GuidePedia

0

“Κεραυνοί” από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο για το “με το ζόρι” καλό κλίμα στο Κυπριακό. «Είπα κάποτε ότι οι Τούρκοι το μόνο που δεν μας ζήτησαν ήταν τα έξοδα της εισβολής, πολύ φοβάμαι ότι ήρθε η ώρα να τα ζητήσουν και εκείνα»,είπε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος αποδομώντας τελείως την προσπάθεια που γίνεται για να μας πείσουν ότι όλα πάνε καλά!
Η εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ, αναφέρεται σε δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου σχετικά με το Κυπριακό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος έχει πολύ διαφορετική άποψη από αυτή του Προέδρου Αναστασιαδη στο Κυπριακό. Ειδικότερα: :

«Σε αποδόμηση του λεγόμενου καλού κλίματος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προσγειώνοντας ανώμαλα όλους όσοι βλέπουν πραγματική ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, προχώρησε, μετά από αρκετό καιρό σιωπής στα εθνικά ζητήματα, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Σημείωσε με έμφαση ότι όσοι πιστεύουν και αυτήν τη φορά σε λύση του Κυπριακού «εθελοτυφλούν», γιατί, όπως είπε, δεν βλέπουν καθαρά ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι οχυρώνονται, όπως κάνουν διαχρονικά, πίσω από τις λεγόμενες πραγματικότητες. «Γι’ αυτό πάντοτε έλεγα ότι ώσπου τις θεωρούν πραγματικότητες, λύση δεν υπάρχει. Και όσοι πιστεύουν σε λύση εθελοτυφλούν», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιό του.
«Το έλεγα και όταν άκουγα τους εκπροσώπους της Τουρκίας και των Τ/κ να μιλάνε για πραγματικότητες στην Κύπρο. Αυτές οι πραγματικότητες δεν είναι τίποτε άλλο από τις περιουσίες μας, τα σπίτια μας, τους τάφους των προγόνων μας. Οι Τούρκοι τις θεωρούν δικές τους. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί», σχολίασε δηκτικά ο Μακαριότατος.
Από την κριτική του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου δεν γλύτωσε ούτε ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί. Ο Μακαριότατος, στην ουσία, κατηγόρησε την Κυβέρνηση και όχι μόνον, γιατί επένδυσε πολλά στην παρουσία του κ. Ακιντζί μέσα από συνεχείς δηλώσεις και δημιουργία πλαστών εικόνων. «Να μη μας βγει και αυτό ξινό, γιατί πολλά επενδύσαμε στον Ακιντζί, και πολύ φοβούμαι ότι αύριο η Ευρώπη, τα Ηνωμένα Έθνη και οι ισχυροί της γης θα λένε ότι σας έδωσαν οι Τουρκοκύπριοι έναν διαλλακτικό άνθρωπο και όμως δεν τα βρήκατε. Και το λέω αυτό γιατί υπερβάλαμε γι' αυτά που μπορούσε να κάνει ο Ακιντζί, που στην ουσία δεν μπορούσε να κάνει τίποτε χωρίς την Άγκυρα», σημείωσε με έμφαση.

Και συνέχισε λέγοντας ότι «κατ' αρχάς παρουσιάστηκε ανεξάρτητος από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά προϊόντος του χρόνου ταυτίστηκε πέρα για πέρα μαζί του».
Ο Αρχιεπίσκοπος πρόσθεσε πως δυστυχώς επιβεβαιώθηκε γιατί από την αρχή πίστευε, όπως είπε, ότι ο κ. Ακιντζί δεν μπορούσε να κάνει οτιδήποτε ερήμην του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. «Είπα κάποτε ότι οι Τούρκοι το μόνο που δεν μας ζήτησαν ήταν τα έξοδα της εισβολής, πολύ φοβάμαι ότι ήρθε η ώρα να τα ζητήσουν και εκείνα», κατέληξε με έντονα επικριτικό τρόπο ο Μακαριότατος.
Ο επικεφαλής της Κυπριακής Εκκλησίας κλήθηκε, όπως αναμενόταν, να σχολιάσει και το λεγόμενο «έργο του αιώνα», τη διασύνδεση δηλαδή της Τουρκίας με τα κατεχόμενα μέσω αγωγού μεταφοράς νερού. Λακωνικός αλλά και αρκούντως δηκτικός, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αρκέστηκε να πει ότι «το νερό το χρειάζεται ο άνθρωπος, αλλά το συγκεκριμένο νερό εύχομαι να μη μας γίνει κάποτε φαρμάκι».

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top