GuidePedia

0

ΤΟ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ
Ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσι, βρίσκεται στο Ισραήλ για να συζητήσει τις λεπτομέρειες μιας δυτικής επέμβασης στη Συρία προς δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, ενώ αμέσως μετά θα συζητηθούν τα ίδια πράγματα στο βασίλειο της Ιορδανίας.
Ο στρατηγός Ντέμπσι βρίσκεται στο Ισραήλ για κρίσιμες συζητήσεις με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και τον υπουργό Άμυνας Moshe Ya’alon, αλλά και τον αρχηγό της IDF στρατηγό Benny Gantz, με σκοπό να συνεχίσει την περιοδεία του στην Ιορδανία.Σύμφωνα με τον ιστότοπο Debka πήγε για να προετοιμάσει το έδαφος για την τελική απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα, για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων (no-fly zone)
O σχεδιασμός του Ομπάμα, εάν προχωρήσει περιλαμβάνει την Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, την Ιορδανία, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και πιθανώς την Τουρκία.
Ο σχεδιασμός σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει τα ακόλουθα σημεία.
Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Σαουδική Αραβία, και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα δημιουργήσουν μια no-fly zone πάνω από την κεντρική και νότια Συρία, που θα εξαπλώνεται από τα σύνορα με Συρία, και Ιορδανία μέχρι και την Δαμασκό.Πρόκειται για μια ζ'ωνη 40 χιλιομέτρων από τα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ που θα φτάνει μέχρι τα περίχωρα της Δαμασκού. Οι στρατιωτικές μονάδες που θα ελε΄γχουν αυτήν τη ζώνη θα βρίσκονται σε απόσταση βολής πυροβολικού από την Δαμασκό.Η ισραηλινή Αεροπορία θα προμηθεύσει την απαιτούμενη αεροπορική προστασία.
Η πόλη της Ντέραα, που ακόμη βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών ανταρτών, στη Νότια Συρία, θα ανακυρηχθεί πρωτεύουσα της απελευθερωμένης Συρίας. Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα πατήσει το πόδι του Αμερικανός στρατιώτης στο συριακό έδαφος, και στην απαγορευμενη ζώνη. Θα δρουν μόνο ειδικές συριακές "επαναστατικές" ομάδες!Πρόκειται για 3000 μαχητές που έχουν ήδη εκπαιδευτεί σε αμερικανική βάση στην Ιορδανία, από Αμερικανούς εκπαιδευτές. Θα καθοδηγούνται από Ιορδανούς, ακι Αμερικανούς αξιωματικούς.Προς τον σκοπό της φιλοξενίας τους και της εκπαίδευσής τους στο Χασεμιτικό βασίλειο ήδη έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο, εκπαιδευτικό και εφοδιαστικό κέντρο. Όλος ο χρειζόμενος οπλισμός βρίσκεται εκεί. 
Το αμερικανικό δοικητικό κέντρο έχει ήδη δημιουργηθεί στο Αμάν και διοικείται από τον στρατηγό John Wright.
Οι απαραίτητες αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις για την επιβολή της no-fly zone βρίσκονται ήδη στις θέσεις τους στην Μέση Ανατολή και έτοιμες να εμπλακούν με ειδοποίηση 36 ωρών.
Σημαντικό ρόλο σε όλη την εξέλιξη του εγχειρήματος θα παίξει μια μονάδα Δρούζων δημιουργημένη από Αμερικανούς εκπαιδευτές,και θα αποτελέσουν την βάση των ειδικών "επαναστατικών" δυνάμεων. Έχει δημιουργηθεί από τα εκατομμύρια Δρούζων που κατοικούν στις 120 πόλεις και χωρία στην περιοχή του Jabal al-Druze στη Νότια Συρία.Έχουν τοποθετηθεί σε δεσπόζων στρατηγικό σημείο που επιβλέπει το τρίγωνο Συρία-Ιορδανία-Ιρακ.
Οι αμερικανικές δυνάμεις που θα έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για πιθανά αντίποινα από τις δυνάμεις του Άσαντ εναντίον ισραηλινών, αμερικανικών, ιορδανικών και τουρκικών στόχων.
Φυσικά η Ρωσία απορρίπτει τον όλο σχεδιασμό και δεν θα επιτρέψει να περάσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου και η κίνα αναμένεται να ακολουθήσει την ίδια στάση.Η Ρωσία επιθυμεί την διεξαγωγή μίας ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία το συντομότερο δυνατόν αλλά θεωρεί απίθανο αυτή να πραγματοποιηθεί πριν από τον Οκτώβριο καθώς θα είναι μία περίοδος μεγάλης διπλωματικής κινητικότητας, δήλωσε σήμερα ρώσος διπλωμάτης.
Ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ δήλωσε ότι στο τέλος Αυγούστου αναμένεται να διεξαχθούν περαιτέρω συνομιλίες για την προετοιμασία της αποκαλούμενης "Διάσκεψης της Γενεύης 2" με στόχο να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι σύροι αντικαθεστωτικοί και ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.
"Η (ειρηνευτική διάσκεψη) είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο γιατί υπάρχουν διάφορες διοργανώσεις, περιλαμβανομένης της 'υπουργικής εβδομάδας' στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ", δήλωσε ο Γκατίλοφ στο πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.
"Είμαστε υπέρ της διεξαγωγής της το συντομότερο δυνατόν, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές αναφορικά με τις συνθήκες που μπορεί να επηρεάσουν την διοργάνωση", πρόσθεσε ο ίδιος.
Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ότι η διάσκεψη, η οποία έχει καθυστερήσει πολύ να πραγματοποιηθεί, θα πρέπει να διοργανωθεί το συντομότερο δυνατόν αλλά δεν κατέληξαν σε κάποιο σαφές σχέδιο με στόχο τον διάλογο μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.
Ο ρόλος του Ισραήλ σε μια ενδεχόμενη επέμβαση, θα είναι ουσιαστικός και απαραίτητος, καθότι αναμένεται να εισβάλει στον Λίβανο, με σκοπό την πρόκληση αντιπερισπασμού στην Χεζμπολάχ, και να την αναγκάσει να μαζέψει τις δυνάμεις της, εντός λιβανέζικης επικράτειας.
Αυτό όμως που είναι εξαιρετικά πιθανό ακόμα και εάν δεν πραγματοποιηθεί η επέμβαση είναι η συνένωση των Κούρδων του Ιράκ με αυτούς της Συρίας , και την ίδρυση του πρώτου κουρδικού κράτους στην ιστορία τους, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την Τουρκία, η οποία με τρόμο θα δει αυτό που απέυχονταν, οι Κούροι να αποκτούν δικό τους "βασίλειο", και τους πολίτες της κουρδικής καταγωγής να το "γλυκοκοιτάζουν" προς άμεση ένωση. Αν μη τι άλλο η συριακή κρίση έδωσε το έναυσμα να δρομολογηθούν εξελίξεις, που "σιγόβραζαν" δεκάδες χρόνια.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top