GuidePedia

0

Έφυγαν από τα τυπικά και καθιερωμένα οι πρόεδροι των δυο πλευρών, βγήκαν από το πρωτόκολλο και διεξήγαγαν ολόκληρη συζήτηση επί της ουσίας για τα «ελληνοτουρκικά προβλήματα», προδίδοντας τις δυσκολίες στις διμερείς σχέσεις! Το photo opportunity και οι τυπικές δηλώσεις, εξελίχθηκαν σε «διαξιφισμό» διαρκείας άνω της μισής ώρας, ο οποίος μάλιστα αφορούσε τον σκληρό πυρήνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων!

Το πρώτο «χτύπημα» στην πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη δημόσια «ανταλλαγή απόψεων» το έδωσε ο Ερντογάν, αναπτύσσοντας ολόκληρο σκεπτικό, μιλώντας αναλυτικότατα για τη Λωζάνη, με διόλου διπλωματικό αλλά με απλό – έως απλουστευτικό – τρόπο σα να είχε στόχο το εσωτερικό ελληνικό ακροατήριο, αναφερόμενος στη Θράκη! Όταν όμως τα λόγια του προκάλεσαν την εκτός πρωτοκόλλου απάντηση Παυλόπουλου, η κατάσταση εξετράπη!

Τον ενόχλησε το «αδιαπραγμάτευτη» που είπε ο Παυλόπουλος για τη Συνθήκη της Λωζάνης! Ο οποίος τόνισε την ανάγκη ειλικρινούς σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, υπογραμμίζοντάς του ότι η Ελλάδα είναι ίσως ο μόνο ειλικρινής υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ενταξιακής πορείας της Τουρκίας!

Ασφαλώς θα πρέπει να πληροφορηθούμε ποια ήταν η συμφωνία στο επίπεδο των υπουργείων Εξωτερικών για να αποφανθούμε ποιος έφυγε πρώτο από τα συμφωνηθέντα! Φυσικά ο Ερντογάν «βάφτισε» συλλήβδην τη μειονότητα τουρκική, σα να μην υπάρχουν ούτε Πομάκοι ούτε Ρομά.

Φυσικά «γκρίνιαξε» δεόντως για το ότι οι μουφτήδες διορίζονται και δεν εκλέγονται, φέρνοντας το ατυχές παράδειγμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπου η ορθόδοξη εκκλησία εκλέγει μόνη της τον προκαθήμενο. Για να καταλήξει ότι για όλα φταίει η Συνθήκη της Λωζάνης που πρέπει να αναθεωρηθεί, ή για να είμαστε ακριβείς, να «επικαιροποιηθεί»!

Φρόντισε μάλιστα να μας «πουλήσει εξυπηρέτηση», λέγοντας ότι αν δεν ήταν καλοί γείτονες οι Τούρκοι, δεν θα είχαν επιτρέψει να επιστρέψουμε στο ΝΑΤΟ (όταν βλακωδώς είχε αποσύρει τη χώρα ο Καραμανλής σε μια ενέργεια που έβλαψε αποκλειστικά τα ελληνικά συμφέροντα)!

Επίσης, ουσιαστικά μας είπε ότι το δικό μας πολιτικό σύστημα της προεδρευόμενης Δημοκρατίας δεν είναι τόσο καλό και οι Τούρκοι που ανακάλυψαν τα προβλήματα, το άλλαξαν σε προεδρική Δημοκρατία! Τι να του πεις τώρα, για το πόσο δημοκρατική ήταν η μέθοδος που επελέγη, ή του πόσο προσαρμοσμένη στις πολιτικές ανάγκες του Ερντογάν;

Ο Προκόπης Παυλόπουλος βρήκε την ευκαιρία να κάνει στον Ερντογάν ένα μάθημα διεθνούς δικαίου, λέγοντάς του ότι οι συνθήκες ούτε επικαιροποιούνται ούτε αναθεωρούνται, αλλά η έμφαση δίδεται στην ερμηνεία τους, εάν είναι να επέλθει οποιαδήποτε προσαρμογή τους σε νέες συνθήκες.

Μια παρατήρηση για τη «γλώσσα του σώματος» των δυο αρχηγών κρατών. Ο Ερντογάν έκατσε όπως το συνηθίζει άνετα στον καναπέ και ο Παυλόπουλος μαζεύτηκε, κυριολεκτικά, στη γωνία, δίνοντας πολύ άσχημη εικόνα. Κύριε πρόεδρε, η «ταπεινότητα» και οι «χαμηλοί τόνοι» έχουν όριο. Δείτε το βίντεο για να μην επαναλάβετε τα ίδια σφάλματα στο μέλλον.

Κατά τα άλλα, καλά έκανε ο Έλληνας πρόεδρος και απάντησε, έστω κι αν αυτό προκάλεσε τον εκνευρισμό του προσκεκλημένου του, Τούρκου προέδρου. Τα σημειώματα από μέλη της ακολουθίας του άρχισαν να δίνονται, διότι ο Ερντογάν έχει εντελώς επιφανειακή γνώση και απευθύνεται στο εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο της Τουρκίας, όπου ήδη αντιμετωπίζεται ως ηγέτης που «τα είπε» στους Έλληνες για τη Λωζάνη. Εκνευρίστηκε με το μάθημα Παυλόπουλου που επικαλέστηκε στην ιδιότητα του πανεπιστημιακού καθηγητή, ο ίδιος δήλωσε… καθηγητής της πολιτικής.



πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top