GuidePedia

0
Θετικές αντιδράσεις για τη νέα κυβέρνηση από ΣΕΒ, αγορές και διεθνή Μέσα
Ικανοποίηση για το εκλογικό αποτέλεσμα και την αυτοδυναμία που παρέχει τη δυνατότητα στη νέα κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομίας από ισχυρή θέση χωρίς πολιτικούς κραδασμούς και παλινδρομήσεις.
Την πρώτη «ψήφο εμπιστοσύνης» έλαβε χθες ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου από τον επιχειρηματικό κόσμο και τις αγορές.....
Οι παραγωγικές δυνάμεις εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το εκλογικό αποτέλεσμα και την αυτοδυναμία των 160 εδρών που δίνει τη δυνατότητα στη νέα κυβέρνηση να αντιμετωπίσει από ισχυρή θέση τα προβλήματα της οικονομίας.

Οι επιχειρηματικοί φορείς επισημαίνουν την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών που θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, τη διασφάλιση της εργασιακής ειρήνης και προτείνουν την ταυτόχρονη λήψη «μετριοπαθών» μέτρων δημοσιονομικής σταθεροποίησης.

Από τις αγορές η πρώτη αντίδραση ήταν θετική. Τα spread, οι διαφορές απόδοσης των ελληνικών ομολόγων από τα αντίστοιχα γερμανικά, υποχώρησαν στις 129 μονάδες από 138 ενώ θετική ήταν και η πρώτη έκθεση της Standard & Ρoor΄s η οποία άφησε αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση και τις προοπτικές της Ελλάδας εν αναμονή των προγραμματικών θέσεων της νέας κυβέρνησης. Ο ξένος οίκος αξιολογεί με Α- την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και τις προοπτικές της ως «σταθερές» υπενθυμίζοντας ότι «η έλλειψη ουσιαστικών δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η διόγκωση του χρέους εξακολουθούν να αποτελούν βασικούς περιοριστικούς παράγοντες για την αξιολόγηση της Ελλάδας» . Το Χρηματιστήριο Αθηνών τηρεί στάση αναμονής (χθες, σημείωσε οριακή πτώση ακολουθώντας το διεθνές κλίμα).

Τον τόνο όμως έδωσαν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, του ΕΒΕΑ, του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών και του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, οι οποίοι με δηλώσεις τους δεν κρύβουν ότι η ανάδειξη ισχυρής αυτοδύναμης κυβέρνησης τους χαροποιεί ιδιαίτερα, επειδή χωρίς πολιτικούς κραδασμούς και παλινδρομήσεις θα μπορεί να δρομολογήσει την αναθέρμανση της αγοράς και την ενίσχυση του επιχειρείν σε μια στιγμή σημαντικής οικονομικής κρίσης στη χώρα, την οποία παρακολουθούν με έκδηλη ανησυχία.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση έχει πλέον εντολή να ασκήσει ισχυρή διακυβέρνηση που απαιτούν οι καιροί και η οριακή κατάσταση του τόπου. « Χρέος όλων μας είναι να συμβάλουμε, ο καθένας από την πλευρά του, στο δύσκολο έργο μιας πραγματικής εθνικής αλλαγής, που δεν μπορεί να περιμένει » τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Για « ιστορική ευθύνη » του κ. Γ. Παπανδρέου να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την παρούσα οικονομική κρίση και να θέσει τις βάσεις για την Ελλάδα του 2020, για μια ανταγωνιστική Ελλάδα, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Ι. Γραμματίδης, ο οποίος, αφού συνεχάρη τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ για τη νίκη του και την ανάληψη της πρωθυπουργίας, προσέθεσε ότι «όλα αυτά προϋποθέτουν την κοπή του ομφάλιου λώρου μεταξύ των κομματικών μηχανισμών και των μηχανισμών του κράτους ώστε και οι αναζητούμενες μεταρρυθμιστικές δράσεις να έχουν πραγματικό αποτέλεσμα, αλλά και να υπάρχει συνέχεια στη λειτουργία του κράτους ανεξάρτητα από την εναλλαγή των πολιτικών κομμάτων στην εξουσία ».

Τόνισε επίσης: « Εκφράζουμε την ευχή η νέα κυβέρνηση να βοηθήσει την παραπέρα ανάπτυξη επιχειρηματικών σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα πάνω στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης. Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα, βασισμένη στη λογική της πράσινης ανάπτυξης, θα πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να εφαρμόσει πολιτικές που να εξασφαλίζουν νομοθετική σταθερότητα και να ενισχύουν και να προστατεύουν τις αμερικανικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα. Είμαστε σίγουροι, τέλος, ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί αξιόπιστος συνεταίρος των ΗΠΑ για κοινές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ». Την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών επισημαίνει στην κυβέρνηση ο κ. Κ. Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ). Ειδικότερα ο κ. Μίχαλος αναφέρει ότι αναμένει «με μεγάλη αγωνίακαι ενδιαφέρον τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, τη δημοσιονομική εξυγίανση, την επίλυση του ασφαλιστικού και του εργασιακού ζητήματος, την ενίσχυση της απασχόλησης αλλά κυρίως για τη λήψη όλων εκείνων των αναγκαίων μέτρων, που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα στην αγορά και θα στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ». Και προσθέτει: «Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, η νέα κυβέρνηση απαιτείται να επιδείξει αποφασιστικότητα και πυγμή και να προωθήσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές μην υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος. Ακόμη και αν απαιτηθεί να συγκρουσθεί με συντεχνιακά συμφέροντα, απ΄ όπου και αν αυτά προέρχονται ». Επίσης σημειώνει «ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξει η νέα κυβέρνηση του ΠαΣοΚ στις αποφάσεις της που έχουν αντίκτυπο στις σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων ». Από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Ν. Πέντζος δήλωσε: «Η ευρύτατη πλειοψηφία με την οποία αναδείχθηκε η νέα κυβέρνηση της χώρας, της δίνει τη δυνατότητα να προβεί στις αναγκαίες τομές και μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και στη λειτουργία του κράτους, καθώς επίσης και στην επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων των επιχειρήσεων με στόχο την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση».

Οι επιχειρηματίες στη συμπρωτεύουσα υπογράμμιζαν χθες ότι «οι προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, και ειδικά της ελληνικής περιφέρειας, για την πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνησηείναι μεγάλες, αλλά αντίστοιχα σημαντικά και σοβαρά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις». Σε κάθε περίπτωση, ο επιχειρηματικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας παρακολουθεί με αυξημένη ανησυχία την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης στη χώρα και τις επιπτώσεις της στην ελληνική περιφέρεια, και κυρίως στη μεταποιητική δραστηριότητα στη χώρα μας. Ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι οι άξονες στους οποίους εδράζεται η αναπτυξιακή πολιτική τα επόμενα χρόνια πρέπει να είναι η αποφασιστικότητα στη λήψη μέτρων και αποφάσεων, η θεσμοθέτηση σαφών και μετρήσιμων στόχων οικονομικής ανάπτυξης και η δημοσιοποίηση ρεαλιστικών χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης εξαγγελιών. Πάνω απ΄ όλα, όμως, ο ΣΒΒΕ ζητεί την επαναφορά της μεταποίησης στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής, αφού η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων έχει αγνοηθεί από τις κυβερνήσεις τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία. Επαναφέρει μάλιστα τις προτάσεις του για έξοδο των επιχειρήσεων από την οικονομική κρίση, ενίσχυση της μεταποιητικής βιομηχανίας, περιφερειακή ανάπτυξη και αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ζητώντας από τον νέο πρωθυπουργό της χώρας, τον κ. Γ. Α. Παπανδρέου, να τις συμπεριλάβει στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο κ. Β. Κορκίδης , πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, σε δήλωση του αναφέρει, μεταξύ των άλλων: «Η επόμενη ημέρα των εκλογώνβρίσκει την ελληνική οικονομία σε βαθιά ύφεση, με συρρίκνωση της ανάπτυξης, υψηλά ελλείμματα, εκρηκτικό χρέος, ανεργία, λουκέτα και για πρώτη φορά σημαντική υποχώρηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, χωρίς μάλιστα οι προβλέψεις να δείχνουν ελπίδες ανάκαμψης ούτε το 2010». Και προτείνει «η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, ως κοινωνικός εταίρος, καθώς και τα στελέχη των 250 και πλέον Εμπορικών Συλλόγων σε όλη την Ελλάδα, να χρησιμοποιηθούν από τη νέα κυβέρνηση και τους αρμοδίους υπουργούςως άμισθοι σύμβουλοι σε θέματα εμπορίου, αγοράς και γενικότερα της πραγματικής και καθημερινής οικονομίας».

Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών κ. Ελ. Κούρταλης επισημαίνει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος, μετά την ισχυρή πλειοψηφία που θα έχει η νέα κυβέρνηση στη Βουλή, αναμένει τη λήψη άμεσων μέτρων για την τόνωση της αγοράς, τη στήριξη των μικρομεσαίων αλλά και την ενίσχυση της παραγωγής, ώστε να δραστηριοποιηθούν δυναμικά, με νέες επενδύσεις, οι βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν και τον κορμό για μια νέα ανάπτυξη στη χώρα μας.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top