GuidePedia

0

Πηγή:Open Europe
του Vincenzo Scarpetta
Τώρα που η σκόνη έχει (κάπως) κατακαθίσει για την συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της σχετικά με την τετράμηνη παράταση της διάσωσης, έχει έρθει η στιγμή να κοιτάξουμε σε ποια κατάσταση ακριβώς βρίσκεται το Podemos - το ισπανικό κόμμα το οποίο αναμφίβολα παρακολουθεί στενά πώς χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες ο στενός του σύμμαχος, ΣΥΡΙΖΑ.
Θυμηθείται, θα διεξαχθούν γενικές εκλογές στην Ισπανία αργότερα φέτος (ή τον Ιανουάριο του 2016 το αργότερο) και κάποιες δημοσκοπήσεις δίνουν ακόμη και το προβάδισμα στο Podemos.
Η ελληνική συμφωνία δεν είναι καθόλου καλή είδηση για το Podemos
Όπως έχουμε επισημάνει σε προηγούμενα άρθρα μας, η ελληνική κυβέρνηση έχει υποχρεωθεί να υποχωρήσει σχεδόν σε όλες τις σημαίνουσες προεκλογικές της υποσχέσεις προκειμένου να εξασφαλίσει μια βραχυπρόθσμη συμφωνία και να αποφύγει την έξοδο από το ευρώ, αν μη τι άλλο διότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε τη λαϊκή εντολή να βγάλει την Ελλάδα έξω από το κοινό νόμισμα.
Το Podemos θα αντιμετωπίσει το ίδιο δίλημμα. Το κόμμα του οποίου ηγείται ο Pablo Iglesias με την αλογοουρά, δηλώνει στους Ισπανούς ψηφοφόρους του ότι είναι δυνατό να εφαρμοστούν οικονομικές πολιτικές που θα τονώσουν την εγχώρια ζήτηση, αυξάνοντας τις δημοσιες δαπάνες και παραμένοντας μέλος της ευρωζώνης. Οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, έχουν αποδείξει ότι αυτό απλώς δεν πρόκειται να συμβεί. Οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ πρέπει να τηρούνται όπως και οι δεσμεύσεις που έχουν γίνει από προηγούμενες κυβερνήσεις.
Έχει ενδιαφέρον ότι ο Iglesias έχει δώσει μια μάλλον θετική αξιολόγηση για την ελληνική συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την “λογική”. Τη Δευτέρα δήλωσε στην Tele Cinco:
“Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το γιορτάσουμε. Επιτέλους, υπάτχει μια κυβέρνηση από τη Νότια Ευρώπη που διαπραγματεύεται και δεν υπακούει απλώς. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει αυτό που έκαναν οι κυβερνήσεις της Νότιας Ευρώπης: να γονατίσει και να υπακούσει”
Pablo Iglesias, συνέντευξη στην Tele Cinco, 23 Φεβρουαρίου 2015
Αντίθετα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy -του οποίου το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα έχει επιβάλλει αντιλαϊκές περικοπές του προϋολογισμού και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια- έχει υποστηρίξει:
“Υπήρξαν τρεις συνεδριάσεις του Eurogroup και τονίστηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτές οι απόψεις του, και ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να πει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις”.
Mariano Rajoy, σε ομιλία του στη διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο, 25 Φεβρουαρίου 2015
Με άλλα λόγια, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, το Podemos δεν έχει καμία κυβερνητική ή διαπραγματευτική εμπειρία. Αυτό είχε έναν αντίκτυπο στις ελληνικές συνομιλίες -καθώς οι άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν ήταν πάντα χαρούμενες με την “αντισυμβατική” προσέγγιση που είχε υιοθετήσει η νέα ελληνική κυβέρνηση. Αυτό είναι πολύ πιθανό να είναι αλήθεια και για το Podemos.
Επομένως, οι διαπραγματεύσεις σε τέσσερις μήνες πιθανώς θα είναι πιο σημαντικές ως πρότυπο για το Podemos, από τη στιγμή που οι συνομιλίες θα εστιάζουν στο τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα μόλις εξέλθει από το τρέχον πρόγραμμα και θα καθορίσει πόση δημοσιονομική ευελιξία και ελάφρυνση χρέους θα χορηγηθούν μακροπρόθεσμα.
Αλλά η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα
Η Ισπανία είναι σε μια πολύ διαφορετική θέση από την Ελλάδα. Πρώτον, είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης -επομένως έχει συστημική σημασία για το μέλλον του κοινού νομίσματος. Δεύτερον, δεν έχει ζητήσει ποτέ για μια πλήρη διάσωση και δεν βρίσκεται πλέον υπό ένα πρόγραμα από ΕΕ-ΔΝΤ- που σημαίνει ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνη της από τις αγορές. Τρίτον, έχει εφαρμόσει αρκετές σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τέταρτον, μια αναδιάρθρωση χρέους, η οποία υποστηρίζεται από το Podemos- θα είναι μάλλον μια διαφορετική πρόταση, από τη στιγμή που μεγάλο μέρος του ισπανικού δημόσιου χρέους κρατείται από ιδιώτε.
Ως εκ τούτου, το Podemos μπορεί να ισχυριστεί ότι η Ισπανία θα είχε καλύτερη διαπραγματευτική θέση από ό,τι η Ελλάδα. Ωστόσο, όπως έχουμε επισημάνει στο παρελθόν, πολλές από τις υποσχέσεις κομμάτων όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το Podemos, δεν είναι απλώς ενάντια σε αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα πρόγραμμα δια΄σωσης. Έρχονται επίσης σε αντίθεση με τους περισσότερους από τους ισχύοντες κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης, τους οποίους όλα τα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να τηρούν.
Η οικονομική ανάκαμψη της Ισπανίας θα πλήξει το Podemos;
Η οικονομική ανάκαμψη φαίνεται να παγιώνεται στην Ισπανία, και η κυβέρνηση έχει αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη του 2015 από το 2% στο 2,4%. Ωστόσο, υπάρχει πάντα μια χρονική υστέρηση μεταξύ των μακροοικονομικών δεικτών που βελτιώνονται και των πολιτών που αντιλαμβάνονται πραγματικά ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα. Με την ισπανική ανεργία να προβλέπεται να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο στα επόμενα χρόνια, το Podemos θα είναι λογικά ακόμη σε θέση να βασιστεί στο ευρέως διαδεδομένο κατά της λιτότητας συναίσθημα.
Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, το Podemos δεν έχει σίγουρη θέση στην κυβέρνηση
Μετά από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μόλις δύο έδρες μακριά από την αυτοδυναμία. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και λόγω των διαφορετικών εκλογικών συστημάτων, φαίνεται πολύ απίθανο το Podemos να καταλάβει μια αντίστοιχη θέση, αν και το κόμμα είναι σαφώς προς μια πορεία ισχυρών επιδόσεων. Αυτό έχει μια άμεση επίπτωση στον σχηματισμό συνασπισμού. Στην Ελλάδα, η εναλλακτική ήταν μεταξύ μιας κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή ή καθόλου κυβέρνησης. Στην Ισπανία, το Podemos πιθανώς θα παραμείνει εκτός εξουσίας από έναν μεγάλο συνασπισμό μεταξύ του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος και του Σοσιαλιστικού κόμματος- αν και αυτό θα ήταν μια άνευ προηγουμένου και άβολη ρύθμιση.
Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος προς τις ισπανικές γενικές εκλογές, είναι ακόμη πολύ μακρύς. Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα λάβουν χώρα σε όλη την Ισπανία στους επόμενους μήνες, ξεκινώντας από την Ανδαλουσία τον Μάρτιο και τελειώνοντας με την Καταλονία τον Σεπτέμβριο. Τα αποτελέσματα από τις περιφερειακές εκλογές μπορούν κάλλιστα να μας δώσουν μια καλύτερη πρόγευση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top