GuidePedia

0
Μια κυβέρνηση αναδιαρθρωμένη εκ βάθρων θα παρουσιάσει ο κ. Γ. Παπανδρέου. Ενοποιήσεις υπουργείων, καταργήσεις, συγχωνεύσεις αρμοδιοτήτων και αλλαγή στην ονομασία τους περιλαμβάνονται στις αλλαγές που προωθεί ο νέος Πρωθυπουργός. Πλην ελαχίστων εκκρεμοτήτων για την τύχη δευτερευόντων υπουργείων, είχε έτοιμη και τη λίστα με τα ονόματα των υπουργών από την Κυριακή το βράδυ, όπως είπε στους στενούς συνεργάτες του. Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί σήμερα το απόγευμα. ....

Αυτό γίνεται για πρώτη φορά και το ζήτησε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, προκειμένου να μπορέσει με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού να υπογράψει τα προεδρικά διατάγματα ίδρυσης των νέων υπουργείων, ώστε αύριο να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση. Διαφορετικά ενδέχεται να ορκιστούν οι νέοι υπουργοί και έπειτα να ορκιστούν ξανά στα νέα τους καθήκοντα. Αυτό έχει συμβεί και στο παρελθόν, όταν το 1996 ο κ. Κ. Σημίτης ενοποίησε το υπουργείο Ανάπτυξης και η κυρία Βάσω Παπανδρέου ορκίστηκε αρχικά ως υπουργός Τουρισμού, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και Εμπορίου, και έπειτα από λίγες ημέρες ορκίστηκε ξανά στο νέο της χαρτοφυλάκιο. Το θέμα του επιτρόπου αναδεικνύεται σε λυδία λίθο. Στις 29 Οκτωβρίου συνεδριάζει η Σύνοδος Κορυφής όπου θα εγκριθούν οι νέοι επίτροποι, γεγονός που σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν πολύ σύντομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ζοζέ Μπαρόζο εξέφρασε την επιθυμία εφόσον αλλάξει ο έλληνας επίτροπος να επιλεγεί γυναίκα, αίτημα που έχει απευθύνει και προς άλλες κυβερνήσεις. Αν το ΠαΣοΚ συμφωνήσει, η μόνη γυναίκα που ανταποκρίνεται στις «προδιαγραφές» είναι η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επειδή είθισται στη θέση αυτή να τοποθετούνται πρώην ευρωβουλευτές ή πρώην υπουργοί. Ο κ. Παπανδρέου ωστόσο μπορεί να κάνει άλλες επιλογές.

Η επιλογή Προέδρου της Βουλής είναι επίσης ένα ακανθώδες ζήτημα. Πρόκειται για μια θέση με πολλούς μνηστήρες, ωστόσο η κάλπη έχει βάλει εμπόδια σε αρκετούς. Τον κ. Φ. Πετσάλνικο τον συνοδεύει η μουρμούρα ότι δεν καταφέρνει να ανεβάσει τα ποσοστά του ΠαΣοΚ στην Καστοριά- ο ίδιος μιλάει για έναν ιδιόμορφο νομό-, ενώ η κυρία Παπανδρέου και ο κ. Θ. Πάγκαλος εξελέγησαν χαμηλά στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Για τα δύο υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών τα φαβορί παραμένουν η κυρία Λούκα Κατσέλη και ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου . Ωστόσο τις θέσεις αυτές τις επιζητούν και άλλα στελέχη. Το όνομα του κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη ακούγεται για παραπάνω από μία υπουργικές θέσεις, το ίδιο και αυτό του κ. Δ. Ρέππα. Ενα από τα σενάρια που κυκλοφόρησαν έντονα χθες ήταν ότι πρόκειται να αναβαθμιστεί το υπουργείο Δικαιοσύνης και να γίνει «Δικαιοσύνης, Θεσμών και Διαφάνειας», με σκοπό να προσφερθεί στον κ. Ευ. Βενιζέλο. Ερώτημα είναι τι θα γίνει με τους κκ. Κ. Σκανδαλίδη και Α. Λοβέρδο , οι οποίοι όχι μόνο πρώτευσαν σε ψήφους στην Α΄ και στη Β΄ Αθηνών, αλλά αύξησαν πολύ και τους σταυρούς που έλαβαν σε σύγκριση με το 2007.

Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου φέρεται να επιθυμεί το υπουργείο Εξωτερικών, μολονότι η θητεία της στον τομέα της Παιδείας ήταν θετική. Το υπουργείο Εξωτερικών πάντως παραμένει μυστήριο.

Ενδιαφέρον προκαλεί η φημολογία ότι ο κ. Χ. Καστανίδης ενδέχεται να επιλέξει να μείνει εκτός κυβέρνησης. Στο υπουργείο Υγείας θεωρείται απίθανο να τοποθετηθεί ο κ. Ηλ. Μόσιαλος, καθώς έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις στη London School of Εconomics.

Τ ο υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, το οποίο θα αναλάβει το έργο της ανασυγκρότησης του κράτους και των αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, πιθανώς να ανατεθεί στον κ. Ι. Ραγκούση.

Για τα υπόλοιπα υπουργεία ακούγονται τα ονόματα των Εύης Χριστοφιλοπούλου, Μαρίας Δαμανάκη, Κατερίνας Μπατζελή , Π. Ευθυμίου, Π. Μπεγλίτη , Χρ. Παπουτσή κ.ά. Υπάρχει ακόμη μια φουρνιά νεότερων στελεχών που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε διάφορες θέσεις, ενώ κανένας δεν γνωρίζει αν ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται σε επαφές με προσωπικότητες εκτός ΠαΣοΚ. Ερώτημα υπάρχει για το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, επειδή δεν μπορεί να καταργηθεί χωρίς αντιστάθμισμα για τη Βόρεια Ελλάδα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top