GuidePedia

0

Στο θέμα των πληροφοριών που θέλουν την Αιγυπτιακή Κυβέρνηση να ζητάει από Κύπρο και Τουρκία να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, με την Ελλάδα όμως να μη συμπεριλαμβάνεται σε αυτές, αναφέρθηκε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σημειώνοντας ότι οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν επιβεβαιώνονται.

Σημείωσε δε ότι «στη συνάντηση που είχε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας με τον Πρέσβη της Αιγύπτου στην Αθήνα, αλλά και σε συνέχεια επαφών που έχει κάνει η Πρεσβεία μας στο Κάιρο, επιβεβαιώνεται η σταθερή βούληση των δύο χωρών, Ελλάδας και Αιγύπτου, για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών και η συνέχιση των διαπραγματεύσεων που ήδη υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, προκειμένου να προχωρήσει το ζήτημα».

Ο Ελληνας εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση αν η πρόσκληση προς Τουρκία και Κύπρο από την πλευρά της Αιγύπτου έχει γίνει και αν έχει γίνει, αυτό, τότε μπαίνει ζήτημα ευθείας αποδοχής της τουρκικής θέσης περί μη ύπαρξης ΑΟΖ Καστελορίζου, επανέλαβε ότι οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται, προσθέτοντας ότι «η Αίγυπτος με την Κυπριακή Δημοκρατία έχουν ήδη υπογεγραμμένη και κυρωθείσα συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, άρα εκ των πραγμάτων δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Από εκεί και πέρα, πιστεύουμε ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πέρα από οικονομικά οφέλη που δημιουργεί, αποτελεί και ένα παράγοντα σταθερότητας και για αυτό το λόγο η Ελλάδα επιδιώκει την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές της. Είναι μία πολιτική την οποία την ασκεί ενεργά».

Ο Ελληνας εκπρόσωπος χαρακτήρισε την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, «ένα πάρα πολύ πολύπλοκο, τεχνικό και ευαίσθητο ζήτημα» για το οποίο απαιτείται χρόνος...

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top