GuidePedia

0

Μετωπική είναι η σύγκρουση του Κατάρ, κράτους εταίρου της Τουρκίας, ενός από τους ελάχιστους που έχει απομείνει μείνει στο απροσάρμοστο καθεστώς Ερντογάν, με το Ισραήλ. Με βραχίονα το δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, φέρνει στη δημοσιότητα ντοκουμέντα με στόχο να προκαλέσει προβλήματα στις διεθνείς σχέσεις του εβραϊκού κράτους.
Παράλληλα, με τις ενέργειες αυτές στοχεύει να βγάλει από την απομόνωση τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τους ίδιους από τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει, εξαιτίας της υποστήριξής της για να αλλάξουν οι ισορροπίες στη Μέση Ανατολή.
Το τμήμα ερευνών του Αλ Τζαζίρα, έφεραν στη δημοσιότητα έγραφα τα οποία φέρουν το Ισραήλ να χρησιμοποιεί τον εθνικό αερομεταφορέα, την εταιρία El Al, ως κάλυψη για τους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών. Τα έγγραφα που έρχονται στη δημοσιότητα ανήκουν στις νοτιοαφρικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Τέτοιες κατηγορίες είχαν εκτοξευτεί στην τηλεοπτική εκπομπή «Carte Blanche» της Νότιας Αφρικής από τον Τζόναθαν Γκαρμπ, πρώην υπάλληλο της El Al και τα έγγραφα που διαρρέονται έρχονται να επιβεβαιώσουν τις καταγγελίες. Το ποιος πλησίασε ποιον (το δίκτυο ή από τη Ν. Αφρική) δεν είναι σαφές.

Ο Γκαρμπ υποστήριξε ότι είχε στρατολογηθεί από την υπηρεσία αντικατασκοπείας – εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ, τη Shin Bet και του είχε ανατεθεί να διεξάγει «επιχειρήσεις ασφαλείας» στο αεροδρόμιο του Γιοχάνεσμπουργκ, επιχειρήσεις που είναι παράνομες με βάση το νοτιοαφρικανικό δίκαιο. Ένας τουλάχιστον υπάλληλος θεωρήθηκε ως πράκτορας της Mossad.
Οι Ισραηλινοί πράκτορες που εμφανίζονταν ως υπάλληλοι της El Al έφεραν όπλα πάνω τους και είχαν απεριόριστη πρόσβαση στο αεροδρόμιο, σύμφωνα με το έγγραφο των νοτιοαφρικανικών μυστικών υπηρεσιών. Επίσης, διέθεταν διπλωματική ιδιότητα, την οποία και θα επικαλούνταν σε περίπτωση που συλλαμβανόταν κάποιος.
Αποστολή τους η συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις από τη Νότια Αφρική, δημιουργώντας προφίλ για τους ταξιδιώτες καταγράφοντας τα πάντα, εθνικό, φυλετικό, θρησκευτικό… Φέρονται να προέβαιναν μάλιστα σε παράνομες έρευνες στις αποσκευές επιβατών που θεωρούνταν ως ύποπτοι.
Ταυτόχρονα, κατηγορούνται οι εν λόγω υπάλληλοι της El Al ότι έβαζαν στη χώρα όπλα για τα οποία είχε εξασφαλιστεί άδεια από την ισραηλινή πρεσβεία στη Ν. Αφρική, για χρήση από τους πράκτορες. Είναι προφανές ότι το «κατηγορητήριο» είναι εκρηκτικό.
Οι Ισραηλινοί επισήμως αρνούνται τα πάντα, αλλά σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι αποκαλύψεις οδήγησαν σε επείγουσα συνάντηση αξιωματούχων των δυο χωρών στις 23 Νοεμβρίου 2009 για την παρασκηνιακή διευθέτηση του ζητήματος, καθώς οι Νοτιοαφρικανοί ήταν κυριολεκτικά εξοργισμένοι. Οι Νοτιοαφρικανοί απέσυραν τον διπλωματικό χαρακτήρα της, με τους Ισραηλινούς να αναγκάζονται ακολουθήσουν τη νόμιμη διαδικασία εισόδου στη χώρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επίσημη καταγραφή της ταυτότητάς τους.
Προέκυψε ταυτόχρονα και αίτημα ενημέρωσης για τις εξελίξεις από την πλευρά των καναδέζικων μυστικών υπηρεσιών CSIS, για να θωρακίσουν και το δικό τους σύστημα, καθώς ιδιωτική εταιρία που ανέλαβε να ερευνήσει τις καταγγελίες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν απέχουν από την πραγματικότητα…
Είναι προφανές, ότι η υπόθεση αυτή προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στους Ισραηλινούς, οι οποίοι έπρεπε πλέον να βρουν άλλον τρόπο για να αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες που αναζητούσαν.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top