GuidePedia

0

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ επικύρωσε την έκθεση του δικαστή Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν για την Γάζα που κατηγορεί τόσο το Ισραήλ όσο και την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα τον Δεκέμβριο του 2008 και τον Ιανουάριο του 2009.
Σε μια έκτακτη συνεδρίαση 25 από τα μέλη του συμβουλίου ψήφισαν υπέρ της έκθεσης, 6 κατά και 11 απείχαν, "οπότε η έκθεση επικυρώθηκε", δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.....


Ικανοποίηση από την Παλαιστινιακή Αρχή και τη Χαμάς

Η Παλαιστινιακή Αρχή και η Χαμάς εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ του  ψηφίσματος που εγκρίνει την έκθεση Γκόλντστοουν, η οποία κατηγορεί το Ισραήλ για "εγκλήματα πολέμου" κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Παλαιστινιακή Αρχή "είναι ικανοποιημένη από την απόφαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ελπίζει τώρα η έκθεση (Γκόλντστοουν) να παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας", δήλωσε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ.

Από την μεριά της η ισλαμική οργάνωση Χαμάς δηλώνει επίσης ευχαριστημένη από την υιοθέτηση της έκθεσης Γκόλντστοουν "ευχαριστώντας όλες τις χώρες που ψήφισαν υπέρ της έκθεσης". "Ελπίζουμε ότι αυτή η ψήφος θα οδηγήσει σε δίκη των αρχηγών της (ισραηλινής) κατοχής", σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Χαμάς, Τάχερ αλ Νούνου.

Το Ισραήλ καταδικάζει την υιοθέτηση της έκθεσης

"Η υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της έκθεσης Γκόλντστοουν, που κατηγορεί το Ισραήλ για "εγκλήματα πολέμου" στην Γάζα, αποτελεί εμπόδιο στη διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκντορ Λίμπερμαν.

"Η υιοθέτηση αυτής της έκθεσης από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βλάπτει την προσπάθεια προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, αλλά και την προσπάθεια να προαχθεί η ειρήνη στη Μέση Ανατολή", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Λίμπερμαν.

Στην ανακοίνωση του ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ αποκαλεί την απόφαση του Συμβουλίου "άδικη", ενώ αναφέρει ότι "ενθαρρύνει τρομοκρατικές οργανώσεις σε όλον τον κόσμο και υπονομεύει την παγκόσμια ειρήνη".

"Το Ισραήλ θα συνεχίσει να ασκεί το δικαίωμά του στην αυτοπροστασία και να παίρνει μέτρα για να προστατεύσει τις ζωές των πολιτών του", συνέχισε ο Λίμπερμαν, κατηγορώντας επίσης το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι αδιαφορεί για τις επιθέσεις εναντίον ισραηλινών αμάχων από την Χαμάς.

Ένας ισραηλινός υπουργός αποκάλεσε "διπλωματική φάρσα" την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ της έκθεσης Γκόλντστοουν που κατηγορεί το Ισραήλ για "εγκλήματα πολέμου" κατά την διάρκεια της τελευταίας ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα.

"Ο ισραηλινός στρατός αντιμετώπισε τους αθώους άμαχους με βελούδινα γάντια. Η απόφαση του Συμβουλίου είναι μια διπλωματική φάρσα", εκτίμησε σε ανακοίνωση Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ Ελι Γισάι. Ο Γισάι, που είναι και αναπληρωτής πρωθυπουργός, δήλωσε ότι πρόκειται για "μια απόφαση αντι-ισραηλινή που επισφραγίζει μια αντι-ισραηλινή έκθεση".

Αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία

Πέντε από τα 47 μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μεταξύ αυτών η Γαλλία και η Βρετανία, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία που θα στείλει την έκθεση Γκόλντστοουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας και την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Οι γάλλοι και οι βρετανοί υπεύθυνοι θεώρησαν σωστό να διαπραγματευτούν πρώτα με το Ισραήλ για την " υλοποίηση των προτάσεων που έγιναν στα δύο μέρη, κυρίως αυτές που αφορούν στην διεξαγωγή ερευνών", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γάλλος πρέσβης, Ζαν Μπατίστ Ματέι.

Όμως τα μέλη του Συμβουλίου αρνήθηκαν να δώσουν το χρονοδιάγραμμα αυτών των διαπραγματεύσεων της τελευταίας στιγμής που έχουν στόχο να καταλήξουν σε "συγκεκριμένες αποφάσεις", συνέχισε ο πρέσβης δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο την απόφαση του Παρισιού και του Λονδίνου να μην συμμετάσχουν στην ψηφοφορία.

Σε ανακοίνωσή του δυτικός διπλωμάτης εξηγεί για ποιους λόγους κάποιες χώρες, μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ, ψήφισαν κατά της έκθεσης. "Αυτό το ψήφισμα υποκινήθηκε από ενδοπαλαιστινιακά και αραβικά συμφέροντα. Είναι πολιτικό και εξασθενίζει την έκθεση Γκόλντστοουν", σημειώνει στην ανακοίνωση του ο διπλωμάτης, στην οποία επίσης καταγγέλλει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές.

"Προωθώντας την έκθεση στη Νέα Υόρκη (στον ΟΗΕ), την οδηγεί σε αδιέξοδο", προσθέτει

Δημοσίευση σχολίου

 
Top