς είναι περίπου οι ίδιες, είτε πρόκειται για διακίνηση μαλακών είτε σκληρών ναρκωτικών, όταν η ποσότητα είναι ικανή, πράγμα που δεν ισχύει για τους Έλληνες δράστες.

Οι αυστηρότερες ποινές στους Αλβανούς

Από την έρευνα προκύπτει ότι οι Αλβανοί κατηγορούμενοι δέχονται κατά μέσο όρο τις μεγαλύτερες ποινές σ' όλες τις κατηγορίες των ναρκωτικών. Σε δείγμα 174 περιπτώσεων αλβανικής καταγωγής δραστών, η μέση επιβληθείσα ποινή ανέρχεται σε 10,5 χρόνια. Ακολουθούν οι αφρικανικής καταγωγής δράστες, (160 στο δείγμα), με τη μέση ποινή γι' αυτούς να προσεγγίζει τα 8,3 έτη, ενώ σε 6,5 χρόνια ανέρχεται η μέση ποινή για Κούρδους, Ιρακινούς και Πακιστανούς παραβάτες, που στην έρευνα αναφέρονται σε μία ενιαία κατηγορία και συναντώνται σε 41 περιπτώσεις. Όσο αφορά στους Έλληνες, ο μέσος όρος επιβαλλόμενης ποινής, για παραβάσεις που αφορούν τα ναρκωτικά, διαμορφώνεται σε 5,1 χρόνια (351 κατηγορούμενοι). Η έρευνα περιλαμβάνει, επίσης, 34 περιπτώσεις Ελλήνων Αθίγγανων, η μέση επιβαλλόμενη ποινή στους οποίους φτάνει τα 6,5 χρόνια.

Πριν και μετά το "παραδικαστικό" σκάνδαλο

Η έρευνα επιχειρεί μία συγκριτική ανάλυση των ποινών που επιβλήθηκαν για υποθέσεις ναρκωτικών, από το παραπάνω δικαστήριο, πριν και μετά το "παραδικαστικό" σκάνδαλο, που ξέσπασε το 2005. Σύμφωνα με τον Εγκληματολόγο, παρατηρείται "μία σαφής αυστηροποίηση των επιβαλλόμενων ποινών το 2005 -σε σχέση με το 2004- και η τάση αυτή διατηρείται το 2006, συγκριτικά με τις ποινές που επιβλήθηκαν πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο. Αυτή η αυστηροποίηση φαίνεται να απέβη σε βάρος των Ελλήνων δραστών και ιδιαίτερα στην κατηγορία των μαλακών ναρκωτικών".

Δημοσίευση σχολίου

 
Top