GuidePedia

0

Εγκρίθηκε η ρύθμιση του υπουργείου Υγείας για τις προμήθειες των νοσοκομείων, η οποία είχε ενταχθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο. Σε σύνολο 282 βουλευτών και ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία, την οποία είχε ζητήσει το ΠΑΣΟΚ, υπέρ της ρύθμισης τάχθηκαν 151 βουλευτές, ενώ κατά 131 βουλευτές.
H ονομαστική τροπολογία του υπουργείου Υγείας αφορά στη νομιμοποίηση έξω-συμβατικών προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας, Δ. Αβραμόπουλος, υποστήριξε ότι..... οι προμήθειες συσσωρεύτηκαν κατά το χρονικό διάστημα που δεν ίσχυε ο νέος νόμος και πρόσθεσε ότι οι έξω-συμβατικές προμήθειες επινοήθηκαν για να «τρέχουν» πιο γρήγορα οι διαδικασίες.

Ο υφυπουργός Υγείας Γ. Παπαγεωργίου χαρακτήρισε την κατάσταση ως αποτέλεσμα αντιφατικού πλαισίου, που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στις προμήθειες των νοσοκομείων και της πρακτικής να δίνεται η δυνατότητα απευθείας ανάθεσης για υλικά, μη συγκρίσιμα με την ιδιότητά τους.

Ο πρώην υφυπουργός Υγείας, Θανάσης Γιαννόπουλος, έχει δηλώσει στον ΣΚΑΪ ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Βουλή μετατρέπεται σε καθαρτήριο για υποθέσεις που είναι δύσκολες. Ανέφερε, ότι η αναρχία στον χώρο των προμηθειών παρουσιάζεται όταν το νοσοκομειακό μας χώρο τον τροφοδοτούν οι προμηθευτές, η αποπληρωμή των οποίων υπερβαίνει κατά πολύ το νόμιμο χρόνο. Τόνισε δε με έμφαση ότι κάποτε πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι.

Αντιδρά η αντιπολίτευση

Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε στην τελική διάταξη κάνοντας λόγο για «απόπειρα να ψηφίσει η Βουλή μια διάταξη και να πει -γενικώς και αορίστως, συλλήβδην για τα πάντα- πως ό,τι έγινε παράνομο σε έναν τομέα, που το ύψος των οφειλών είναι δυσθεώρητο, γίνεται νόμιμο».

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Φλωρίδης, υπεύθυνος για θέματα υγείας του κόμματος, κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «προωθεί χαριστικές ρυθμίσεις με τις οποίες νομιμοποιούνται παράνομες προμήθειες που έγιναν στα δημόσια νοσοκομεία, ύψους έξι δισ. ευρώ».

Στην ερώτηση περί «νοικοκυρέματος στο σύστημα προμηθειών» της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, ο πρώην υπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κρεμαστινός, δήλωσε ότι «χρειάζεται σύγκρουση με το κράτος της παραοικονομίας της υγείας. Στην υγεία ο ισχυρός είναι η παραοικονομία της υγείας και τα καρτέλ της υγείας και ο ασθενής είναι το κράτος, τα ταμεία και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί».

Και τα υπόλοιπα κόμματα, πάντως, έκαναν λόγο για σκανδαλώδη τροπολογία, υποστηρίζοντας ότι καλούνται να ψηφίσουν μία ρύθμιση, χωρίς να γνωρίζουν ούτε το είδος των προμηθειών, ούτε το ακριβές κόστος τους.


Πηγές: ΣΚΑΪ, in.gr, Ελευθεροτυπία, ΤΑ ΝΕΑ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top