GuidePedia

0
Στις 26 και 27 Μαΐου οι συντάκτες με τη μαζική συμμετοχή τους στις εκλογές έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα. Επιτέλους, ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα.
Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων Δουρειοσ Τύπος εμφανίστηκε ως η κινηματική δύναμη που με συνέπεια ανέδειξε τα χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου. Τα κινηματικά της χαρακτηριστικά φάνηκαν τόσο στο επίπεδο προγράμματος όσο και στον τρόπο συγκρότησης του ψηφοδελτίου.

Κατέθεσε προτάσεις οι οποίες άγγιξαν την πλειονότητα των συναδέλφων:

*Πάλεψε και θα εξακολουθεί να το κάνει για αξιοπρεπείς συμβάσεις εργασίας, οι οποίες πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα σε όλα τα μαγαζιά, μικρά ή μεγάλα.
*Δεσμεύτηκε ότι θα παλέψει να καταργηθούν τα ΔΠΥ (μπλοκάκια), πλην των περιπτώσεων που είναι επιλογή των ίδιων των συντακτών.
*Εθεσε επί τάπητος το θέμα της μαύρης και επισφαλούς εργασίας, καταγγέλλοντας το μεσαιωνικό εργασιακό καθεστώς. Απαίτησε δε να τεθεί τέρμα στην ομηρία συναδέλφων μας από την εργοδοτική αυθαιρεσία και τη συνήθη διευθυντική πρακτική.
*Κατέθεσε την πρότασή της για τους συναδέλφους μας που εργάζονται στα νέα ψηφιακά μέσα, οι οποίοι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Ανασφάλιστοι αλλά και εξαιρετικά χαμηλά αμειβόμενοι. Ηρθε η ώρα να γίνουν μέλη του σωματείου, ώστε να τους εξασφαλιστεί το μίνιμουμ επίπεδο διαβίωσης, πράγμα που αρνιόταν επιμελώς η μέχρι χτες πλειοψηφία των Σόμπολου-Τσαλαπάτη.
*Υποστήριξε με επίμονο τρόπο το δικαίωμα των ανέργων στην εργασία, αλλά επίσης δεσμεύτηκε να παλέψει με όλους τους συναδέλφους για να μην υπάρξει ούτε μία απόλυση.
* Εγιναν γνωστές οι θέσεις της για το ασφαλιστικό, τα Ταμεία μας, την κλοπή των εισφορών την απώλεια του αγγελιοσήμου κ.λπ.
* Εθεσε έντονα το θέμα της δημοκρατίας στο σωματείο μας, απαιτώντας το ξεκαθάρισμα του μητρώου των μελών της ΕΣΗΕΑ από δημοσιογράφους-εργοδότες, αλλά και μη ασκούντες δημοσιογραφική εργασία.

Η Συσπείρωση έθεσε, μαζί με άλλες δυνάμεις, τη σύνδεση των εργατικών αγώνων με τους αγώνες του κλάδου. Να πάψει πια η ταύτιση των ανθρώπων του μόχθου με τους λίγους τηλεαστέρες και μεγαλοπαράγοντες του χώρου. Οι δημοσιογράφοι δεν είναι ούτε αλήτες ούτε ρουφιάνοι. Αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με την υπόλοιπη κοινωνία, θεωρούν δε ότι η ενημέρωση δεν είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό, στο οποίο όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες έχουν δικαίωμα πρόσβασης.

Ωστόσο, το εκλογικό αποτέλεσμα καθιστά, για άλλη μια φορά, επιτακτική την ανάγκη ευρύτερων συγκλήσεων και συνεργασιών. Μέχρι τώρα έχουμε συναντηθεί στους κοινούς αγώνες με τη Μαχόμενη Δημοσιογραφία, με τη Δημοσιογραφική Ενότητα όπως και με την Πρωτοβουλία για την Ανατροπή, ασχέτως αν οι τελευταίοι δεν εκπροσωπούνται στο Δ.Σ. της Ενωσης.

Συνάδελφοι, σίγουρα έχουμε διαφορές. Ασφαλώς και δεν είμαστε ίδιοι. Πόσο πληκτικό θα ήταν, άλλωστε. Ωστόσο, αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Το δημοσιογραφικό σώμα ανέδειξε τις δυνάμεις που επαγγέλλονται την ανατροπή του προηγούμενου καθεστώτος πλειοψηφίας στο Δ.Σ. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος βαθύς γνώστης της πολτική ή του μαρξισμού για να αντιληφθεί ότι μίνιμουμ προγραμματικές συμφωνίες θα βγάλουν τον κλάδο από την κρίση που έχει περιέλθει. Θα δώσουν προοπτική στους μελλοντικούς
αγώνες που θα αναφέρονται στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Στην εποχή μας οι καρέκλες και το μοίρασμα εξουσίας δεν αφορούν κανέναν. Αφορά όμως όλους τους συναδέλφους η υπόθεση μιας δημοσιογραφίας μακριά από τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Αφορά όλους η ανάδειξη ενός Δ.Σ. όπλο στα χέρια των εργαζομένων και όχι ενός Δ.Σ. φίλα προσκείμενο στα αφεντικά, πολιτικά και εκδοτικά.

Επιβάλλεται, συνάδελφοι, ένα Δ.Σ. που θα ανατρέψει τη μέχρι χτες διαμορφωμένη κατάσταση των Σόμπολου-Τσαλαπάτη, ένα προεδρείο ενωτικό (Συσπείρωση-Μαχόμενη-Ενότητα) των δυνάμεων εκείνων που θα παλέψουν για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου, που θα αντισταθούν σ' αυτά που έρχονται.

Η δυναμική της Συσπείρωσης είναι σαφώς μεγαλύτερη από τους 919 συναδέλφους που μας τίμησαν ψηφίζοντάς μας. Τιμούμε όχι μόνο αυτούς αλλά ακόμα και εκείνους που δεν μας ψήφισαν, και υποσχόμαστε ότι θα είμαστε εδώ για να παλεύουμε αυτά για τα οποία μας αναδείξατε ως την ισχυρότερη δύναμη αντίστασης στο δίδυμο της... πολυκατοικίας Σόμπολου-Τσαλαπάτη.

Θα είμαστε, ανεξαρτήτως θέσεων στη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ, δίπλα στους εργαζόμενους του κλάδου. Θα εξακολουθήσουμε να εκφράζουμε τους "από κάτω". Τους ανέργους. Τους επισφαλώς εργαζόμενους. Τους συναδέλφους χωρίς ωράριο. Τους νέους στη δουλειά, τονίζοντάς τους ότι με τη συνδικαλιστική δράση θα πετύχουμε πολλά. Τις εργαζόμενες μητέρες. Τους συνταξιούχους, με τους οποίους θα παλέψουμε για την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής τους. Τέλος, υποσχόμαστε ότι θα παλεύουμε μαζί με την κοινωνία για τα αιτήματα των ανθρώπων της εργασίας και
του πολιτισμού και θα προβάλλουμε τις διεκδικήσεις τους.

Αρβανιτάς Αλέκος

Δημοσίευση σχολίου

 
Top