GuidePedia

0

Σύμφωνα με το Ρόυτερς, ο στρατιωτικός σύμβουλος του θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμανεί (φώτο), υποστράτηγος Γιαχγιά Ραχίμ Σαφεβί (Yahya Rahim Safevi), σε συνέντευξη που έδωσε στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν, Μέχρ, ανέφερε ότι σε περίπτωση που η Τουρκία δεν αναθεωρήσεις τις πολιτικές που ακολουθεί απέναντι στη Συρία, στο ζήτημα της αντιπυραυλικής ομπρέλας και την υποστήριξη ενός κοσμικού καθεστώτος για τις μουσουλμανικές Αραβικές χώρες, θα αντιμετωπίσει προβλήματα με τον ίδιο το λαό της και με τους γείτονές της.Ο Ιρανός στρατηγός, αναφερόμενος στην προσπάθεια 'εξαγωγής' του κοσμικού μοντέλου της Τουρκίας από τον Ερντογάν στις Αραβικές χώρες, είπε ότι "ήταν μια αναπάντεχη κίνηση που δεν θα μπορούσε να τη φανταστεί κανείς ούτε σαν όνειρο".
Ο Rahim-Safevi είπε: "Η στάση των κρατικών αξιωματούχων της Τουρκίας απέναντι στη Συρία και το Ιράν είναι πολύ λάθος. Εγώ πιστεύω ότι κινούνται και πράττουν με βάση τα αμερικανικά σχέδια. Σε περίπτωση δε που η Τουρκία δεν εγκαταλέιψει αυτές τις ακατανόητες πολιτικές της, από την μια πλευρά θα δυσαρεστήσει τον ίδιο το λαό της και από την άλλη θα υποχρεωθεί να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν".
Συνεχίζοντας μάλιστα ο Ιρανός στρατηγός προσέθεσε: "Κατά την άποψή μου οι Τούρκοι βρίσκονται σε λάθος δρόμο. Αυτός ο δρόμος είναι ενας δρόμος που χάραξαν οι ΗΠΑ για να ακολουθήσει η Τουρκία. Οι Τούρκοι μέχρι στιγμής έχουν κάνει αρκετά στρατηγικά λάθη. Ένα απ' αυτά ήταν η πρόταση προς την Αίγυπτο να υιοθετήσει το κοσμικό μοντέλο. Αν σκεφθεί κανείς ότι ο λαός της Αιγύπτου είναι μουσουλμανικός, η πρόταση αυτή ήταν κάτι που δεν μπορούσε να το πε΄ριμένει κανείς ούτε στο όνειρό του".
Τέλος, ο στρατιωτικός σύμβουλος του Χαμενεί, αναφερόμενος στην απόφαση της Τουρκίας να φιλοξενήσει το ραντάρ της αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ, είπε:
"Σε περίπτωση που οι ηγέτες της Τουρκίας δεν ξεκαθαρίσουν την εξωτερική τους πολιτική και τις σχέσεις τους με το Ιράν, θα υπάρξουν προβλήματα. Αν πράγματι θέλουν το ύψος των εμπορικών συναλλαγών της Τουρκίας με το Ιράν να φθάσει τα 20 δις δολάρια, όπως ισχυρίζονται, θα πρέπει να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ιράν το ταχύτερο δυνατόν".
 Ιντερνέτ Χαμπέρ
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top