GuidePedia

0

του Γιώργου Λεβέντη*
Οι ''Sunday Times'' του Λονδίνου αναφέρθηκαν ήδη από τον Αύγουστο στο γεγονός ότι οι Βρετανικές  εγκαταστάσεις στην Κύπρο χρησιμοποιούνται για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις κινήσεις του συριακού στρατού, οι οποίες παραδίδονται στους αντάρτες της Συρίας μέσω τουρκικών καναλιών. Η εφημερίδα αναφέρθηκε σε ανώνυμο Σύρο αξιωματούχο, ο οποίος κατήγγειλε ότι Βρετανοί κατάσκοποι με βάση την Κύπρο συλλέγουν πληροφορίες, οι οποίες δίνονται στη συνέχεια σε Αμερικανικές και Τουρκικές υπηρεσίες, οι οποίες με τη σειρά τους τροφοδοτούν τους Σύριους αντικαθεστωτικούς.

Το Λονδίνο αντέδρασε επίσημα με τον συνήθη ιστορικό του τρόπο "δεν αρνείται ούτε επιβεβαιώνει" τα ως άνω - τέτοιες ... μαντικές δηλώσεις  επί παντός επιστητού χρονολογούνται από την Ψυχροπολεμική εποχή: διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις του '70 και του '80 ανταπαντούσαν τοιουτοτρόπως σε επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την αποθήκευση πυρηνικών όπλων επί Κυπριακού εδάφους.
Οι ''Times'' έδωσαν συνέχεια με ακόμη ένα ρεπορτάζ, όπου Βρετανός αξιωματούχος εκφράζοντας τη θλίψη του για τα δημοσιεύματα, είπε ότι θα μπορούσαν να θέσουν τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο σε αυξημένο κίνδυνο. Ο ίδιος Βρετανός αξιωματούχος δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι ένα μέλος των μυστικών υπηρεσιών διαρρέει ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία των στρατιωτικών βάσεων και σταθμών επιτήρησης στην Κύπρο.
Η λονδρέζικη εφημερίδα έφερε στο προσκήνιο ό,τι ήδη είχε αποφασιστεί μερικούς μήνες πριν στο Whitehall: ότι παρά τις στοχευμένες περικοπές στον Βρετανικό αμυντικό προϋπολογισμό  - της τάξεως του 8%, το Λονδίνο θα διατηρήσει σε λειτουργία τις εγκαταστάσεις του στην Κύπρο χάρις στις αξεπέραστες δυνατότητες παγίδευσης των επικοινωνιών και το κεκτημένο γεω-στρατιωτικό προβάδισμα σε περιφερειακό επίπεδο, το οποίο αποκτήθηκε με την Αεροπορική Βάση Ακρωτηρίου, εξίσου ασυναγώνιστη για την γεωγραφική της θέση.
Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε: λιγότερο από 70 χλμ. δυτικά της βρετανικής βάσης Ακρωτηρίου βρίσκεται η πολύ νεότερη, αλλά σε επιχειρησιακή ετοιμότητα Αεροπορική Βάση Πάφου, μια βάση η οποία προοριζόταν να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, ασπίδα προστασίας και ματαίωσης του τουρκικού επεκτατισμού. Πιο πρόσφατα, η ΑΒΠ χρησιμοποιήθηκε από την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία σε ασκήσεις touch-and-go, ως μέρος της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ.
Λιγότερο από διακόσια χιλιόμετρα στα ανατολικά μας στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, συνεχίζεται ανεμπόδιστα, κάποτε συγκεκαλυμμένα άλλες φορές απροκάλυπτα, η υποστήριξη (με συνεχή ροή οπλισμού, επιμελετείας, πληροφοριών) των Σύριων αντικαθεστωτικών του FSA από το νεο-οθωμανικό καθεστώς της Άγκυρας. Λίγους μήνες πριν, τουρκικό μαχητικό παραβίασε τον εναέριο χώρο της Συρίας από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία (ΤΠΑ) το οποίο κατερρίφθη από την συριακή αεράμυνα. Τις προάλλες η ΤΠΑ εξανάγκασε αεροπλάνο των Συριακών Αερογραμμών σε προσγείωση στην Άγκυρα για έλεγχο του φορτίου του. Η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε με ανταλλαγές πυρών πυροβολικού μεταξύ των στρατών των δύο γειτονικών χωρών, ενώ οι αντάρτες του FSA ανακοίνωσαν ότι θα μεταφέρουν το αρχηγείο τους από τουρκικό σε συριακό έδαφος εν μέσω εντείνωμενων προσπαθειών τους για έλεγχο όλο και περισσότερων σημείων διέλευσης στην μεθόριο. Επιπλέον το αρχηγείο της αστυνομίας στη Δαμασκό έγινε στόχος Τζιχαντιστών οι οποίοι και ανέλαβαν την ευθύνη και για μια παρόμοια επίθεση στο Χαλέπι νωρίτερα.
Γίνεται σαφές μέρα με την ημέρα ότι η ένοπλη σύγκρουση στη Συρία εκφυλίζεται σε ακραίας μορφής σεκταριστικό πόλεμο. Σουνίτες εξτρεμιστές υποστηριζόμενοι από την Τουρκία προσπαθούν να επιβάλουν την εξουσία τους, εκμεταλλευόμενοι την εύλογη δυσαρέκεια στην χώρα έναντι της μακρόχρονης αμετακίνητης εξουσίας της δυναστείας των Άσαντ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Συρία έχει απελπιστικά ανάγκη για μεταπολίτευση. Ωστόσο, πώς θα μπορούσε η αναγκαία μεταπολίτευση να εφαρμοστεί αποτελεσματικά χωρίς την γενική κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό των εξόφθαλμων εξωτερικών επεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας; Θα ήταν δύσκολο να υποστηρίξει κανείς ότι η Τουρκία και η Βρετανία βοηθούν τους αντάρτες της Συρίας από συμπόνια. Δεν είναι η αγγλο-τουρκική κύρια ευθύνη για τη θλιβερή διαίρεση της Κύπρου ικανό ιστορικό προηγούμενο, για να εξεταστεί η υστεροβουλία στις κινήσεις τους έναντι της Συρίας;
Στο πλαίσιο αυτό, ας θυμηθούμε ότι η εδώ και τέσσερεις δεκαετίες ημικατεχόμενη Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ιδιαίτερα δε την προεδρία της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) - στην τελευταία δε περίπτωση από αρχής του έτους. Τι ειρωνεία: το Ηνωμένο Βασίλειο - το οποίο κινδυνεύει με απόσχιση της Σκοτίας (εν αναμονή δημοψηφίσματος 2014) - με άψογη άσκηση νεο-αποικιακής πολιτικής χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις του στην Κύπρο για να παρέμβει εν κρυπτώ στις υποθέσεις της Συρίας, χωρίς να αναφέρεται στην κυβέρνηση της Κύπρου! Κατά την ίδια ιστορική περίοδο η Λευκωσία θεσμικά και κατοχυρωμένα είναι(;) ο πηδαλιούχος της Ένωσης (ή της ασυνάρτητης;) Ευρωπαϊκής εξωτερικής και αμυντικής της πολιτικής ...

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top