GuidePedia

0
Ο κρίσιμος Σεπτέμβριος για την Ελλάδα και το ευρώ


Μήνας σταθμός για την ελληνική οικονομία αναμένεται να είναι ο Σεπτέμβριος, καθώς θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η πορεία της χώρας στην Ευρωζώνη, ενώ ενδεχομένως να ανοίξει και το θέμα της παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το πολυσυζητημένο πακέτο των 11,8 δισ. ευρώ θα πρέπει να έχει «κλειδώσει» μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου, καθώς στις 7 του μήνα επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών, Π. Τόμσεν του ΔΝΤ, Κ. Μαζούχ της ΕΚΤ και Μ. Μορς της ΕΕ.
Την αμέσως επόμενη μέρα, στις 8 Σεπτεμβρίου, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.
Στις 9 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο, ενώ στις 10 του μήνα αρχίζει «σαφάρι» των τροϊκανών στα υπουργεία.
Ο Σεπτέμβριος ωστόσο είναι καθοριστικός και για το ενιαίο νόμισμα.
Στις 6 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει το διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει το σχέδιό της για την παρέμβαση στις αγορές ομολόγων.
Αν οι αποφάσεις της δεν πείσουν τις αγορές, τότε η Ισπανία αναμένεται να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
Επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 12η Σεπτεμβρίου, με τις εκλογές στην Ολλανδία και την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου στην Καρλσρούη για την συνταγματικότητα του μόνιμου μηχανισμού στήριξης στην Ευρωζωνη.
Την ίδια ημέρα, η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της για τον
Στις 13 Σεπτεμβρίου η ελληνική αποστολή αναχωρεί για την Κύπρο όπου μία μέρα αργότερα θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο περιθώριο της συνεδρίασης ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top