GuidePedia

0

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαγόρευσε την εξαγωγή από αμερικανική εταιρία υλικών στην τουρκική εταιρία Vestel η οποία σκόπευε να αποκτήσει τα συγκεκριμένα υλικά προκειμένου να τα ενσωματώσει στο κατασκευής της μη επανδρωμένο αερόχημα Karayel. Η αμερικανική εταιρία στην οποία απαγορεύθηκε η εξαγωγή στην Τουρκία ήταν η WestCAM Solutions και τα συγκεκριμένα υλικά ήταν κάμερες και δείκτες λέιζερ.
Υπενθυμίζεται, ότι το 2011 οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK) ανέθεσαν στην τουρκική εταιρία Vestel την ανάπτυξη ενός νέου επανδρωμένου αεροχήματος, το οποίο τελικά ονομάστηκε Karayel και το οποίο πρόκειται να παραδοθεί τον Ιούλιο του 2014. Προκειμένου να εξοπλίσει το αερόχημα με κάμερες και δείκτες λέιζερ η Vestel στράφηκε στην αμερικανική WestCAM Solutions προκειμένου να αποκτήσει τα υλικά και τη σχετική τεχνογνωσία. Η αίτηση όμως της τελευταίας για άδεια εξαγωγής ώστε να υλοποιηθεί η πώληση, απορρίφθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Εκτιμάται, ότι η αιτία της άρνησης άδειας εξαγωγής οφείλεται στο γεγονός ότι οι δείκτες λέιζερ που είχε παραγγείλει η Vestel χρησιμοποιούνται σε συστήματα σκόπευσης που τοποθετούνται σε μη επανδρωμένα αεροχήματα. Η αμερικανική άρνηση εξαγωγής είναι η δεύτερη κατά σειρά μετά τα αεροχήματα Predator που η Τουρκία είχε αιτηθεί την προμήθεια τους το 2013.
Είναι προφανές, ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική είναι αντίθετη στην απόκτηση εξοπλισμένων μη επανδρωμένων αεροχημάτων από την Τουρκία και αυτό εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην ανάπτυξη μίας εξοπλισμένης έκδοσης του αεροχήματος ANKA.
Παρά το γεγονός ότι πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας δήλωσαν υπό καθεστώς ανωνυμίας στην τουρκική εφημερίδα «Zaman», ότι η Τουρκία έχει τις τεχνολογικές δυνατότητες να αναπτύξει και να παράξει εγχωρίως τα συγκεκριμένα υλικά, εν τούτοις, μεταξύ δηλώσεων και υλοποίησης υφίσταται μεγάλη απόσταση.

Κάθε σύστημα Karayel αποτελείται από έξι αεροχήματα, τρεις σταθμούς εδάφους και ένα σύστημα εκτόξευσης. Το μη επανδρωμένο αερόχημα Karayel θα έχει δυνατότητα παραμονής εν πτήση για 10 ώρες, να επιτυγχάνει υψόμετρα της τάξης των 18.000 ποδών (5.486 μέτρα) και μεταφοράς φορτίου 35 κιλών.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top