Πάνω από 100 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί στην Τουρκία την τελευταία «δημοκρατική» διετία υπό το καθεστώς του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό είναι το συμπέρασμα πολλών διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης το τελευταίο διάστημα καθώς γίνεται καθημερινά περισσότερο σαφές ότι προκειμένου να εξιδανικευτεί το πολιτικό καθεστώς της Τουρκίας σαν μοντέλο για τους ισλαμικούς πληθυσμούς της Μέσης Ανατολής, ξεχάστηκε εντελώς η ανάγκη για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αλλά είναι δυνατόν να κρατάμε κλειστά τα μάτια μας στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην προσπάθεια να εκδημοκρατίσουμε τις χώρες του Μαγρέμπ και της Μέσης Ανατολής;
Η ραγδαία άνοδος στις προαναφερόμενες χώρες των Αδελφών Μουσουλμάνων ή ορισμένων αντίστοιχών τους ισλαμικών κομμάτων έχει προκαλέσει τα ερωτηματικά και τις ανησυχίες πολλών πολιτικών, δημοσιογράφων και κοινωνικών παραγόντων στην Ευρώπη. Αν και τα ανερχόμενα αυτά ισλαμικά κόμματα δεν είναι στην ίδια γραμμή με τους ιρανούς κληρικούς, εντούτοις δεν αρνούνται τα βασικά στοιχεία ενός πολιτικό-θρησκευτικού κράτους, με πρώτη ένδειξη ότι σχεδόν όλα επιδιώκουν την ανασύσταση του εθνικού τους δικαίου στη βάση του Κορανίου.
Η Τουρκία ακόμη δεν έχει χρησιμοποιήσει το «ισλαμικό δίκαιο» καθώς μια παρόμοια απόφαση θα οδηγούσε σχεδόν άμεσα σε διακοπή των συνομιλιών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να καταστεί πλήρες μέλος της. Ωστόσο, οι βίαιες μεταβολές στο δικαστικό σύστημα της χώρας, με αιτιολογία ότι στήριζαν το παλαιό πολιτικό-στρατιωτικό καθεστώς και η αύξηση των ισλαμιστών δικαστικών έχουν δημιουργήσει ερωτηματικά σχετικά με τη χρήση των νόμων.
Πρόκειται για τους δικαστικούς που διατηρούν σε προφυλάκιση περισσότερους από 1000 πολίτες και στρατιωτικούς στη βάση της έρευνας για «τρομοκρατικές ενέργειες» ή για «απόπειρα πραξικοπήματος». Αλλά οι δημοσιογράφοι που έχουν συλληφθεί και κρατούνται ούτε πραξικόπημα ετοίμαζαν ούτε υπήρξαν μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων.
Οι περισσότεροι είναι δημοσιογράφοι που έγραψαν θετικά για τους Κούρδους και το Κουρδιστάν. Που ζήτησαν σεβασμό των πολιτικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων. Δημοσιογράφοι που αμφισβήτησαν το πολιτικό καθεστώς που δημιουργεί μέσω του ΑΚΡ, ο ισλαμιστής ιμάμης στις ΗΠΑ, Φετουλάχ Γκιουλέν, όπως ο Αχμέτ Σικ.
Η Τουρκία είναι επικίνδυνη γιατί υποκρύπτει ισχυρές Ισλαμιστικές τάσεις. Για το λόγο αυτό υποστήριζε και υποστηρίζει το Ιράν και το θεοκρατικό του καθεστώς κι ακόμη τη Χαμάς στο Ισραήλ και τη Χετζμπολλά στο Λίβανο. Γι αυτό και υποστηρίζει ισλαμικές οργανώσεις στον Καύκασο ή τη Βοσνία.
Ενώ ορισμένοι θεωρούν ότι η στάση αυτή της Τουρκίας απέναντι στους δημοσιογράφους είναι αποτέλεσμα της απομακρυσμένης, πλέον, πιθανότητας να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ, η πραγματικότητα είναι πως η Άγκυρα τα κάνει αυτά στηριζόμενη στη διεθνή ένταση που επικρατεί στην άμεση περιφέρειά της (Ιράν, Ιράκ, Συρία) και για την ανάγκη που έχουν οι Αμερικανοί να διατηρούν ένα ισχυρό περιφερειακό σύμμαχο στην ευρύτερη περιοχή. Για τους ίδιους λόγους και η Ευρωπαϊκή κριτική είναι μειωμένη. Γιατί θεωρούν την Τουρκία, σαν παράγοντα με ειδικό βάρος στις περιφεριακές εξελίξεις.
Στις Βρυξέλλες
Μεθαύριο Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα μετάσχει σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, έχοντας απέναντί του τον Σταύρο Δήμα και την Μ. Μαρκουλή. Θα επιχειρήσει να «πουλήσει» την τουρκική πραμάτεια σε υπερβολική τιμή και θα απαιτήσει για μια ακόμη φορά να μη δοθεί η Προεδρία στην Κύπρο, τον προσεχή Ιούλιο. Θα μιλήσει και για τα δικαιώματα στις θαλάσσιες έρευνες. Θα ζητήσει άμεση αποκατάσταση του διαλόγου για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας, κι ενώ εξακολουθούν να κατ΄λεχουν παράνομα το 1/3 της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Για όλα αυτά η Αθήνα και η Λευκωσία έχουν απαντήσεις;
πηγή
Δημοσίευση σχολίου