GuidePedia

0

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις πρωινές ώρες της 17ης Οκτωβρίου, με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στα πλαίσια της άσκησης «Πυρπολητής 9», ενεργοποιήθηκε τμήμα της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του Βορείου Τομέα με σκοπό την άμεση εξουδετέρωση εχθρικών ενόπλων τμημάτων ανορθόδοξου πολέμου εντός κατοικημένου τόπου.
Η άσκηση διεξάγεται στην περιοχή Αξιούπολης Πολυκάστρου, υπό τον έλεγχο της 1ης Στρατιάς.

Η νέα ενεργοποίηση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης (η αποκαλούμενη Δύναμη «Δ»), που με βάση την ονομασία της σημερινής άσκησης είναι η ένατη κατά σειρά μέσα στον χρόνο (αναλογεί περίπου μία κάθε ημερολογιακό μήνα), αποτελεί τον πιο αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι η νέα επιχειρησιακή αντίληψη που εκπονήθηκε από τον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο, δεν συνιστά απλώς μία θεωρητική προσέγγιση αλλά ΔΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ.
Πλέον, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ενστερνισθεί τη φιλοσοφία του ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ, αλλά έχουν δημιουργήσει – διαμορφώσει τις οργανωτικές δομές (επιτελεία, μονάδες) που επιτρέπουν την ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ σε ΑΜΕΣΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ.
Το δεύτερο σημείο που αξίζει ειδικής μνείας είναι ο γεωγραφικός προσδιορισμός «βόρειος τομέας». Εκτιμάται ότι πλέον η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο επιτελικών, οργανωτικών και επιχειρησιακών δυνατοτήτων που η ανάπτυξη της ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ αφορά όλη την ελληνική επικράτεια.
Υπενθυμίζεται δε, ότι όταν αρχικά δημιουργήθηκε η Δύναμη «Δ» ήταν κυρίως προσανατολισμένη στο θέατρο επιχειρήσεων του Αιγαίου, το οποίο η αμείωτη τουρκική επιθετικότητα αποσκοπεί να το μετατρέψει σε περιοχή κρίσης, όπου φυσικά η ανάφλεξη θα γίνεται σύμφωνα με τις επιθυμίες και τους πολιτικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας.

Με την «ωρίμανση» (απόρροια σκληρής εκπαίδευσης και επιτελικού συντονισμού) όμως της Δύναμης «Δ», οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν πλέον να επέμβουν σε όλη την ελληνική επικράτεια και μάλιστα εκτελώντας ιδιαίτερα δύσκολες επιχειρήσεις όπως είναι αυτές σε αστικό περιβάλλον. Η απόκτηση δυνατότητας διεξαγωγής αγώνα σε κατοικημένους τόπους αποτελεί βασικό παράγοντα επιτυχίας και της άμυνας νήσων αφού η «αστικοποίηση» τους είναι πολύ μεγάλη. Κάθε παράκτιο ξενοδοχείο ή άλλου είδους τουριστικό κατάλυμα ή εγκατάσταση μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε ισχυρό σημείο στήριξης που είναι ικανό να ανατρέψει τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της εχθρικής αποβατικής ενέργειας.
Τέλος, με τη σημερινή άσκηση, αποδεικνύεται για άλλη μία φορά, ότι το προσωπικό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, παρά τις περικοπές, την κατήφεια και την απαισιοδοξία που έχουν καταλάβει συνολικά την ελληνική κοινωνία, όχι μόνο εκτελεί άμεσα τις αποστολές που του ανατίθενται αλλά ταυτοχρόνως συνεχώς αυξάνει τις επιχειρησιακές του ικανότητες αξιοποιώντας πλήρως τα μέσα που ήδη διαθέτει.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top