GuidePedia

0
Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι σήμερα ή αύριο ο πρωθυπουργός θα αποκαλύψει τελικά τις προθέσεις του. Θα προβεί σε ανασχηματισμό ή θα πάει σε εκλογές εντός του Οκτωβρίου; Κανείς δεν έχει ενημέρωση για να απαντήσει με σιγουριά.
Πάντως, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , όσο και οι Υπουργοί αλλάζουν το πρόγραμμα τους και ακυρώνουν τις συναντήσεις τους για την Πέμπτη.
Επισήμως πάντως η κυβέρνηση επιτίθεται με δριμύτητα στο ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι οδηγεί τη χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Για να μη συνεχίσει όμως να σέρνεται ο τόπος σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο πολλοί εισηγούνται στον Καραμανλή να προκηρύξει εκλογές για τον επόμενο μήνα.
Για την επίσημη αιτιολογία για τη πρόωρη διάλυση της Βουλής ο απλούστερος και πειστικότερος λόγος που θα μπορούσε να επικαλεστεί είναι η.... δραματική κατάσταση της οικονομίας, που απαιτεί αναβαπτισμένη λαϊκή εντολή προκειμένου να μπορέσει να καταρτίσει τον προϋπολογισμό του 2010. Αυτό όμως θεωρητικά δεν μπορεί να γίνει, παρά τα όσα ακούγονται τον τελευταίο καιρό. Και αυτό γιατί το απαγορεύει ρητά το Σύνταγμα. Όπως λέει το Σύνταγμα, στο άρθρο 41, παράγραφος 2 αναφέρεται ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Βουλή με πρόταση της κυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας. Αποκλείεται η διάλυση της νέας Βουλής για το ίδιο θέμα».

Τον Σεπτέμβριο του 2007, οπότε είχαμε τις τελευταίες εθνικές εκλογές, ο κ. Καραμανλής είχε επικαλεστεί, μεταξύ άλλων, ως λόγο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού. Άρα δεν μπορεί να πάει δεύτερη συνεχή φορά στις κάλπες για τον ίδιο λόγο. Το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο. Οπότε θα πρέπει ή να βρεθεί άλλος λόγος ή να ματαιωθεί το σενάριο διάλυσης της Βουλής αυτή την περίοδο.

Πάντως σύμφωνα με όσα διαρρέουν από όλες τις πλευρές ζήτημα ωρών είναι να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής την απόφαση του για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 4 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με σύσσωμο σχεδόν το Τύπο, ο Κ. Καραμανλής σκοπεύει να ανακοινώσει τις εκλογές με τηλεοπτικό του διάγγελμα την Πέμπτη το απόγευμα.
Το επιχείρημα για τη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα είναι η εκλογολογία που κατά τον πρωθυπουργό τραυματίζει σοβαρά την οικονομία, και που βέβαια θα τη χρεώνει στο ΠαΣοΚ.
Ακόμα, θα συνεχιστεί η επίθεση εναντίον του ΠαΣοΚ με αφορμή την απόφαση του προέδρου του Γιώργου Παπανδρέου να χρησιμοποίηση τη προεδρική εκλογή εκβιαστικά για να πάει η χώρα σε εκλογές με θεσμικά επιλήψιμο τρόπο.
Πάντως, εκτός των πολιτικών παραμέτρων της απόφασης Κ. Καραμανλή για άμεση προσφυγή σε εκλογές, σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει ότι και ο ίδιος επιθυμεί κάτι τέτοιο μετά από 12 ολόκληρα χρόνια στην αρχηγία της ΝΔ και από αυτά τα 5 χρόνια στην πρωθυπουργία.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top