GuidePedia

0

ΣΕ ΚΑΤ'ΟΙΚΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ Ο Μ.ΜΟΡΣΙ
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου προχώρησαν στην υλοποίηση της απειλής τους και ανέλαβαν την εξουσία στην Αίγυπτο παραμερίζοντας τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι. Προηγουμένως είχαν καταλάβει το κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και ελέγχουν τις εκπομπές.
Επίσης απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα τόσο του ιδίου του Μ.Μόρσι όσο και του εκπροσώπου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Εσάμ Ελ-Εριάν.
Ένας σύμβουλος του Μοχάμεντ Μόρσι αρμόδιος για θέματα εθνικής ασφαλείας δήλωσε πριν από λίγο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «στρατιωτικό πραξικόπημα και έχει τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό ο πρόεδρος της Αιγύπτου».
"Το πραξικόπημα των ένοπλων δυνάμεων, ενάντια στη θέληση του λαού, δεν μπορεί να επιτύχει χωρίς να υπάρξει μεγάλη αιματοχυσία", πρόσθεσε ο σύμβουλος αυτός, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και αυτό σημαίνει ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είναι διατεθειμένοι να αντισταθούν και να εμπλακούν σε ένοπλο αγώνα. Την ίδια στιγμή το αμερικανικό ABC, μεταδίδει ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μόρσι βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώνεται.
Σύμφωνα με σύμβουλό του, ο πρόεδρος είναι στο στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς και "εργάζεται από εκεί"... Το Αλ Τζαζίρα πάντως, μετέδωσε ότι βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο, όλοι οι βοηθοί του έχουν αποχωρήσει από το κτίριο, ενώ πλήθος κόσμου που βρίσκεται πέριξ του κτιρίου φωνάζουν «Βγες έξω Μόρσι».
Σε μικρή απόσταση από το Προεδρικό Μέγαρο βρίσκονται τεθωρακισμένα και άνδρες του αιγυπτιακού Στρατού, οι οποίοι σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τοποθετούν συρματόπλεγμα και κάγκελα.
Στρατιωτικά οχήματα και άρματα έχουν κατέβει και στους δρόμους του Καΐρου και όλα δείχνουν ότι η χώρα βιώνει ένα στρατιωτικό κίνημα ανατροπής του προέδρου Μόρσι. Στρατιώτες πυροβολούν στον αέρα για να «διαλύσουν» τους διαδηλωτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας..
Ωστόσο, σε επίσημη ανακοίνωση του ο Στρατός υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να κάνει επίθεση στους οπαδούς του Μόρσι, διευκρινίζοντας ότι απλώς διασφαλίζει την περιοχή.
Παράλληλα εκπρόσωπος του Αιγυπτιακού Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας δήλωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θέλουν να κυβερνήσουν την Αίγυπτο.
Νωρίτερα, ο στρατός κατέλαβε το κτίριο της δημόσιας αιγυπτιακής τηλεόρασης που βρίσκεται στο κέντρο του Καΐρου.
Λίγο αφού έληξε το τελεσίγραφο που είχε δώσει ο στρατός στον Μόρσι, η προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στην χώρα.
Στην πλατεία Ταχρίρ, πάνω από ένα εκατομμύριο Αιγύπτιοι στηρίζουν το στρατιωτικό κίνημα.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά την εκπνοή του τελεσίγραφου ο Μόρσι προειδοποιεί ότι θα προκληθεί χάος στην χώρα.
Ωστόσο, δεν εμφανίστηκε διατεθειμένος να κάνει οποιαδήποτε άλλη παραχώρηση.
Στην ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας, ο Μόρσι τόνισε ότι καθιστά υπεύθυνα τα πολιτικά κόμματα διότι παρακωλύουν μια πολιτική πρωτοβουλία για το σχηματισμό μιας επιτροπής που θα προετοίμαζε τροποποιήσεις του Συντάγματος που είχε εγκριθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top