GuidePedia

0

Στις 21 Αυγούστου του 2013 επίθεση με αέριο Σαρίν σε προάστιο της Δαμασκού προκάλεσε, σχεδόν, πολεμική εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Συρία, η οποία μόλις τη τελευταία στιγμή απεφεύχθη, λόγω ρωσικών πιέσεων. Λίγο αργότερα, Βρετανοί εμπειρογνώμονες, οι οποίοι προμηθεύτηκαν τα δείγματα που μελέτησαν, από τη Ρωσία, απέδειξαν ότι το αέριο χρησιμοποιήθηκε από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες. Παράλληλα το Αμερικανικό Γενικό Επιτελείο προειδοποίησε, τότε, τον Αμερικανό πρόεδρο ότι πιθανή επίθεση κατά της Συρίας θα προκαλούσε, ενδεχομένως, γενικευμένη ανάφλεξη στην περιοχή.
ΠΗΓΗ: London Review of Books
“The Red Line and the Rat Line”
Seymour M. Hersh on Obama, Erdoğan and the Syrian rebels
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:
Παντελής Καρύκας

Οι δυτικοί γνώριζαν, επίσης, ότι η Τουρκία υποστήριζε και υποστηρίζει τους ισλαμιστές μαχητές στην Συρία και ιδιαίτερα το Μέτωπο αλ Νούστρα, που ανήκει στην αλ Κάιντα. Αμερικανός αξιωματούχος ασφαλείας είχε δηλώσει, ανωνύμως, ότι η Τουρκία πίστευε πως μια επίθεση με χημικά θα υποχρέωνε τον Αμερικανό πρόεδρο να δράσει κατά του Άσαντ.
Το Αμερικανικό Γενικό Επιτελείο γνώριζε επίσης ότι το αέριο Σαρίν που ρίχθηκε στη Δαμασκό, δεν ρίχθηκε από τους άνδρες του Άσαντ. Ήδη από την άνοιξη του 2013 οι αμερικανικές και οι βρετανικές υπηρεσίες γνώριζαν ότι «κάποιος» είχε εφοδιάσει τους αντάρτες με αέριο Σαρίν. Στις 20 Ιουνίου είχα μάλιστα σταλεί επίσημη αναφορά που έκανε λόγο για τον εφοδιασμό των ανταρτών του Μετώπου αλ Νούσρα, των προστατευόμενων παιδιών του Ερντογάν, δηλαδή, με αέριο Σαρίν, το οποίο δοκίμασαν σε σκύλους.
«Τουρκικές και σαουδαραβικές εταιρείες κάνουν τον διαμεσολαβητή, προσπαθώντας να αγοράσουν τα απαραίτητα χημικά για την παρασκευή Σαρίν, σε μεγάλες ποσότητες, ώστε να μπορεί να γίνει παραγωγή μεγάλης κλίμακας στην Συρία», έγραφε η εν λόγω αναφορά, αποκαλύπτοντας επίσης ότι οι αντάρτες επιχειρούν να κατασκευάσουν ειδικά, βλήματα όλμων, τα οποία θα περιέχουν Σαρίν. Τον Μάιο του 2013 η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 10 μέλη τους Μετώπου αλ Νούσρα, τα οποία είχαν στην κατοχή τους φιάλη με δύο κιλά αέριο Σαρίν. Όλοι τους απελευθερώθηκαν με άνωθεν εντολή, ενώ ο Τούρκος πρέσβης στη Μόσχα που κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις, στους καλά πληροφορημένους Ρώσους, είπε ότι οι συλληφθέντες μετάφεραν απλώς αντιψυκτικό υγρό αυτοκινήτων!

Οι αντάρτες πάντως συνέχιζαν να προμηθεύονται τα απαραίτητα χημικά για την παρασκευή του θανατηφόρου αερίου, μέσω της τουρκικής εξαγωγικής εταιρίας «ZIRVE», κατά κύριο λόγο. Οι αντάρτες δοκίμασαν το αέριο και σε ανθρώπους, εκτελώντας μεμονωμένες χημικές επιθέσεις στην Συρία, ήδη από την Άνοιξη του 2013.
Οι Αμερικανοί, αν και γνώριζαν, δεν μίλησαν. Μετά δε τη μεγάλη κλίμακας χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου 2013, ο πρόεδρος Ομπάμα, ζήτησε από τους στρατιωτικούς την εξαπόλυση σφοδρής επίθεσης κατά της Συρίας, με δύο πτέρυγες βομβαρδιστικών Β-52 και πυραύλους τύπου Κρουζ. Οι στρατιωτικοί απάντησαν ότι για μια τέτοιας κλίμακας επιχείρηση χρειάζεται σοβαρή προετοιμασία και πολλά χρήματα. Έτσι ο Ομπάμα, εγκαταλείποντας ουσιαστικά την επιχείρηση, παρέπεμψε το θέμα στο Κογκρέσο, για να κερδίσει χρόνο.
Η επίθεση δεν πραγματοποιήθηκε. Ωστόσο, το ερώτημα του πόσο μεγάλη ανάμιξη έχουν οι ΗΠΑ στον πόλεμο στην Συρία παραμένει, αν και η CIA, είναι γνωστό ότι εφοδιάζει με οπλισμό, από τη Λιβύη, τους αντάρτες, μέσω Τουρκίας. Στις αρχές του 2012 μια μυστική αμερικανική έκθεση ανέφερε ότι είχε επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ομπάμα και Ερντογάν. Βάσει της συμφωνίας αυτής η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις των ανταρτών, υπό την καθοδήγηση της CIA και της βρετανικής ΜΙ6.
Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι το προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη, το οποίο δέχτηκε επίθεση ενόπλων, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Αμερικανός πρόξενος, υπήρχε μόνο για να διακινεί οπλισμό από τη Λιβύη στους αντάρτες της Συρίας. Μετά την επίθεση όμως οι ΗΠΑ σταμάτησαν τη μεταφορά όπλων μέσω Λιβύης, τουλάχιστον.
Ωστόσο, στα τέλη του 2012, ήταν εμφανές ότι οι αντάρτες έχαναν τον πόλεμο. Οι ίδιοι οι Αμερικανοί θεωρούσαν το γεγονός αυτό τετελεσμένο. «Ο Ερντογάν εκνευρίστηκε και εξεγέρθηκε. Είχε επενδύσει πολλά στην Συρία και την αμερικανική υπαναχώρηση την θεώρησε προδοσία», αναφέρει ανωνύμως, πρώην αξιωματούχος ασφαλείας των ΗΠΑ.

Την Άνοιξη του 2013 οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφορήθηκαν ότι η Τουρκία πλέον συνεργαζόταν στενά μέσω της ΜΙΤ, αλλά και της Στρατοχωροφυλακής, με τους αντάρτες του Μετώπου αλ Νούσρα, για την παραγωγή χημικών όπλων. «Η ΜΙΤ αποτελούσε τον διαμεσολαβητή και η Στρατοχωροφυλακή παρείχε λογιστική υποστήριξη και εκπαίδευση στον χημικό πόλεμο», αναφέρει ο Αμερικανός πρώην πράκτορας. «Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι αν σταματήσει να παρέχει υποστήριξη στους αντάρτες η αντίστασή τους θα καταρρεύσει άμεσα.
Οι Σαουδάραβες δυσκολεύονται να υποστηρίξουν τους αντάρτες λόγω απόστασης. Η τελευταία ελπίδα του Ερντογάν ήταν να υποχρεώσει τις ΗΠΑ να περάσουν την κόκκινη γραμμή τους. Για αυτό έγιναν οι χημικές επιθέσεις την Άνοιξη του 2013. Οι ΗΠΑ όμως δεν αντέδρασαν», κατέληξε.
Όταν, τον Μάιο του 2013 ο Ερντογάν επισκέφτηκε τον Λευκό Οίκο, το θέμα δεν συζητήθηκε, αλλά ο Ομπάμα δήλωσε, ότι ο Άσαντ πρέπει να φύγει. Στις συζητήσεις που έγιναν τότε ο Ερντογάν επέμεινε ότι ο Άσαντ χρησιμοποιεί χημικά και ζήτησαν από τότε αμερικανική επέμβαση, συνεπικουρούμενος από τον Αχμέτ Νταβούτογλου και τον επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν.
Ο Ερντογάν, στην συνάντησή του με τον Ομπάμα, έφερε και τον αρχηγό της ΜΙΤ, ζητώντας του να αναφέρει στον Αμερικανό πρόεδρο τα σχετικά με τις χημικές επιθέσεις, που υποτίθεται, εκτέλεσε το καθεστώς Άσαντ. Ο Ομπάμα όμως δεν άφησε τον Φιντάν να μιλήσει. Ο Φιντάν επιχείρησε και δεύτερη φορά να μιλήσει, αλλά και πάλι ο Ομπάμα τον σταμάτησε, λέγοντας απλώς «τα ξέρουμε αυτά». «Μα ξεπεράστηκε η κόκκινη γραμμή σας», απάντησε ο Ερντογάν, υψώνοντας τους τόνους, μάλιστα, προκαλώντας την οργή των Αμερικανών.
Τότε ο Ομπάμα, με αυστηρό ύφος απάντησε: «Γνωρίζουμε τι κάνετε με τους φανατικούς στην Συρία». Παρόλα αυτά ο Ομπάμα επέτρεψε στον Ερντογάν να εκμεταλλευτεί ένα παραθυράκι του νόμου περί των κυρώσεων στο Ιράν και να κερδοσκοπήσει πουλώντας χρυσό στην Τεχεράνη. Τα χρήματα αυτά αποτέλεσαν την ιερή αγελάδα που το καθεστώς Ερντογάν άρμεγε και εξακολουθεί να αρμέγει, στην Τουρκία. Τούρκοι, Ιρανοί και Άραβες καρπώθηκαν τα 13 δισ. δολάρια από τα κέρδη που άφησε η συναλλαγή αυτή.
Το σκάνδαλο αυτό ήταν που ξεσκεπάστηκε τον Δεκέμβριο του 2013 και προσκάλεσε τριγμούς στην κυβέρνηση Ερντογάν. Ο Ομπάμα έκλεισε τελικά το «παραθυράκι», στερώντας από τον Ερντογάν επιπλέον κέρδη.
Παράλληλα, ο Ομπάμα αποφάσισε να σταματήσει η προμήθεια όπλων, μέσω της CIA, στους αντάρτες της Συρίας, αφήνοντας τον Ερντογάν εντελώς εκτεθειμένο, πολιτικά και στρατιωτικά. Χωρίς όμως την υποστήριξη των ΗΠΑ το όνειρο του Ερντογάν να καταστήσει την Συρία δορυφόρο της Τουρκίας κράτος απλώς εξατμίζονται. Όταν μάλιστα ο Άσαντ θα έχει νικήσει οι αντάρτες, πιθανότητα, θα στραφούν τελικά εναντίον του.
Μερικές μέρες πριν την χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου 2013, μυστική αναφορά του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας προειδοποιούσε ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει κάτι, ώστε να σύρει τις ΗΠΑ σε ένοπλη επέμβαση στην Συρία. Έτσι, μετά το γεγονός, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ασφαλείας ήταν βέβαιοι ότι τα χημικά δεν έριξε ο Άσαντ και οι μόνοι που είχαν κίνητρο για μια τέτοια ενέργεια ήταν οι Τούρκοι!
«Τώρα πια ξέρουμε ότι ήταν μια ενέργεια ανθρώπων του Ερντογάν για να πιέσουν τον Ομπάμα να ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή του. Έπρεπε να κλιμακώσουν την κατάσταση, ρίχνοντας τα χημικά στη Δαμασκό, γνωρίζοντας ότι οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, οι οποίοι έφτασαν στη Δαμασκό στις 18 Αυγούστου, για να εξετάσουν τις καταγγελίες για τις προηγούμενες επιθέσεις με χημικά, θα βρίσκονταν εκεί.
Αξιωματούχοι της DIA υποστήριξαν εξ αρχής ότι το Σαρίν έφτασε στη Δαμασκό μέσω Τουρκίας. Οι Τούρκοι επίσης ήταν αυτοί που είχαν εκπαιδεύσει τους αντάρτες στη χρήση του. Η αναφορά της DIA στηρίχθηκε δε σε υποκλαπείσες συνομιλίες Τούρκων και ανταρτών. Ωστόσο η αναφορά αυτή δεν έφτασε αμέσως στον Λευκό Οίκο. Αλλά και όταν έφτασε δεν αξιοποιήθηκε, διότι θα έπρεπε οι ΗΠΑ να κατηγορήσουν ανοικτά μια σύμμαχό τους χώρα», ανέφερε ο πρώην αξιωματούχος ασφαλείας την ΗΠΑ.

Η Τουρκία, όπως φάνηκε και από τα συνεχή επεισόδια που προκαλεί στα σύνορα, αλλά και μετά από τη διαρροή της συζήτησης στο γραφείο του Νταβούτογλου για προβοκάτσια που θα οδηγούσε σε εισβολή στην Συρία, για την «υπεράσπιση του τάφου του Σουλεϊμάν», εξακολουθεί να προσπαθεί να κερδίσει την παρτίδα στην Συρία. Οι Αμερικανοί σαφώς δεν είναι ευχαριστημένοι με τις τουρκικές κινήσεις, αλλά έχουν εμπλακεί σε έναν φαύλο κύκλο, αδυνατώντας να καταγγείλουν επίσημα την τουρκική εμπλοκή, ειδικά για όσο ο απρόβλεπτος Ερντογάν θα βρίσκεται στο τιμόνι της Τουρκίας.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top