GuidePedia

0
Τρεις μέρες πριν  από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.,  όπου θα κριθεί η  ενταξιακή πορεία  της Τουρκίας, ο  Μπαράκ Ομπάμα  θα δεχθεί στον  Λευκό Οίκο τον  Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ  Ερντογάν  ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ στο Μαξίμου για το ραντεβού ΠαπανδρέουΟμπάμα- ακόμη κι εντός του Νοεμβρίου- ύστερα και από τη χθεσινή ανακοίνωση ότι ο Ταγίπ Ερντογάν μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον στο παραπέντε του κρίσιμου για την Τουρκία Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου για να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο.....


Η επίσημη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 29 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί τελικά, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Τ. Ερντογάν, στις 7 Δεκεμβρίου, λίγα εικοσιτετράωρα δηλαδή πριν από την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής (10 Δεκεμβρίου). Η ημερομηνία αποτελεί «ορόσημο» τόσο για την Άγκυρα όσο και για την Αθήνα και τη Λευκωσία, καθώς θα αξιολογηθεί η συμμόρφωση ή μη της Τουρκίας με την εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ένωσης, σύμφωνα με το οποίο οφείλει η Άγκυρα να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στη Λευκωσία.

Κατόπιν τούτων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, γίνεται προσπάθεια διά της διπλωματικής οδού για επίσπευση της επίσημης επίσκεψης του Γιώργου Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον, ώστε να μπορέσει να λάβει πρόσκληση από τον Μπαράκ Ομπάμα εντός του Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν το βράδυ των εκλογών ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Αμερικανό πρόεδρο είχαν συμφωνήσει να συναντηθούν σε σύντομο χρόνο.

Η στάση της Λευκωσίας
Το Κυπριακό πάντως και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, που βρίσκεται σε στασιμότητα και μάλιστα απέναντι σε μια Ένωση όλο και πιο επιφυλακτική, αναμένεται να αποτελέσουν βασικό θέμα συζήτησης ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τον Τούρκο πρωθυπουργό. Ιδιαίτερα μάλιστα, λένε διπλωματικές πηγές, μετά το ταξίδι του Γ. Παπανδρέου στην Κύπρο, όπου Αθήνα και Λευκωσία συμφώνησαν σε κοινό μέτωπο εν όψει του Δεκεμβρίου. Η Λευκωσία, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, δηλώνει ήδη αποφασισμένη για «μαστίγιο» στην Τουρκία, είτε με τη μορφή σκληρών φραστικών διατυπώσεων στα συμπεράσματα του Συμβουλίου είτε ακόμη και με μπλοκάρισμα κεφαλαίων, αν η Άγκυρα δεν εφαρμόσει την υποχρέωσή της για άνοιγμα των λιμανιών. Η Αθήνα δεν μιλά επισήμως για κυρώσεις, δηλώνει ωστόσο ότι «όλα είναι ανοιχτά» και πως η Άγκυρα θα αξιολογηθεί με «αυστηρότητα και αντικειμενικότητα».

Στο μεταξύ, η Τουρκία περνά στην επικοινωνιακή αντεπίθεση εν όψει Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, η Άγκυρα σχεδιάζει πρωτοβουλίες στο Κυπριακό ανάλογες με αυτές που ανελήφθησαν στην Αρμενία και τη Συρία. Αθήνα και Λευκωσία πάντως δεν αποκλείουν κινήσεις-έκπληξη από την Άγκυρα, όπως το άνοιγμα ενός μικρού λιμανιού ή αεροδρομίου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top