GuidePedia

0
Γράφει Η Ρόδι
Ετσι ονομαζόταν ο ιστορικός και αισθητικός θησαυρός της πόλεως των Αθηνών με την κρυμένη αρμονία του , η αρχαία αγορά. Ο χώρος της Δημόσια ζωής των Αθηναίων . Εκεί υπήρχαν ναοί , βωμοί, ιερά, διοικητήρια , αλλά και υπαίθρια μαγαζιά ή πάγκοι , όπου έβρισκε κανείς όλα τα αγαθά , που κατέφθαναν από τους αγρούς της Αττικής , αλλά και προιόντα εισαγωγής από Σικελία, Ιταλία, Αίγυπτο, Λιβύη, Πόντο , Πελοπόννησο .
Επίσης στους πάγκους της Αρχαίας Αγοράς έφθαναν οι αγρότες της Αττικής με λαχανικά, πρόβατα, κατσίκια, κότες, λαγούς, ενώ από άλλους δρόμους έφθαναν ψαράδες με καλάθια γεμάτα ψάρια , πέρκες και χέλια,που αγαπούσαν ιδιαίτερα οι Αθηναίοι. Αυτό , σήμερα συνεχίζεται στο γνωστό μας Μοναστηράκι, που είναι κοντά στην Αρχαία Αγορά .
Η αρχαία Αγορά ήταν κομβικό σημείο ζωής των Αθηναίων , και υπήρχαν εκεί, επίσης ,μνημεία διαφόρων θεών, της Εργάνης Αθηνάς και του Ηφαίστου, προστατών των βιοτεχνών και εργαστηρίων, του αρμοδιώτερου Θεού, του Ερμή, θεού του εμπορίου, της δημοφλέστερης θεάς ,της Αφροδίτης θεάς του έρωτα ......
Στο Νότιο τμήμα , σώζονται ερείπια του Μητρώου , όπου φυλασσόταν το Ληξιαρχείο των Αθηναίων πολιτών, οι οποίοι ενεγράφοντο εκεί μετά την ενηλικιώσή τους, από τότε άλλωστε διατηρείται η φράση" Μητρώο Αρρένων ".
Στην Ανατολική πλευρά βρισκόταν η στοά του Αττάλου , την οποία αντικρύζουμε σήμερα αναστηλωμένη. Το οίκημα αυτό το δώρησε στην Αθήνα ο Βασιλιάς της Περγάμου της Μικράς Ασίας Ατταλος ο Β΄ , ο ποίος είχε σπουδάσει στην Αθήνα και όταν ήλθε πάλι προσεφέρθη δια χρημάτων του να οικοδομήσει κάποιο κτίριο, προσφέροντας έτσι αντίδωρο στην πνευματική μητέρα -πόλη . Τότε η στοά του Αττάλου ήταν εμπορικό κέντρο με πολλά καταστήματα , σήμερα είναι Μουσείο με αξιόλογα ευρήματα .

Δημοσίευση σχολίου

 
Top