GuidePedia

0

Δύναμη στον αγώνα του για το αυτοκρατορικό μεγαλείο, θεωρεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τους Μουσουλμάνους των Βαλκανίων, γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, που εκτιμά πάντως ότι «φτάνει τα όριά του στην περιοχή».

Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε 15.000 οπαδούς του στο Σαράγεβο, υποστήριξε «ότι υπήρχε ένα σχέδιο δολοφονίας εναντίον μου», αλλά η επίθεση ματαιώθηκε. Υπό το φως του αποτυχημένου πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν το καλοκαίρι του 2016, είναι αρκετά σαφές ότι υπάρχουν πράγματι δυνάμεις που μπορεί να απειλούν τη ζωή του. Ωστόσο, η χρονική στιγμή των λόγων του, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, είναι προφανές ότι συνδέεται με την προεκλογική εκστρατεία, και τη λογική ότι έχει εχθρούς, σημειώνει η εφημερίδα.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγκ δήλωσε, στις 19 Μαΐου, ότι υπήρχαν «κύκλοι» που δεν θα μπορούσαν να αντέξουν «έναν τόσο μεγάλο ηγέτη, έναν άνθρωπο με όραμα», όπως ο Ερντογάν. Η εκτίμηση αυτή είχε ως στόχο τις δυτικές δυνάμεις, καθώς, ακόμη και μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ο Ερντογάν κατηγόρησε έμμεσα τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους ότι ήταν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος ή τουλάχιστον προσέβλεπαν σε αυτό.

Όλα τα κράτη της ΕΕ απαγόρευσαν στον Ερντογάν να κάνει προεκλογική εκστρατεία στις χώρες τους. Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όμως, δεν είχε πρόβλημα. Από το Σαράγεβο, απευθύνθηκε στους Τούρκους στην Ευρώπη με ένα… δηλητηριώδες μήνυμα: τους προέτρεψε να «δραστηριοποιηθούν στα πολιτικά κόμματα των χωρών τους». Επειδή «σε αυτά τα κοινοβούλια δεν πρέπει να κάθονται μόνο όσοι προδίδουν τη χώρα τους. Θα πρέπει επίσης να πάρετε θέσεις εκεί. Η τουρκική κοινότητα έχει αυτή τη δύναμη». Ο Ερντογάν αναφερόταν σε «προδότες» για πολιτικούς όπως ο Γερμανός βουλευτής Τζεμ Έζντεμιρ (Πράσινοι), ο οποίος είναι τουρκικής καταγωγής αλλά πολέμιος του Ερντογάν.

Σε απλή γλώσσα: Όλοι οι Τούρκοι της ΕΕ, οι οποίοι έχουν την ιθαγένεια των αντίστοιχων χωρών τους και μιλούν την τοπική γλώσσα, αλλά που αισθάνονται Τούρκοι, πρέπει να στραφούν στην πολιτική για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Με αυτό το πνεύμα, ως πολιτικά κομμάτια σκακιού, ο Ερντογάν προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια να κερδίζει και τους μουσουλμάνους των Βαλκανίων. Λειτουργεί ως αντίπαλος της ΕΕ στην περιοχή, η οποία θεωρείται εκεί ως σταθεροποιητική δύναμη. Σε κάθε περίπτωση που η ΕΕ θέλει να λύσει παλιές διαφορές και να συμφιλιώσει παλαιούς εχθρούς, Σέρβους, Κροάτες και Βόσνιους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους. Η Τουρκία υπερτονίζει τις διαφορές , θέλωντας να διατηρήσει τις παλιές εχθρότητες.

Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα, στα μάτια των Μουσουλμάνων των Βαλκανίων είναι σύμβολο της σερβικής σκληρότητας στον εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας του ’90, ενώ στην τουρκική αφήγηση έχει γίνει σύμβολο της χριστιανικής σκληρότητας. Για τους Χριστιανούς «χαμογελάνε όταν τους μιλάμε», είπε κάποτε ο Ερντογάν, «αλλά πιστέψτε με, θα είναι χαρούμενοι αν πεθάνετε».

Οι πιστοί κατά των άπιστων, είναι το πλαίσιο της πολιτικής του Ερντογάν. Ο ίδιος βλέπει τον εαυτό του ως πνευματικό κληρονόμο των Οθωμανών σουλτάνων και ως προστάτη των Μουσουλμάνων των Βαλκανίων, καθώς όπως δηλώνει: «Πρέπει να είμαστε παντού όπου ήταν κάποτε οι πρόγονοί μας», επισημαίνεται στο δημοσίευμα της Die Welt.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top