GuidePedia

0

Γράφει ο Νίκος Μελέτης


Προθέρμανση για «σκληρό» παιχνίδι στο Κυπριακό εν όψει της αναμενόμενης επανέναρξης των συνομιλιών το φθινόπωρο κάνει η τουρκική πλευρά, η οποία ήδη στέλνει εκβιαστικά μηνύματα απαιτώντας να τεθεί στη διαπραγμάτευση και το θέμα του φυσικού αερίου.

Ο σύμβουλος του κατοχικού ηγέτη, Οσμάν Ερτούγ, ο οποίος θα έχει και αναβαθμισμένο ρόλο καθώς θα αναλάβει τις συνομιλίες με τον διαπραγματευτή της Λευκωσίας πρέσβη Α. Μαυρογιάννη, σε συνέντευξή του χθες προειδοποίησε ότι εάν δεν δεχθούν οι ελληνοκύπριοι να συζητηθεί ως πτυχή του Κυπριακού και το θέμα του φυσικού αερίου, τότε θα τεθεί η λύση των δύο κρατών.

Ο Τουρκοκύπριος αξιωματούχος πρακτικά επαναλαμβάνει τη θέση που έχει διατυπώσει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και ο Α. Νταβούτογλου, ότι θα πρέπει να ανασταλεί κάθε δραστηριότητα στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου μέχρι να λυθεί το Κυπριακό, διαφορετικά να γίνει αποδεκτή από τη Λευκωσία η ισότιμη εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Οι δηλώσεις αυτές αποκαλύπτουν τις διαθέσεις με τις οποίες προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία θα χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες σαν όχημα για να εξυπηρετηθεί ο στόχος της Τουρκίας να βάλει «χέρι» στο φυσικό αέριο του νησιού ή τουλάχιστον να εμποδίσει την Κυπριακή Δημοκρατία να αποκτήσει το στρατηγικό όπλο του φυσικού αερίου.

Ο Ο. Ερτούγ απέρριψε και την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για την επιστροφή της Αμμοχώστου, τονίζοντας ότι αποτελεί μέρος της συνολικής λύσης.

Αναταράξεις
Παρά τις αναταράξεις που προκάλεσε στη Λευκωσία η πρόταση για την Αμμόχωστο και η ανησυχία για ενδεχομένη διασύνδεσή της με το θέμα της αναγνώρισης του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου στα Κατεχόμενα, η πρόταση για την Αμμόχωστο έχει δώσει ένα επιχείρημα στην κυπριακή κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπίζει τις πιέσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για κινήσεις καλής θέλησης προς τους Τουρκοκύπριους.

Η πρόταση Αναστασιάδη προβλέπει την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών, τη λειτουργία του λιμανιού για διεξαγωγή εμπορίου και των Τουρκοκυπρίων υπό τον έλεγχο της Ε.Ε., το ξεπάγωμα ορισμένων κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ενωσης προς την Κύπρο. Ενα πακέτο που είναι μάλλον απίθανο να δεχτεί να συζητήσει η Τουρκία.

Η αντιπαράθεση πάντως που υπήρξε στην Κύπρο ήταν μάλλον αδικαιολόγητη καθώς προήλθε από την καταγραφή ως ενδεχόμενου σεναρίου της αντιπρότασης της Τουρκίας για αναγνώριση του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου, κάτι που θα οδηγούσε πρακτικά στην αναγνώριση της οντότητας του ψευδοκράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η κυπριακή πλευρά θα μπορούσε να συζητήσει το θέμα του αεροδρομίου μόνο εφόσον η Τύμπου τεθεί υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών κατόπιν τυπικής έγκρισης των αρμόδιων αρχών Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου και με την προϋπόθεση ότι θα λειτουργεί υπό τους όρους του FIR Λευκωσίας, που επίσημα αναγνωρίζεται από τον ICAO.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top