GuidePedia

0

Σερντάρ Τουργκούτ*
Εφημερίδα Habertürk

Ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για να μη μετατραπεί το θέμα της προμήθειας της Τουρκίας των S-400 από τη Ρωσία, σε μια κρίση με τις ΗΠΑ, πήραμε ένα μήνυμα από μια πηγή μας, το οποίο λέει: "Δεν φτάσαμε ακόμα στο σημείο που μας επιτρέπει να πούμε ότι τελείωσε το θέμα των S-400. Στο τέλος θα επικρατήσει η λογική".
Οι πηγές μου στο αμερικανικό Πεντάγωνο μου λένε ότι έχουν σημειώσει με πολύ προσοχή τις δηλώσεις που έκανε στο τουρκικό τμήμα της Deutsche Welle’nin (DW) ο Πρόεδρος του τμήματος Στρατηγικών Ερευνών του αμερικανικού ιδρύματος CEPA, Ben Hodges, ο οποίος διετέλεσε διοικητής των στρατιωιτκών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη από το 2014 μέχρι 2017.

Η Κυβέρνηση το έλαβε υπ' όψιν της

Μια πηγή μας είπε ότι "Εγώ θεωρώ ότι άτομα όπως ο Ben Hodges διατηρούν σχέσεις με το Πεντάγωνο και ότι αυτά που λένε είναι σημαντικά και λαμβάνονται υπ' όψιν από την Κυβέρνηση".
Σημειώνεται επίσης ότι ο Hodges είπε για τον Ακάρ: " Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, είναι ένας υπέροχος άνθρωπος. Τον γνωρίζω χρόνια τώρα. Αυτός ξέρει τι είναι το ΝΑΤΟ, ξέρει τη σημασία του". Και συνεχίζοντας είπε "Αντιλαμβάνομαι ότι όταν στην κυβέρνηση εμφανιστεί ένα αδιέξοδο, υπάρχουν μια άλλη ομάδα που θέλει τη συνέχιση των συζητήσεων για να βρεθεί μια λύση".
Οι πηγές μου στις ΗΠΑ, για την πορεία μέχρι σήμερα του θέματος των S-400 λένε τα εξής:

Ποια ήταν η πορεία των συνομιλιών;
"Όταν πηγαίνουμε σε συναντήσεις, η τουρκική πλευρά ρίχνει ευθύνες στα αδιέξοδα στην περίοδο Ομπάμα. Κι εμείς από την πλευρά μας τους λέμε ότι συμφωνούμε. Όμως, ασχέτως αν η τουκρική πλευρά έχει δίκιο, σε μας υπάρχει το Κογκρέσο που έχει θέσει ορισμένους όρους για τους S-400 και τα χέρια της κυβέρνησης είναι δεμένα. Αν τους πάρετε, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ορισμένα βήματα. Αυτό επαναλαμβανόταν σε κάθε συνάντηση".

Δεν έχουμε φθάσει ακόμα σε πλήρες αδιέξοδο
Αυτός είναι ο λόγος που ορισμένες ομάδες στην κυβέρνηση έλεγαν "η κατάσταση έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο μεταξύ των δύο χωρών".
Όμως η τελευταία δήλωση δείχνει ότι δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, ότι "δεν φθάσαμε ακόμα στο απροχώρητο".
Ενώ γίνονται προετοιμασίες να αναθερμανθού οι σχέσεις των δύο χωρών από τον Απρίλιο, το να βλέπουμε ότι υπάρχει βούληση για να ξεπεραστεί το πρόβλημα είναι ενθαρρυντικό.
Είναι σημαντικό ότι έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο εξεύρεσης λύσης στο θέμα των S-400, χωρίς να χαλάσουν οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.

*Ο Σερντάρ Τουργκούτ είναι ανταποκριτής της εφημερίδας Habertürk στην Ουάσιγκτον.

πηγή


 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top